Portræt af skuespiller Lars Ranthe
Lars Ranthe (53)© Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Lars Ranthe: “Jeg anede ikke, at mænd også går i overgangsalder”

I Lars Ranthes nye film leder han efter en baby, i sit eget liv har han for længst fundet hende. Han har lært at lytte af sine døtre, han er just debuteret som musiker, og så var han måske i overgangsalderen i 40’erne?

10. marts 2023 af Annamette Fuhrmann

Hvis jeg ikke lavede det her interview, ville jeg ... 

"... nok sidde og spille guitar og skrive sange. Jeg har, ud over mit skuespil, været musiker i mange år, og mit band, Ranhte/Montin, har lige udgivet vores debutsingle. Havde det været om to måneder, så havde jeg højst sandsynligt gået og rodet i mit staudebed eller været ude at spille golf.”

Det seneste ahaoplevelse, jeg har haft, var ... 

"... da jeg sad og lyttede til Beach Boys i går, og det for alvor gik op for mig, at Brian Wilson var et geni. Man tror bare, det er easy going surfin’surfin’-musik, men det var sgu komplicerede sange, han skrev.

En anden aha-oplevelse, jeg lige har fået, er, at mænd også kommer i overgangsalderen, og at der sker en hormonforandring. Det anede jeg ikke. At testosteronen daler, og at vi kan blive påvirket fysisk af den ændring. Jeg har selv følt mig deprimeret i mine 40’ere, men jeg har ikke tænkt over, at det kunne være hormonelt.

Hvis man ikke har en psykologisk forståelse for, hvad der sker, kan man føle det som et identitetstab. Man kan gå i panik og føle, at man skal genopfinde sin ungdom, åbne en barbersalon i Kødbyen, købe en motorcykel eller blive skilt. Men det vigtige er nok at forstå, hvad der sker, og ikke blive skræmt over de unge hanner, og at man selv bliver sådan en helt ufarlig ‘futtefar’, der går rundt nede i Netto og nynner, mens man handler. Det skal vi mænd huske at tale med hinanden om.”

At være far til to døtre har lært mig ... 

"... hold da kæft, meget! Det er så stort og rigt et område, men det har i hvert fald lært mig, at jeg skal blive bedre til ikke at skulle fikse dem. Mine døtre er ret rå, og de siger tingene ligeud: ‘Hold nu kæft, far, du skal bare lytte’. Det kræver et andet nærvær, og det har mine piger tvunget mig til at lære.

Jeg bor jo sammen med tre kvinder, og det, at de hele tiden konfronterer mig med, at deres væren i verden altid er i udvikling – det synes jeg både er interessant og pisseirriterende.

Kvinder er på den måde mere nuancerede end mænd. Vi definerer nogle roller, og så stiller vi ikke spørgsmål til dem mere. Nu har vi jo aftalt, at det var sådan. Mænd er måske ikke så gode til at opdatere sig selv, og der synes jeg, kvinder er stærkere til at være i proces. Hele tiden. Det holder livet frisk.

Skal jeg have en pause fra det, så taler jeg bare med min imaginære søn om værktøj, for der er jo nogle områder, hvor jeg er alene hane i kurven.”

Jeg tror på ... 

"... kærligheden. Det er ligesom det eneste, der er tilbage, når alt kommer til alt. Vi kan vejes og måles og gøres op i titler og præstationer, men kærligheden kan opveje det hele.

Kærligheden er håbet for menneskeheden og det, der skal redde os som race. Det kan godt være, der går tre millioner år, før det virker, men det er det, der skal redde os. For den overvinder alt og er helt unik.

Hvis jeg sidder i en kirke og hører en salme, kan jeg mærke kærligheden, hvis jeg hører fuglene synge, kan jeg mærke den. Eller hvis jeg er sammen med min mor, min kone eller mine børn.

Kærlighed er det smukkeste, et menneske har at tilbyde. Særligt hvis man kan nå hen til et sted, hvor den ikke er egoistisk.”

Hvad ville du selv gøre, hvis din baby blev forbyttet?

“Så ville jeg lægge mig i selen for at få min egen baby tilbage. Selvfølgelig. Jeg ville da gøre alt for at få mit barn tilbage. Der er jo mange mennesker i verdens historien, som mener, at de er forbyttede. Sjovt nok for det meste, hvis de var børn af en kulminearbejder og mente, at de burde være vokset op som persisk prins. Men når man tænker over det, så er det jo meget sjovt at give kreativiteten og storhedsvanviddet frit spil og forestille sig, hvordan ens liv også havde kunnet se ud, hvis man var blevet forbyttet."

Jeg er aldrig holdt op med ... 

"... at øve mig. Jeg øver mig i alt muligt hele tiden. Som barn var jeg redskabsgymnast, og der skal du øve dig ekstremt meget for at blive god. Den disciplin har jeg taget med mig, og jeg finder en stor glæde i at øve mig. Hvis du vidste, hvor mange tusinde videoer jeg har af mig selv, hvor jeg svinger en golfkølle, for at raffinere det.

Jeg bruger det selvfølgelig også i mit arbejde, og jeg kan godt lide at nørde med det. På den måde er jeg meget monogam. Jeg kan blive ved og ved og ved med at raffinere det, jeg øver mig på. Jeg skifter ikke lige til noget andet. Nej, jeg bliver ved, til den sidder der. Jeg kan sidde og spille noget på min guitar i timer i træk, så det til sidst bliver nemt og flydende. Hvor det bliver naturligt, og hvor jeg bliver en del af det store åndedrag. Det er en form for buddhisme for mig."

Jeg har lært om kvinder ... 

"... at jeg skal lytte til dem. Det er work in progress. Man kan som mand blive bange for det, fordi jeres liv og jeres rolle hele tiden er under ombygning. For man skal være meget omstillingsparat og åben og lyttende. Kvinder er jo hele tiden i en cyklus, hvor mænd er mere simple.

Derfor kan det være sværere for mænd at være i den proces, men der kan vi lære noget af jer, og det er jo også det, der gør det sindssygt interessant at være sammen med jer.”

Når jeg kigger på min kone ... 

"... glæder jeg mig. Hver eneste dag glæder jeg mig til at se ind i hendes øjne. Hvis jeg er nedenunder i vores hus og kan høre, at hun går ned ad trappen, så glæder jeg mig til at se hende.

Hun er et totalt mysterie for mig. I mit ægteskab med hende er jeg hele tiden utroligt forvirret, bange, lykkelig, nysgerrig og glad. Hun er så helt ekstremt menneskeligt klog på mange områder, og jeg er meget taknemmelig for, at jeg har mødt hende.

Vi er også åndssvage begge to, men vi har en enorm respekt for hinanden og har meget humor mellem os. Vi kan rumme hinandens fortabte børn, og jeg føler mig meget heldig.”

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i marts, 2023. 

Lars Ranthe (53)

  •  er gift med skuespiller Christine Albeck Børge, som han har Rigmor på 19 og Betty Marie på 15 år med.
  • er skuespiller, som du blandt andet har kunnet se i film som Druk og Dirch og tv-serier som Badehotellet og Friheden. Er også den ene del af duoen Ranthe/ Montin, der er aktuel med deres debutsingle Livet er smukt.
  •  er aktuel i filmen Bytte bytte baby, hvor han spiller sammen med Mille Dinesen.

Du vil (garanteret) også kunne lide