Portræt af Peter Gantzler
Peter Gantzler (55).© Scanpix / Ritzau

Peter Gantzler: “Humor er den voksne måde at være sexet på”

Cowboystøvlerne og læderjakken er efterladt et sted på stenbroen til fordel for et voksenliv, der begyndte senere end de flestes – med en datter og en bil. Og som skuespileren synes, det stadig kan være svært at vænne sig til.

2. maj 2017 af Louise Thorsted

Hvad ser du, når du kigger på dit 50+ selv i spejlet?

“En voksen udgave af … Det ved jeg sgu ikke. Når jeg tænker på min alder og mærker efter, hvordan jeg har det indeni, så kan jeg godt føle, at det ikke stemmer helt overens. Jeg havde en diskusprolaps sidste år og er blevet meget opmærksom på det med at have en sund sjæl i et sundt legeme. 

Jeg er på vej ind i skavank-alderen, men som far til en kun 13-årig vil jeg gerne være rask længe endnu og kunne spille fodbold med hende. Det handler også om at være going strong på øverste etage. Du kan ikke afværge døden, men du kan afværge døden i livet,” siger Peter Gantzler. 

Er du forfængelig?

“Jeg spejler mig ikke så meget mere, som jeg har gjort. 

I gamle dage skulle jeg tvangsagtigt mange gange tilbage til spejlet, når jeg var i byen. I dag går der så måske lidt for lang tid imellem. Forfængeligheden er i hvert fald meget aftagende. Det er sgu meget godt,” siger Peter Gantzler. 

Hvor blød en mand er du?

“Jeg er blød i forhold til mennesker, jeg holder af, men jeg kan også være hård i filten og blive rigtigt vred. De fleste af os er jo en stor sammenblanding af det hele.

Mine elsker-roller har også været meget forskellige. Heldigvis. Takket være Lone Scherfig, som så igennem min Taxa Mike-karakter, da hun skulle caste til Italiensk for begyndere. Taxa Mike var læderjakke, stiv pik og håret tilbage, og så fik hun mig til at spille den her hæmmede hotelportier. Lones instruktørassistent kaldte det: ‘Det smarteste karrieretræk, han nogensinde havde set’,” siger Peter Gantzler. 

Hvornår føler du dig meget som mand?

“Når vi skal i sommerhus, og jeg går og pakker bilen. Jeg var over 40 år, før jeg købte min første bil, og når jeg pakker den, så ser jeg min far for mig. Jeg synes, det er røvsygt at gøre det, men jeg føler mig virkelig som en voksen. Som en far. Det giver mig en følelse af noget ret maskulint og modent. Det der med ansvar, det har jeg ikke været så begejstret for. Jeg er ved at lære det, men det har taget mig 13 år, altså hele min datters liv. 

Du kan godt kalde det egoisme, men det hænger sammen med, at min far døde, da jeg var 13 år gammel, og fordi mine søs­ken­de er noget ældre end mig, boede jeg alene med min mor og følte ret tidligt, at hun var mit ansvar. Et ansvar, jeg ikke brød mig om at have. Børn skal ikke have ansvar for et voksent menneske. Min mor døde, da jeg var 26-27 år, og fra da af tænkte jeg: Så, nu styrer jeg den herfra. Nu er det mig, det handler om.”

Hvad er dit mest feminine træk?

“At jeg er skuespiller. Arbejder du seriøst som skuespiller, er du konstant i kontakt med dine følelser. Det er ikke altid hensigtsmæssigt at føre det over i privatlivet, så jeg arbejder med det og øver mig i at tænke mig om en ekstra gang. Det hører med til at blive voksen og forældre at kunne styre sine følelser, så du reagerer rationelt i stedet for emotionelt, bare engang imellem.

Hjemme hos os er det også mig, der køber ind og laver mad. Sådan slapper jeg af. Til gengæld er det Xenia, der tager i Silvan,” siger Peter Gantzler. 

Din kæreste er 13 år yngre. Hvordan er det at opleve hende blive ældre?

“Det har nok ikke været så markant, for selv om jeg er noget ældre end hende, blev jeg først voksen sent. Egentlig føler jeg, vi er blevet voksne sammen, især efter vi fik Rosa. Xenia har aldrig været bange for at sige, hvad hun mener, og for at tage plads, men med alderen er også hun blevet mindre egoistisk. 

