mænd overgangsalder
© iStock

Mænd går også i overgangsalderen: Her er tegnene

Har din mand ændret humør, eller mangler han energi? Tjek tegnene, og se, om han måske er i overgangsalderen

26. september 2017 af Katrine Ellen Allentoft Haslund

Vi ved alle, at det er noget, som vi kvinder kommer til at opleve. Overgangsalderen er langt fra sjov, men det gør den kun mere irriterende, at det kun er os kvinder, det går ud over, mens vores mænd kan nå 40 uden sved på panden.   

Men mænd går faktisk også i overgangsalderen, hvor der sker en fysisk ændring i deres krop, i takt med at de bliver ældre. Fra 30-årsalderen begynder mænds testosteronniveau nemlig langsomt at falde med cirka én procent om året, og denne ændring i hormonbalancen påvirker manden både fysisk og psykisk. 

Forskellen på mænd og kvinders overgangsalder

Mens den kvindlige overgangsalder er en naturlig del af at blive ældre, så er det bestemt ikke alle mænd, der oplever denne forandring, og derfor er mænds overgangsalder gået hen og blevet en myte – eller måske et tabu. Men det er vigtigt, at vi taler om det, for hvis din mand er i overgangsalderen, så bør han søge læge. Lægen vil med sandsyndlighed give ham noget hormonsupplement, hvilket vil lette generne

Herunder er de mest almindelige tegn på, at din mand er gået i overgangsalderen. 

1. Mindsket sexlyst

Erindrer du et mere aktivt sexliv, som du mistænker ikke kun er forsvundet på grund af skarp konkurrence fra den travle hverdag? Så kan det faktisk være, at din mand er gået i overgangsalderen.

Testosteron spiller en ret vigtig rolle i din mands sexlyst, så jo mindre testosteron han har i kroppen, jo mindre har han lyst til sex.

2. Dårligt humør

Smiler din mand mindre, end han plejer? Det har ikke nødvendigvis noget at gøre med, at hans chef er særligt træls for tiden, eller at der var kø på motorvejen på vej hjem fra arbejde.  

Testosteron hjælper nemlig med at regulere humøret, så når det falder, kommer din mand også i dårligere humør. Det er ofte ét af de første symptomer på lavt testosteronniveau, og det kan faktisk lede til depression, så det er værd at holde øje med – og søge læge, hvis I mistænker en lav hormonbalance.

3. Lavt energiniveau

Din mands energiniveau vil også falde i takt med, at niveauet af testosteron falder. Og det påvirker ham faktisk mere, end at han blot er lidt mere træt om aftenen end ellers. Hvis årsagen er et faldende testosteronniveau, så kan det påvirke ham så meget, at selv helt almindelige dagligdagsaktiviteter udmatter ham.  

4. Søvnløshed

Søvnløshed er desværre en rigtig irriterende sideeffekt af mandens overgangsalder, da søvn er endnu en ting, som testosteronen påvirker. Hvis niveauet af testosteron i kroppen er lavt, vil din mand opleve, at det er svært at falde i søvn – og at han vågner meget i løbet af natten.  

5. Fedt omkring maven

Giftede du dig med en slank mand, og har du opdaget, at han har taget på inden for de seneste år – især omkring maven? Det hænger ikke nødvendigvis sammen med hans svaghed for røde bøffer og modvilje mod salater.

Fedt omkring maven er nemlig ofte et tegn på lavere testosteronniveau. Dog er svaret her ikke kun at søge læge og få styr på hormonbalancen. Her er det også nødvendigt at ændre kostvaner.  For selvom den røde bøf ikke nødvendigvis er skyld i mavefedtet, så kan det også være den anden vej rundt: At den usunde kost – og overvægten til følge – er årsagen til, at testosteronniveauet falder.  

Kilde: Healthline.com

Måske er du interesseret i ...

Seneste