Portræt af manipulator Jan Hellesøe
Manipulator og hypnoseterapeut Jan Hellesøe (40). © Ditte Capion

Jan Hellesøe: “Min kone er den sejeste”

Faktisk er manipulator Jan Hellesøe ikke vild med for megen opmærksomhed. Han vil hellere renovere hus sammen med sin kone, og noget af det bedste, han ved, er at løse problemer.

5. august 2022 af Louise Thorsted

Hvad ville du ønske, du kunne forudsige om dit eget liv? 

“Det har jeg selvfølgelig tænkt over, da jeg arbejdede med titlen Forudsigelser på mit nye show. For forudsigelser kommer med en forside og en bagside. Og i prin­cippet tror jeg, at det er en force, at fremtiden er uforudsigelig, for så kommer vi undervejs ud i alle mulige afkroge, der gør os klogere. 

Showet handler i det hele taget om accept af det ukendte, men også om accept af os selv. I det øjeblik du siger til dig selv, at du er god nok, som du er, så begynder der at ske noget,” siger Jan Hellesøe. 

Et øjebliksbillede af min hjerne ville vise ... 

“Et fyrvær­keri af ideer. Hele tiden. Og jeg lytter til dem allesammen. At finde ud af, hvordan jeg løser et problem, er det bedste, jeg ved.

Det stammer helt tilbage til sløjdtimerne, når min lærer sagde: ‘Du skal lave en ske ud af det her stykke træ’, og så derfra finde ud af, hvad de forskellige værktøjer kunne, og hvordan jeg skulle bruge dem.

Det har altid været samme tilgang og nysgerrighed. Lige fra jeg lavede optiske illusioner af at få nogen til svæve på Det Ny Teater, som jeg gjorde det i mine 20’ere. Og fra da jeg stadig tog klienter ind som hypnoterapeut,” siger Jan Hellesøe.

Min stærke side ... 

“Er svær for mig at udpege. 

Men jeg sætter en stor ære i, at folk ved, at de kan regne med mig.”


Jeg er genert ...

“Og skubber helst opmærksomheden over på mit arbejde frem for på mig selv. Jeg presser mig selv til at snakke med folk, med dig. Genertheden komplementerer måske mit arbejde meget godt. Jeg kommer ikke ud og siger: ‘Prøv og se, hvor sej jeg er’. Min tone er underspillet. Det er mit publikum og mine gæster, som er i fokus, og som skal shine.

Søren Raasted kaldte mig engang en antihelt, fordi jeg gør min ting, og så går jeg. Jeg har ikke brug for at blive og få ros. Jeg kan faktisk ikke være i det. Ros er ikke en drivkraft for mig.” 

Når jeg er på tour, er det vigtigt for mig ... 

“At komme hjem hver nat. Jeg optræder cirka 150 dage om året, men det er sjældent, jeg overnatter ude. Jeg kører hjem for at kunne stå op sammen med familien. Også selv om jeg først kan være hjemme klokken tre-fire om natten.

Det her med at have lange morgener med børnene og aflevere sent i børnehaven, det betyder sindssygt meget for mig, så det kører jeg gerne langt for,” siger Jan Hellesøe. Jeg har aldrig helt forstået ... 

“Hvorfor folk taler ned til andre? Det får man intet og aldrig noget godt ud af. Det løser ingen problemer, men jeg ser det hele tiden: I debatter, på Facebook og på gaden, hvor folk misforstår hinanden.

Jeg siger til mine børn, at de skal huske at bygge hinanden op. ‘Lad være med at bebrejde hinanden, fremhæv det gode, selv i dumme situationer’,” siger Jan Hellesøe. 

Sidst jeg rystede på hånden ... 

“Kunne du ikke se det. Jeg er blevet hårdkogt af at lave I hjernen på stjernen, hvor alt er første gang. Når jeg står over for blandt andre Søs Egelind, så har vi ikke mødt hinanden før, og jeg har ikke kunnet øve på hende.

