Portræt af Peter Mygind
Peter Mygind (59). © PR-foto

Peter Mygind: “Jeg græder gerne et par gange om ugen”

Peter Mygind er tilbage i tv-serien Riget. Og hvordan er det at fortsætte en ungdomsrolle her 30 år senere? Og hvordan står det i det hele taget til med livet for skuespilleren her halvvejs på hovedvejen?

12. september 2022 af Karen Greve

Hvordan har det været at vende tilbage til Riget?

Riget startede min tv-karriere. For 30 år siden var jeg helt ung og sad der til læseprøve med skuespillere som Ghita Nørby og Søren Pilmark. Og så med det manuskript! Wauw! Jeg kan huske, at jeg læste det i ét hug. 

Riget er noget specielt for mig, og jeg var glad og stolt, da Zentropa spurgte, om jeg ville være med igen,” siger Peter Mygind. 

Hvordan går det med din karakter, Mogge?

“Ja, Mogge kører jo rundt her 30 år senere med en omvendt kasket på et elløbehjul i stort set alle scener. Hvis man kan huske, hvor Mogge var, da serien sidst sluttede, var det i en ulykke i en ambulance, så spørgsmålet er jo, om det er en død eller levende Mugge, der drøner rundt på det elløbehjul, ha, ha, ha.”

Hvad skal vi ellers huske på, før vi ser første afsnit?

“Jeg vil anbefale at gå ind og se de første sæsoner igen. De er restaurerede, så nu er de gule og grumsede på en nyistandsat måde,” siger Peter Mygind. 

Det kan være uhyggeligt ... 

“At filme Riget om natten. Især når Lars von Trier cirka klokken tre siger til mig: ‘Nu er det jo ikke Min søsters børn, vi laver her, Mygind!’. Så måtte jeg jo sige: ‘Det ved jeg godt, Lars!’.

Heldigvis kender jeg ham efterhånden ret godt. Man kan godt blive væltet lidt omkuld, men han er et varmt menneske med sindssygt mange tanker, og så bærer man lidt over med hans sarkasme. Senere kom han også med lidt ros!”

En port, der for nylig har åbnet sig i mit liv, er ... 

“Den, der fører til børnebørn. At blive farfar til Rosa og Hugo har været verdens smukkeste oplevelse. Jeg var slet ikke klar over, hvor meget kærlighed vi har i os, og hvor rørende det er at se sin egen søn blive far.

Selv på sådan en træt søndag morgen er det, som om hjertet hopper ud af brystet, når Rosa og Hugo løber ind i stuen og råber ‘hej farfar og farmor’,” siger Peter Mygind. 

Hvis jeg ikke lavede dette interview nu ... 

“Ville jeg gå en tur med min hustru. Jeg er stadig lykkeligt gift med Lise (parret har haft sølvbryllup, red.), og jeg er så taknemmelig over, at hun stadig tager min hånd, og at vi har formået at løse de kon­flikter, vi har mødt undervejs. Det er en stor livsrejse, jeg har til­ bagelagt med Lise.

Jeg kan godt anbefale i et parforhold at gå ture! Der er noget stærkt og rørende i at gå hånd i hånd med sin livspartner.”

Sidst jeg græd ... 

“Var her forleden. Jeg græder gerne et par gange om ugen. Sidste gråd gik ud på, at vores yngste søn, Valdemar, syntes, at jeg havde taget en dum beslutning, og satte mig på plads. Jeg sagde undskyld, og dagen efter ringede han og sagde, at han nok havde været lige hård nok ved sin gamle far. Så brød jeg helt sammen.

Jeg synes generelt, det gælder om at se det som et godt tegn, når vores børn tør sætte os på plads. Hvis de er bange for dig, så tør de ikke, og der er ikke noget værre end børn, der går og frygter deres forældre,” siger Peter Mygind. 

Sidst jeg lo ... 

“Var til min fødselsdag i går. Jeg blev inviteret ind for at se min ven Søren Østergaards show, og jeg skreg af grin. Hans historier er så syrede. Søren Østergaard er den sjoveste mand, jeg kender. Min søn var med og var sådan lidt: ‘Rolig nu, far!’. Bagefter kom Søren så og sagde: ‘Jeg kunne høre din latter hele vejen igennem’.

Gråd og latter følges af – det er helt normalt i mit liv,” siger Peter Mygind. 

Hvis min kone skulle beskrive mig med tre ord ... 

“Ville hun sige nysgerrig, åben og en god danser. Nogle gange danser vi morgendans. Det er en god måde at starte dagen på.

Måske vil hun også sige, at jeg er gavmild. Jeg elsker at give gaver. Og at jeg er følsom. Hun har en meget følsom mand ... nå, nu kan jeg høre, at hun griner højt i baggrunden!”

Det smukkeste jeg har lært mine børn ... 

“Er at turde vise sårbarhed. Følelser skal frem, sorg og glæde. Vis en følelse i stedet for at blive en spids, sur mund. Grin og giv slip.

Vi bor fire gene­rationer sammen. Lises mor, Lise og jeg, vores søn Julius og hans kære­ste og børn. De har boet her siden Rosas fødsel, og det er fantastisk, følsomt og en sjælden gang imellem en konflikt... men så lytter vi til hinanden og kommer videre. Det svære løser vi ved at lytte til hinanden. 

At lytte er det vigtigste i konflikter, og det er noget, jeg går meget op i. Kunsten er, når du bliver ophidset, så træk vejret ned i maven, for ellers kommer du for let ud af kontrol. Jeg kan ikke altid kontrollere det, men så prøver jeg at holde min kæft i stedet. Jeg synes, at vi er lykkedes med det i familien. Jeg har heldigvis en klog hustru,” siger Peter Mygind. 

Jeg har absolut ikke forstand på ... 

“Frimærker. Jeg er i det hele taget ikke en, der gemmer og samler. Jeg er for utål­modig. Når jeg som barn skulle bygge lego, så lavede jeg lige en flyver på syv minutter. Min bror kunne nørkle i timevis, og hans lego-ting blev også pænere.

Jeg har ikke en hobby som sådan, men jeg elsker nærvær med familie og venner, og jeg sørger for at bevæge mig hver dag. Det skal man efter tre blodpropper!”

Sidst, jeg fik en kompliment, var ... 

“Da jeg mødte en amerikaner i Helsingør. Han var taget fra et sted i Midt­vesten i USA til Helsingør, fordi han ville se det sted, hvor Sommerdahl bliver optaget. 

Da han så mødte mig, råbte han begejstret ‘oh my God, oh my God, it’s Dan’. Så fik han en selfie. Selvfølgelig.”

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i oktober 2022. 

Portræt af Peter Mygind
“Cirka klokken tre om natten siger Lars von Trier til mig: ‘Nu er det jo ikke Min søsters børn, vi laver her, Mygind!’.”© PR-foto

Peter Mygind (59)

  • er gift med rådgiver i personlig kommunikation Lise Mygind Mühlhausen. Er far til to voksne sønner, Julius og Valdemar, og farfar til Hugo og Rosa.
  • er skuespiller, som du nok senest har set i tv-serierne Borgen og Sommerdahl.
  • er aktuel i 3. sæson af tv-serien Riget – Exodus, som du kan se på Viaplay.

Du vil (garanteret) også kunne lide