Peter Mogensen
Peter Mogensen (51).© Scanpix

Peter Mogensen: “40+ kvinder er megaseje!”

Selvom Peter Mogensen sagtens kan klikke med en yngre kvinde, tager han sig selv i at føle, han er med i en film, han har set før...

23. maj 2017 af Marianne Vestergaard Nielsen

Peter Mogensen (51)

  • er kæreste, far til Carla på 15, Barbara på 13, Erik på 7 og Maali på 2 år fra tidligere forhold.
  • er direktør for tænketanken Kraka, politisk kommentator, foredragsholder, forfatter og fra 1993 til 2000 embedsmand i Finansministeret og Statsministeriet. Uddannet cand.oecon.

Hvad savner du i dansk politik?

“Fordybelse og sammenhæng. Offentligheden, hvor vi diskuterer, hvad Folketinget skal beslutte, bliver hele tiden svækket. Medierne kører konstant ‘breaking’, hvad det naturlig­ vis ikke er, og derfor bliver indholdet smurt enormt tyndt ud på hele fladen. Så forholder politikerne sig overfladisk til for eksempel Lars Løkkes underbukser, mens der nedenunder er et helt samfund, der skal regeres.”

Er du ikke selv med til at gøre politik overfladisk?

“Det vil jeg påstå, jeg ikke gør. Formen på for eksempel P3 er måske letbenet, og jeg kan sige noget i en munter tone, men det er stadig blodigt alvor. Jeg siger aldrig noget, der ikke holder blandt den lille gruppe af politikere og embedsmænd på Christiansborg, der faktisk ved, hvad der foregår. Der skal være respekt omkring det, jeg siger, og det tager jeg faktisk meget alvor­ligt, så jeg anerkender ikke præmissen.”

Hvorfor er du ikke selv politiker?

“Fordi jeg som embedsmand i Finansministeriet og Statsministeriet omtrent kunne få mere indflydelse end en folkevalgt. Det er kun et par håndfulde politikere ud af de 179 i Folketinget, der reelt bestemmer det meste her i landet. Hvis man ikke er en af dem, vil sådan en som mig kede mig lidt.”

Hvem stemmer du på?

“Det siger jeg ikke.”

Hvad stemmer du for?

“Jeg stemmer for, at mine børn skal vokse op i et velfærdssamfund, som vi kender det i dag. Og at Danmarks rolle internationalt skal være solidarisk. Mere præcis bliver jeg ikke, for jeg lever af at dømme kampen, og hvis jeg pludselig tager

For tre år siden blev du ringet op af en engangsromance, som fortalte dig, at du skulle være far igen. Hvordan var det?

“Jeg var ret rystet, det må jeg indrømme, og det tror jeg også, hun var. Det stod hurtigt klart, at hun var meget interesseret i at gennemføre graviditeten. Da vi havde lagt røret, var den næste, jeg ringede til, min advokat. Jeg var stadig i chok, så det var ikke specielt værdiladet eller overvejet.

Det er nok min akademiske tilgang til livet, der gjorde, at jeg havde brug for at få ridset banen op – hvad var mit råderum. Ikke rigtigt noget, viste det sig.

Det har aldrig for mig været en mulighed bare at vende ryggen til det hele. Når et barn finder ud af, hvem faren er, er jeg slet ikke i tvivl om, at barnet vil op­ søge faren. Hvis jeg ikke var der, ville jeg svigte, og den tanke kunne jeg ikke leve med. Jeg er virkelig glad for at have fået Maali i mit liv.”

Hvad har været det sværeste?

“Det har været at skulle finde sig til rette i den ret kunstige konstruktion, hvor vi er to forældre sammen om et barn, men på ingen måde er eller har været en familie. Mit fokus er på Maali, og at hun skal have et godt liv. I den ligning indgår også, at moren har det godt, men det er i den rækkefølge.

Moren og jeg havde aldrig set hinanden igen, hvis ikke det var for Maali, og i starten gik jeg på listefødder for at håndtere situationen ordentligt. Jeg havde et turbulent forløb efter skilsmissen med tre børn, og pludselig kommer der en lillesøster væltende ind midt i en sårbar fase.

Alligevel håndterede jeg det, uden at alt er endt i hat og briller, og det er jeg ret stolt over. Jeg har bestemt ikke gjort det alene, det er indlysende. Mange omkring mig har spillet godt med, og det er jeg taknemmelig for. Maalis mor og jeg har fælles forældremyndighed, og i det daglige er der en massiv udveksling af billeder og videoer.

Maali er hos mig en weekend om måneden, der falder sammen med, at jeg også har mine tre andre børn. Dem har jeg hver anden uge, og de har opført sig utroligt loyalt. De har sikkert tænkt deres, da Maali dukkede op, men de har også bakket op og været med til, at det er lykkedes.”

Hvordan er en weekend med fire børn?

“Der er fuldt knald på, og selv katten hyler og skriger. Maali synes, det er superskægt, og jo ældre hun bliver, jo sjovere bliver det for hende. På den måde har vi fået en mere intens relation nu, og det er luksus. Men altså – ingen voksne mennesker er programmeret til at synes, at det er sjovt at underholde helt små børn. Det er sgu for kedeligt, og sådan har jeg haft det alle fire gange. Når det bliver søndag aften, og der stadig er børn, der vil have noget, siger jeg ‘nej, det er slut nu, jeg har ræset rundt til alle jeres ting og kørt jer til alt muligt og lavet mad og været en god far, I har ikke krav på mere’. Jeg er et morsomt menneske, og jeg siger det kærligt og med et glimt i øjet, og det forstår de godt. Det er vigtigt holde fast i, at hvis jeg ikke får lov til at læse en bog i fred og ro, så bliver jeg idiot.”

Hvad har du lært indtil nu?

“At livet ikke er perfekt. Og at jeg heller ikke er uden fejl. Det havde jeg svært ved at erkende gennem masser af år. Jeg kan heller ikke se om hjørner, og nogle gange er det nødvendigt at slå et sving for at få øje på en løsning. Jeg har haft bøvl med at forstå, at det ikke er muligt at komme til et punkt i livet, hvor der er evig ro og fuglefløjt.

Det er kun små øjeblikke og undtagelsen, der er sådan, for livet er turbulent. Tiden er heller ikke længere uendelig, og jeg stiller ikke op til hvad som helst – for eksempel morgen-tv klokken 6.30 – Tidligere løb jeg efter alle bolde.”

Hvad har du lært om kvinder?

“At de indgår i alle de store begivenheder i mit liv. Også de hårde. Da jeg gennemgik en skilsmisse for fem år siden, så jeg, hvordan min ekskone var hurtigere til at rejse sig. Selv om alt var forfærdeligt, så var der bare en forretning, der skulle køres, og tre børn, der skulle være styr på, og alt andet praktisk. For mig var alt kaos, og det var det sikkert også for hende, men hendes råstyrke imponerede mig. Kvinder er megaseje, og det undervurderer man tit som mand.”

Og specifikt om dem over 40 år?

“I har en livsvisdom, som yngre personer af gode grunde ikke kan komme med. Slag fra livet efterlader perspektiv, der er spændende at høre om og ræsonnere op imod. Betyder det så, at jeg ikke trives fint med yngre kvinder? Nej, selvfølgelig ikke. Jeg kan sagtens klikke med en yngre kvinde, også selv om det i nogle situationer er som at være med i en film, jeg har set før.”

Interviewet er bragt første gang i Magasinet Liv nummer 61.

Du vil (garanteret) også kunne lide