Søren Østergaard: “Kvinder er det bedste publikum”

Søren Østergaard elsker at optræde for kvinder. Vi er nemlig gode til at grine – også privat, synes han

19. november 2017 af Pernille Kledig

Søren Østergaard (57)

  • er gift med Lisbeth Lundquist og bonusfar til Marie på 35 år.
  • er skuespiller og cirkusdirektør i Zirkus Nemo.

Er der nogen særlig forskel på kvinder og mænds humor?

“Nej. Det er noget gammelt sludder, som sikkert stammer tilbage fra den tid, hvor kvinder ikke turde være grimme eller udstille sig selv.

Men sådan er det ikke mere. Jeg kender mange sjove kvinder og griner sammen med masser af dem. Min kone Lisbeth siger også mange sjove ting.”

Er vi forskellige som publikum?

“Kvinder er et klart bedre publikum end mænd. I griner mere. Så jeg vil altid helst have, at der sidder mange kvinder i salen. Hvis der kun er mænd, kan det nemt blive en tung aften. Jeg optrådte engang for en flok jyske svineavlere. Det var ikke sjovt. Det var bare en masse mænd, som stirrede igen..”

Hvilken kvinde har haft størst betydning i dit liv?

“Her skal jeg selvfølgelig huske at sige min kone, Lisbeth. Men ellers min mor. Hun døde for mange år siden, men hun var en stærk kvinde. Det er nok meget hendes skyld, at jeg gik den kunstneriske vej. Fordi hun havde et smittende humør og ellers bare måden, hun opdrog min storebror og mig på.”

Hvad synes du, alder gør ved en kvinde?

“Nu har jeg aldrig sværmet for de helt unge kvinder. Jeg har altid syntes, at kvinder bliver bedre med alderen. De bliver smukkere, dybere og klogere. Og det gør vi vel egentlig alle sammen, både kvinder og mænd. Alder er smukt.”

Hvordan er du selv blevet klogere med alderen?

“Jeg er blandt andet blevet bedre til at stoppe op og ikke ryge op i det røde felt. Jeg har et voldsomt temperament, og det kan jeg godt lide at have. Temperament viser, at vi mennesker er levende. Men før i tiden, hvis jeg så én i manegen, som ikke syntes, jeg var sjov, kunne jeg finde på at forfølge ham resten af aftenen. Det gør jeg ikke mere. Det kan selvfølgelig også være, fordi jeg er begyndt at bruge briller, men aldrig har dem på, når jeg optræder. Så måske opdager jeg det slet ikke længere ... og bilder så bare folk ind, at det er, fordi jeg er blevet klogere.”

Har du et godt råd til kvinder 40+?

“I skal lade være med at gå så meget op i alder. Det har kvinder nemt ved, og I går ned på det. Prøv at leve i nuet – og lad for guds skyld være med at fylde noget i overlæben. Det er ikke pænt. Mænd kan godt lide naturlighed. Det er o.k. at fjerne hår under armene og på benene og få ordnet alvorlige gener. Men læberne, det er uheldigt!”

Hvornår har du senest givet en kvinde en kompliment?

“I morges, da jeg vågnede op ved siden af min kone og sagde, hun så godt ud. Jeg er i det hele taget god til komplimenter. Da jeg var yngre, kunne jeg finde på at stoppe en kvinde på gaden og sige: ‘Hold kæft, hvor er du smuk’, og så skynde mig at gå videre. Det gør jeg ikke så meget mere. Men vi har alle brug for at få komplimenter og få at vide: ‘Hold op, hvor er du dejlig, eller: ‘Hvor spillede du godt i aften’.”

Hvornår var du senest stolt af dig selv?

“Forleden aften efter vores forestilling var slut, og publikum havde grinet og klappet og var gået hjem, stod jeg uden for teltet og kiggede op på vores lysskilt, røg dagens eneste cigaret og tænkte: ‘Det er sgu’ meget godt gået, Søren. 54 år og cirkusdirektør’. Der fik jeg sådan en rus af stolthed over, at det er lykkedes.”

Er der noget, alle vi kvinder bør vide om mænd?

“At vi roder mere end jer. Og at vi gerne vil se fodbold uden at skulle forklare off side­reglen (på 20. år!).”

Artiklen er bragt første gang i Magasinet Liv nummer 11.

Du vil (garanteret) også kunne lide