Portræt af forfatter Jesper Stein, aktuel med romanen Ædru
Forfatter Jesper Stein.© Klaus Holsting

Ædru-aktuelle Jesper Stein: Hvis det ikke er et farvel til alkohol, bliver det et ­farvel til livet

Forfatter Jesper Stein er ikke nærig med sig selv, når han skriver om den pris, det har at drikke. Og blive ædru. Vi talte med ham i skrivefasen.

24. marts 2022 af Johanne Luise Boesdal

Hvis ikke jeg lavede det her interview, ville jeg … 

“skrive videre på en tekst om at være stoppet med at drikke, men stadig ikke at have fundet formen på det nye liv.

Den fase, hvor du ved, at hvis det ikke er et farvel til alkohol, så bliver det et farvel til livet på sigt.

Litteraturen er fuld af beskrivelser af mænd, der drikker sig fra sans og samling, men der er ikke så mange beskrivelser af den mellemfase, hvor du er ædru, men endnu ikke har fundet det liv, du hviler i. Det har jeg prøvet at skrive om. Lad os se, hvad det bliver til. 

(I dag ved vi, at det blev til romanen Ædru, som høster gode anmeldelser! Red.)

Derudover har jeg gang i en spændings- og kærlighedsroman, der foregår i 1944 under folkestrejken på Nørrebro i København, som var et meget dramatisk sted under Besættelsen.” Fortalte Jesper Stein i foråret 2021.

For tiden undrer Jesper Stein sig over … 

“hvor indlysende det er for mig i dag, at vi skal tale om ligestilling og ­anerkendelse og respekt for kvinder. Og hvor indgroet det har været hos mig, at det ikke har været en nødvendighed for bare 20 år siden.

Jeg undrer mig i bagklogskabens lys over, at vi ikke har kunnet se det tydeligere, og jeg glædes over, at det ikke bare er en flygtig bevægelse, men derimod et ønske om forandring, der har spredt sig til flere områder end bare #metoo, men i dag også handler om ligeløn og ligestilling mellem kønnene i et bredere perspektiv.

Der har været indlysende uretfærdigheder, indlysende krænkelser, indlysende diskrimination mellem kønnene. Jeg har fire døtre, så det er noget, jeg tænker en del over.”

Portræt af Jesper Stein
Forfatter Jesper Stein skriver om at blive ædru. © Klaus Holsting

Jesper Stein har med alderen lært om kvinder … 

“at du skal lytte til dem. Jeg har som mange mænd troet, at jeg skulle fikse alle problemer, og er faret ivrigt frem med en analyse af pro­blemet, fulgt op af et ‘nu skal du bare høre, hvad du skal gøre’.

Med alderen har jeg forstået, at det ikke er min rolle.

Min rolle er at lytte og vente, til min partner eller min veninde eventuelt selv giver udtryk for, at hun gerne vil høre min mening. Og indtil hun gør det, skal jeg tie stille. Det er ikke helt nemt for mig, for det ligger så dybt i mig, at jeg gerne vil fikse problemerne,” indrømmer Jesper Stein.

Øjeblikslykke for Jesper Stein er … 

“når jeg har mine fire børn samlet omkring mig. Jeg har en datter på 24 år, en på 14 år og tvillingedøtre på syv, så det er ikke altid, de er hos mig sam­tidig af indlysende årsager.

Men når jeg har dem samlet hos mig, og vi kan mærke hin­anden, så har jeg en dyb følelse af lykke.”

Det seneste, Jesper Stein har lært om sig selv, er … 

“at jeg selv er herre over en del problemer og konflikter. Jeg har jo et valg i rigtigt mange situationer. Om jeg vil lade mig tynge ned og overmande af mine følelser. Eller om jeg vil sige, at det der kan jeg ikke gøre noget ved, og så vende det ryggen.

Jeg er ikke offer for mine følelser, men jeg har en mulighed for at vælge, hvordan jeg vil reagere i en given situation,” slutter Jesper Stein.

Blå bogcover Ædru af Jesper Stein
Jesper Stein er aktuel med romanen Ædru.© Romanen Ædru af Jesper Stein

Liv anmelder Jesper Steins Ædru:

Vores boganmelder Caroline Rutter blev overasket over og overrumplet af Jesper Steins roman, Ædru, som hun anmelder og giver 5 flotte stjerner i et kommende nummer af Liv, hvor hun blandt andet skriver: 

“En hård roman om at få sine følelser igen. Velkommen til et nyt liv uden alkohol og til at kunne mærke, at du har gjort dine elskede ondt, at du har svigtet dem og brudt deres tillid. Nu lærer du, at du ikke skal sige, at du FÅR et tilbagefald (ups!), det hedder at TAGE et tilbagefald, for det er dit eget ansvar (av!). 

Det er også tid til et opgør med de højtbesungne romaner, som er oder til alkoholens bløde tåger og en virkelig stærk roman om en samfundssygdom.”

Jesper Stein, Ædru, Politikens Forlag, 224 sider, 250 kr.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv juni 2021.

Jesper Stein (57)

  • er over 17 år blevet far til fire døtre.
  • er forfatter og kendt for sine indtil videre seks krimiromaner om politimanden og antihelten Axel Steen, som han modtog De Gyldne Laurbær for i 2016. Den første udkom i 2012. Er uddannet journalist og har arbejdet som sådan på Jyllands-Posten.
  • er aktuel med romanen Ædru, om den succesrige krimiforfatter Jesper(!), der skal stoppe med at drikke. 
  • I 2020 udkom Jesper Steins roman Rampen, om sin opvækst og forældrenes skilsmisse, og om hvordan man lever med sin barndom som voksen.

Du vil (garanteret) også kunne lide