Portræt af Oliver Zahle
Oliver Zahle (53) snorker mindre end før – og meget mere bevidst. © Thomas Dahl

Oliver Zahle: Sådan holdt jeg op med at snorke

Oliver Zahle er satiriker og har tidligere mest grinet ved tanken om søvndrukne lyde fra eget svælg. Indtil han opdagede, hvor stort hans snorkeproblem var for andre – og hvordan han kan løse det.

15. februar 2023 af Karen Greve

“I kvinder er, i mine øjne, nogle vidunderlige væsener, som forsøger at rumme snorkende bulderbasser. Det siger noget godt om jer, men noget dårligt om os andre,” siger satiriker, forfatter og instruktør Oliver Zahle, som hører til blandt de cirka 60 procent af alle mænd mellem 40-65 år, der jævnligt snorker.

Indtil for nylig er snorkeriet dog ikke noget, som Oliver Zahle har skænket mange tanker.

“Jeg slog det hen. Snorkede jeg i nat? Jeg har nok bare fået et par øl for meget. Jeg negligerede det som problem. Jeg har en tendens til at fjolle mig ud af det meste, og når jeg tidligere har talt om at snorke, har det nok været med sådan en tøhø-tilgang.”

Men så skete der noget, som brat rev ham ud af forestillingen om, at snorken er en bagatel, vi mest snakker om for sjov.

Oliver Zahle bookede nemlig en luksusferie på en palmeø, hvor tanken var, at han sammen med sin kæreste skulle vågne op i en romantisk hytte tæt ved havet, hvor de kunne nyde livet og hinanden oven på en lang periode med alt for meget arbejde. 

På første solfyldte morgen i paradis vågnede han alene i sengen. Hans kæreste havde rykket et par hynder fra sofaen ud på badeværelset for at sove i fred for hans snorken.

“Først blev jeg lidt som en utilfreds kunde på en fin restaurant, der gerne vil sende maden ud igen. Det her var ikke det, jeg havde betalt i dyre domme for. Hvorfor lå hun derude?”

Mit eller dit problem?

Oliver Zahle gav sig til at lytte til sin kærestes oplevelser med hans snorken, og det gik op for ham, at hun også derhjemme sneg sig ind i sofaen om natten. Hun sørgede bare for at være tilbage i dobbeltsengen, før han vågnede.

Ganske vist nævnte hun indimellem, at han snorkede, og spurgte til, hvordan han havde sovet. Men ikke på en måde, der fik nogen alarmklokker til at ringe hos ham.

“Min kæreste havde længe prøvet at håndtere det her problem uden at involvere mig direkte. Hun havde talt med en søvnterapeut, købt nogle formstøbte ørepropper, brugt en masse penge på det – det er jo vildt. Det var blevet hendes problem, at jeg snorkede.”

Oliver Zahles kæreste, Annika, havde en helt bestemt grund til mest at tackle de larmende nætter på egen hånd.

“Vi er en perfect storm på den måde, at Annika sover let, og ud over det så har hun tidligere haft et forhold til en mand, der havde det som en dealbreaker, når hun gik et andet sted hen for at sove, fordi han snorkede. Det kunne han ikke have. Det betød jo, at hun var nervøs for at snakke om det med mig.”

Da katten først var ude af sækken, tog parret til gengæld en konstruktiv snak om problemet.

“Jeg blev flov. Dobbeltflov. Jeg blev flov over, at jeg åbenbart har negligeret de sig­naler, Annika har sendt mig om, at hun blev forstyrret om natten. I dag er jeg også flov over, at det først var, da min snorken blev et problem for mig selv, at jeg tog pro­blemet alvorligt.” 

Derfor snorker vi

Når vi sover, slapper muskulaturen i svælget af, og der bliver mindre plads i svælget, når vi trækker vejret. Det får vævet i svælget til at vibrere og frem­bringe en snorkelyd.

Alkohol forværrer slapheden af mu­skulaturen og forstærker snorkelyden.

Overvægt forværrer også snorkelyden, fordi fedtdepoterne i svælget forsnævrer pladsen yderligere. 

Kilde: Patienthåndbogen.dk 

En snorkeklinik

Kort efter gik Oliver Zahle i gang med at undersøge alt om snorken. Snorken i relation til kultur, køn, medicin og diverse alternative behandlingsforslag.

Snorken var, viste det sig, et virkeligt alvor­ligt problem for rigtigt mange mennesker. 

“Jeg fandt ud af, at der findes en snorke­klinik på Rigshospitalet med patienter, der er så generet af deres snorken, at de er villige til at gå igennem en operation, hvor der er 5­-10 procent risiko for at få en fantom­klump i halsen bagefter. For mig understreger det, at de oplever snorken som et stort problem. Jeg mødte en kvinde, der havde svært ved at se sig selv i et parforhold, fordi hun snorkede. Som bekymrede sig om, hvordan hun skulle møde en mand og sove sammen med ham?”

Lysten til at grine af problemerne ved snorken blev mindre og mindre, jo længere tid Oliver Zahle tilbragte på Rigshospitalet.