Kvinder synes jo ikke selv, det gør noget godt for dem at blive ældre, men heldigvis er Xenia og jeg i en branche, hvor der er så mange fantastiske kvinder, som bare stadig sprudler i deres alder. Men generelt set så lever skønhedsindustrien jo højt på kvinders utilfredshed med at blive ældre.”

Hvilken kvinde har haft stor betydning for dit liv?

“Min mor. På godt og ondt. Netop fordi jeg var alene med hende i mange år, fik jeg et indblik i et voksent liv, som jeg ikke altid forstod. 

I dag kan jeg godt se, at det var hårdt at være alene med tre børn. Hverdagens helte er jo forældre. Respekt til folk, som har børn, og som tager det alvorligt vel at mærke. Hun tog det alvorligt, men livet var bare for voldsomt for hende. 

Jeg har lavet en film, der hedder Dreng. Den handler om en mor og hendes søn og hans forhold til en moden kvinde. Den handler på mange måder om mig som 18-årig og om mit forhold til en 10 år ældre kvinde. Min mor kommenterede ikke aldersforskellen. Hun nåede selv at være gift tre gange, og var der noget, hun forstod, så var det det med kærlighed mellem mænd og kvinder. Hun forstod også, at det var godt for mig, fordi jeg løsrev mig fra hende,” siger Peter Gantzler. 

Hvad er det mest irriterende ved kvinder?

“Når I blander jer i ting, I ikke skal blande jer i, som for eksempel hvad for noget tøj jeres mænd har på. Jeg gik i cowboystøvler, da Xenia og jeg mødte hinanden. Det var hun bestemt ikke begejstret for, men jeg lod hende forstå, at der var kun en, der bestemte, hvad jeg skulle have på, og det var mig. 

Nu går jeg, efter eget valg, ikke i cowboystøvler mere. Jeg havde min æra med dem, og de hviler rigtigt godt og trygt ude på stenbroen et eller andet sted sammen med min sorte læderjakke. Det antræk kan man godt sige farvel og tak til, når man er fyldt 40. Men utidig kvindelig indblanding vil jeg fortsat gerne være foruden. 

Jeg talte med en veninde for nylig, som fortalte, hvordan hun krummer tæer, når hun overhører veninder snakke om, at nu skal manden i byen. Og de andre spørger: ‘Får han lov til det?’. Kvinder, som bruger deres styrke til at hundse med deres mænd, risikerer, at han skrider eller går i stykker.”

Hvad bliver du aldrig for gammel til?

“Når du er fyldt 50, er det jo ikke førsteelsker-rollerne, der står i kø. Humor er den voksne måde at være sexet på. Livet er jo komisk, og det er sjovt at arbejde med humor for alvor. Det er livsbekræftende at få folk til grine,” siger Peter Gantzler. 

Top 3-kvinder, Peter Ganzler ville elske at arbejde med

Lone Scherfig

“Alle mennesker og i særdeleshed skuespillere vil gerne ses. Ikke bare i fysisk, men også i mental forstand. Lone har altid forstået at se mig. Jeg føler mig voldsomt tryg ved at arbejde med hende og meget underholdt, så det kunne jeg godt tænke mig igen.”


Kate Winslet

“Hun er unik, fordi hun er så generøs i sit spil, at jeg føler, jeg i glimt får lov til at se hendes sjæl og helt, helt dybt ind i hende. Og så er hun skidelækker. En stærk, flot kvinde. Se The Reader, hvis du ikke er overbevist.” 


Tina Fey

“Fra tv-serien 30 Rock, hvor hun spiller den kreative chef på en tv-station over for Alec Baldwin, som er chef for det hele. Hun har et gigahumoristisk talent, og jeg tror, det er sjovt at arbejde sammen med hende. Hun er indbegrebet af begavet humor.”

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nummer 33.

Peter Gantzler (55)

  • er kæreste med skuespiller og sanger Xenia Lach-Nielsen, som han har Rosa med.
  • er skuespiller og instruktør. Har spillet Mike i tv-serien Taxa, Jørgen Mortensen i filmen Italiensk for begyndere, hovedrollen i Dommeren og satire i A-klassen. Han har instrueret Dreng og er aktuel i tv-serien Rita.

Du vil (garanteret) også kunne lide