Jeg har i stedet trænet min krop og mit sind til at være rolig under stress, og så har jeg vendt det til, at jeg skal nyde oplevelsen. Når folk spørger mig, om jeg er nervøs, når jeg skal lave noget nyt eller optræde, så vender jeg det rundt og svarer: ‘Jeg er ikke nervøs, jeg er spændt’. Og jeg er meget spændt, meget ofte!” 

Portræt af manipulator Jan Hellesøe
“Jeg har ikke brug for at blive og få ros. Jeg kan faktisk ikke være i det. Ros er ikke en drivkraft for mig.”© Peter Bjerke

Når jeg ser mig selv i spejlet, ser jeg ... 

“En mand, der er fyldt 40, men er 25 indeni. Og ellers ligner jeg ret meget ham, du ser på tv.

Jeg har stadig masser af ringe på, og jeg ejer ikke et par cowboybukser eller et par shorts. Der er en have-version af mig, men det er det. Jeg kan bare godt lide at gå okay klædt.”


Hvis ikke jeg lavede det her interview lige nu, ville jeg ...

“Lave et eller andet praktisk med min kone på vores hus.

Det er en smuk murstensvilla fra 1928, og vi har indtil videre renoveret på den i syv år. Jeg kan godt lide at holde mig i gang på den måde. Og vi er et sindssygt godt team. Hun kan tage fat!” 

Jeg bor, hvor jeg bor, fordi ...

“Det er her, jeg er vokset op. Jeg er vokset op og bor i Sønderborg.

Jeg har mødt min kone her, og vi har fundet det hus, vi vil blive gamle i. Vores forældre og vores børns bedsteforældre bor her. Her er smukt, og jeg gearer ned, når jeg kører hjem, og gearer op, når jeg kører ud på job.

Sønderborg er en by i udvikling, vi har fået en Michelin-restaurant, og – så har vi – en kulturudvalgsformand og et byråd, der gør meget for kulturen og de unge i den,” siger Jan Hellesøe.

Hvis jeg kunne ændre en ting ved kvinder ... 

“Ville jeg ikke ændre noget som helst. 

I skal bare være fuldstændigt, som I er!”


Den vigtigste kvinde i mit liv er ... 

“Ikke kun en, men flere. 

Uden min mor var jeg ikke blevet født, havde jeg ikke mødt min kone, havde jeg ikke haft hende ved min side. Og heller ikke fået mine tre smukke børn,” siger Jan Hellesøe.

Når jeg ser min kone, ser jeg ... 

“En stærk, stærk, stærk kvinde. Og den sejeste, jeg kender. Hun er også tålmodig. Hun har altid sagt, at hun ville fries til, inden hun blev 40 år. Jeg friede til hende på hendes 40-års fødselsdag i december, og vi blev gift i juni.

Jeg er en, der udskyder ting til sidste øjeblik, fordi jeg bliver ved med at se muligheder for forbedringer til det allersidste. Sådan er det også, når jeg laver tv. Kan jeg mærke, at det bliver bedre i en anden retning, så går jeg den vej.”


Mit kærlighedssprog er ... 

“Ord og handlinger. Og gaver hist og pist. Jeg fortæller gerne min kone, hvad hun betyder for mig. Forleden så vi Mikael Bertelsens Det sidste ord-interview med Uffe

Ellemann-Jensen, hvor han siger: ‘Alice var min store kærlighed’. Der vendte jeg mig mod min kone og sagde: ‘Og du er min’,” siger Jan Hellesøe.


Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i august 2022. 

Jan Hellesøe (40)

  • er illusionist, manipulator og hypnoseterapeut. Blandt andet kendt fra DR1’s programmer I hjernen på stjernen, Manipulator og Fuckr med din hjerne. Begyndte at optræde som 14­-årig. Påbegyndte som ung en uddannelse som smed og bygger stadig en del af scenografien til sine shows og programmer.

  • er fra 5. september 2022 på tour med showet Forudsigelser om mystikkens kunst og kunnen. Janhellesoe.dk

Du vil (garanteret) også kunne lide