“Vi kommer let til at tale om emnet som en joke, men der kan være rimeligt alvorlige undertekster i det emne, faktisk. Vi sidder da ikke og griner så højt af hinandens kole­steroltal eller høje blodtryk. Snorken er selv­ følgelig også langt mindre alvorligt rent helbredsmæssigt, men med hensyn til ind­virkning på vores liv betyder det en hel del. Snorken er sindssygt på den måde, at du generer andre mennesker med noget, du ikke selv ved, du gør.” 

Portræt af Oliver Zahle
"Snorken er sindssygt på den måde, at du generer andre mennesker med noget, du ikke selv ved, du gør."© Thomas Dahl

Kvinder snorker også

Hvis det at snorke er et tabu blandt par, hvor manden larmer, er det Oliver Zahles erfaring, at tabuet er endnu større, hvis det er kvinden, der snorker. Og det gør flere og flere kvinder med alderen.

Når vi rammer overgangsalderen, falder niveauet af hormonet progesteron, som sti­mulerer vejrtrækningen, og det betyder, at vi nemmere kommer til at snorke. Faktisk næsten lige så meget som mænd.

“I den her tid, hvor ligestilling er i høj­sædet, er her noget, som ikke er spor lige­stillet. Vi tænker stadig, at kvinder måske tisser, ikke? Men så heller ikke mere. Ikke noget, der larmer. At ligge der med munden åben og hive igennem opfatter vi som ufeminint. Det er ikke yndigt. På den måde er vi ikke kommet så langt,” siger Oliver Zahle. 

Er du selv begyndt at snorke?

I overgangsalderen betyder de hormo­nelle forandringer, at flere kvinder begynder at snorke.

Cirka 40 % af alle kvinder i alderen 40-­65 år snorker.

Mens 60 % af alle mænd i alderen 40-­65 år snorker. 

Der er løsninger

Når vi ikke snakker om et problem, kan det have den kedelige konsekvens, at vi ikke opdager, at der faktisk findes løs­ninger. Vi lever bare med ubehaget i stil­hed. Uanset om vi snorker eller bliver snorket på.

“Vi har generelt en forståelse af, at der ikke er noget at gøre ved snorken. Men det er der,” siger Oliver Zahle.

Som hurtigt fik øje på en løsning, der for de fleste par vil være ret nem at effektuere og samtidig voldsomt kontroversiel: At sove i hvert sit værelse.

“Det syn, vi kulturelt har på at sove sam­men, er meget romantisk: I film er det et symbol på et dårligt forhold, hvis manden vågner på sofaen. Hvis vi besøger menne­sker, der har hver deres soveværelse, er vi overbevist om, at der ingen passion er. Den forestilling eller det syn er vi så tynget af, at vi ikke kan bryde den.”

Er det ikke også lidt uromantisk, at den ene sover på sofaen?

“Næ. Jeg sammenligner det lidt med begyndelsen af mit og Annikas forhold, hvor vi skulle invitere hinanden på besøg. Det bliver lidt som dengang, hvor jeg kan spørge hende: ‘Nå: Skal du have herrebesøg i aften?’. Det skaber noget spark i forholdet, at jeg skal lidt hen og kradse lidt på døren. Når man ligger i dobbeltsengen, så opstår sex, men jeg kan egentlig godt lide, at vi kan snakke om det. Ud over det, så er jeg med på, at det er praktisk med en flade, men sex kan jo foregå på alle mulige steder og andre tidspunkter end om natten, det er jo det gode ved det!”

Portræt af Oliver Zahle
Snorker du, kunne du prøve en snorkebøjle. Den virker for Oliver Zahle. © Thomas Dahl

Penge, pas – og Georg

En anden løsning viste sig også i løbet af Oliver Zahles research til sin snorkebog, Snorker jeg?!.

Under et besøg på Rigshospitalets snorke­klinik får han anbefalet at prøve en snorke­bøjle, som skal fremstilles hos tandlægen. En snorkebøjle skubber underkæben nogle millimeter frem og skaber dermed mere plads i svælget, så man holder op med at snorke eller i hvert fald snorker mindre. Den koster 3.000 kroner, og det er ikke alle, der har succes med den, lyder skudsmålet.

“Det virkede jo lidt som en dyr lotto­kupon, men oddsene var trods alt bedre end i en fodboldkamp,” siger Oliver Zahle,

Det viser sig, at Oliver Zahle er heldig. Snorke­bøjlen virker for ham. Og derfor føles ferie i dag også som ferie for Annika, når parret rejser væk.

“Når vi tager en romantisk weekend, så hedder det: Husk penge, pas, billetter – og Georg. Vi kalder min snorkebøjle for Georg, og Annika spørger altid efter den. ‘Har du Georg med?’. Hun siger, at hvis mit lydniveau før var på 100, så er det nu nede på 20. Det kan hun arbejde med i forhold til en øreprop.” 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i februar 2023. 

Oliver Zahle (53)

- er kæreste med po­litiker Annika Smith, der er medlem af Københavns Borger­ repræsentation, og er far til en datter på 10 og en søn på 4 år fra et tidligere forhold.
- er satiriker, radiovært, tv­-vært, instruktør og forfatter. Blandt andet idémand til og med­virkende i tv-programmerne De uaktuelle nyheder og Bertelsen – DR2’s talkshow og instruktør af filmene Iqbal & superchippen og Iqbal & den indiske juvel.

- er aktuel med snorke­bogen Snorker jeg?! .

Du vil (garanteret) også kunne lide