Portræt af Jo Nesbø
Jo Nesbø (60).© Svein Finneide

Jo Nesbø: “Jeg både skræmmes af og tiltrækkes af mørket”

Den norske krimikonge Jo Nesbø er mørkeræd og dårlig til at lave mad og køre bil. Og så spiller han en god popguitar, som gerne må blive hans død.

13. marts 2021 af Lisbeth Skøelv

Du har sagt, at du føler dig meget sårbar, når du afleverer manus på en ny bog. Hvorfor?

“At skrive bøger er bare mere sårbart end at skrive popsange, som jeg har gjort i 20 år. En ny sang kommer ikke kun fra mig, men fra et helt band, hvor vi taber og vinder sammen. At være musiker kan også mere føles som en rolle, mens du som forfatter står alene og mere nøgen og ærlig. Det er altid nervepirrende at aflevere en ny bog på forlaget og stå og tænke: Det her er de bedste 500 sider, jeg kunne komme op med. Elsk mig, så er du sød! 

Jeg kan huske, hvor forlegen jeg blev, da jeg havde udgivet min første bog, og en kendt norsk forfatter, som jeg ikke kendte, kom og lykønskede mig med bogen og sagde, at hun syntes godt om den. Det var en dejlig tilbagemelding at få, men samtidig føltes det også invaderende, at nogen faktisk havde læst min bog,” siger Jo Nesbø.

Er du introvert?

“Ja, det er jeg nok. Eller måske mere en blanding af introvert og ekstrovert, hvilket vidst er ret udbredt blandt forfattere og kunstnere. 

Jeg husker første gang, jeg hørte en af mit bands, Di Derres, sange i radioen. Jeg lå i min seng, da clockradioen tændte. Jeg blev altså vækket af min egen sang. Min første søvndrukne tanke var: Men jeg har jo ikke noget tøj på! Det kan jo tolkes på mange måder, at jeg følte mig nøgen eller afsløret. Ens første tanke har ofte et gran af sandhed. 

Den samme følelse af at blive klædt af får jeg også, når jeg skriver. Alligevel gør jeg det frivilligt, igen og igen,” siger Jo Nesbø.

Du skriver ret dystre bøger. Kan du selv blive bange for det, du skriver?

“Ja, det kan jeg, men det er nok også, fordi jeg ofte baserer mine historier på noget, jeg selv har været bange for. I mine bøger opsøger jeg det faktisk med vilje, i en fortolket version, så jeg bliver bange på en ny måde. 

Jeg kan også blive rørt og få en klump i halsen af det, jeg skriver, når det sker. Så tænker jeg, at enten er det virkeligt godt, eller også er det på tide, at jeg går i seng,” siger Jo Nesbø.

Har du et mørke i dig?

“Jeg er i hvert fald mørkeræd. Men på en tvetydig måde, hvor jeg både skræmmes af og tiltrækkes af mørket. Går jeg gennem en mørk skov, er det ikke mørket og skoven eller risikoen for, at der kan ske mig noget, der skræmmer mig. Det er rædslen for rædslen. Det, at min hjerne begynder at spinne. 

Ligesom den gjorde, når jeg som barn skulle ned i vores kælder. Havde jeg kunnet slukke for min hjerne, havde det ikke været noget problem, men fra jeg tog det første trin ned ad trappen, vidste jeg, at min fantasi ville løbe af med mig. 

Jeg har altid fået at vide, at jeg har en meget livlig fantasi. Engang fik min mor en bekymret besked fra min lærer, fordi vi havde afleveret en stil, som skulle handle om en tur i skoven: I min stil kom ingen levende hjem fra den tur. 

Som voksen har jeg taget en personlighedstest, hvor jeg var helt normal og gennemsnitlig i alt. Lige med undtagelse af fantasien. Havde jeg scoret bare få point højere på den, havde jeg været behandlingskrævende,” siger Jo Nesbø.

Læs Magasinet Livs anmeldelse af Jo Nesbøs seneste thriller Kongeriget

Jo Nesbø er aktuel med den mørke og mægtige thriller Kongeriget om ambitioner, loyalitet og kærlighed. Og om hemmeligheder, der kan få båndet mellem brødre til at briste.

Thrilleren er på Magasinet Livs liste over de bedste krimier fra 2020 og 2021, og du kan læse anmeldelsen af den og de andre anmelderroste krimier her. 

Portræt af Jo Nesbø
“Hvis jeg er på ferie og spotter en af mine bøger på et strandtæppe, hvis ejer er ude og bade, så kan jeg godt finde på at løbe hen og skrive en hilsen i bogen uden at sige noget om det.”© Svein Finneide

Du har skrevet 12 bøger om Harry Hole, som kun blev mere og mere dystre ...

“Jeg synes selv, det toppede i nummer 8, Panserhjerte, hvor jeg gik for langt og skrev ting, som jeg siden hen har fortrudt. Siden da har jeg forsøgt at være mere underspillet. Men når man ser på, hvad der sker i den virkelige verden – børnesoldater i Afrika og narkokarteller i Mexico, så er mine bøger jo ren barnemad i forhold til. 

At jeg overhovedet blev krimiforfatter var lidt tilfældigt. Før det skrev og sang jeg popsange i 20 år.”


Hvor meget Jo Nesbø er der i Harry Hole og omvendt?

“Han er ikke mit alter ego, men det er umuligt for mig at skrive uden at bruge mig selv. Nogle siger, at alle forfattere i bund og grund skriver om sig selv, og jeg tror også, det er uundgåeligt, for jeg tager jo det, jeg skriver, et eller andet sted fra. Også selv om det oftest er helt ubevidst. 

Harry og jeg har det til fælles, at vi begge er nogle enspændere, som godt kan lide at være alene,” siger Jo Nesbø.

Du kaldes et multitalent: Popstjerne i 20 år, før du blev bestsellerforfatter, du har handlet med aktier, du er journalist, og du har spillet fodbold på højt plan. Hvad er du ikke god til?

“Jeg kan ikke lave mad! Men jeg er god til at bestille og spise mad. Jeg er bare en middelmådig billist, faktisk kører jeg nok dårligere end gennemsnittet. Og det er jo egentlig ret modigt at indrømme som mand, ikke? Jeg har ikke engang en god undskyldning for at være dårlig, for jeg har været taxichauffør – men en dårlig taxachauffør. Jeg kan dog godt lide at køre bil …” 


Du har udtænkt bestialske drabsmetoder i dine bøger. Hvordan ville du ønske at dø, hvis du selv kunne vælge?

“Det skulle være ved en kortslutning i det elektriske anlæg, mens mit band, Di Derre, spillede julekoncert på Oslos koncertsted Sentrum Scene – allerhelst lige midt i mit livs guitarsolo,” siger Jo Nesbø.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv 7. januar 2021.

Jo Nesbø (60)

  • Er far til Selma på 21 år.
  • Er forfatter, musiker og journalist. Har skrevet 12 bøger om detektiven Harry Hole. Hans bøger er oversat til 50 sprog, og han har solgt over 45 millioner bøger på verdensplan. Måske kender du også hans børnebøger om Dr. Proktor. Og hans popband Di Derre.
  • Er aktuel med den selvstændige thriller Kongeriget.

Du vil (garanteret) også kunne lide