Claus Glavind Holm-Bonde fortæller om at være mand
Claus Glavind Holm-Bonde (43).© Lasse Wind

“Det kunne være fedt at gå ned i tid”

Claus Glavind Holm-Bonde drømmer om mere tid med børnene, mens de fortsat er forholdsvis små. Mere tid til parforholdet. Og nyder nogle gange at skulle koncentrere sig om kun én mur ad gangen.

8. juli 2020 af Louise Thorsted

Claus Glavind Holm-Bonde (43)

  • er gift med Anne Christine og far til Olivia på 12, Theodor på 11 og Alexander på 9 år.
  • er gymnasielærer. Uddannet biolog.

Hvad tænker du på, hvad drømmer du om, og hvordan har livet været mod dig, mand? Er du nysgerrig på, hvad der sker i hjernen, hjertet og kroppen på den mand, der er havnet ved siden af dig i sofaen, så få måske nogle af svarene her, hvor vi har taget en snak med en mand om livet.

Hvor er du i dit liv lige nu?

“Det er en rolig periode, selv om jeg spekulerer meget på, om børnene har det godt. Det er svært at få særligt mange ord ud af dem. Bekymringen lige nu går på, om de bliver gode, hele mennesker. 

Jeg er biolog, så jeg bekymrer mig også over den globale opvarmning og den fremtid, mine børn går i møde. Især når magtfulde mænd som Trump ophæver fredninger og smadrer al natur.”

40-års krise, ringer der en klokke?

“Ikke rigtigt, men det der behov for læsebriller er da et voldsomt tegn på, at jeg er på vej deropad. Jeg havde en brætspilsaften med mine gamle gymnasievenner, hvor de allesammen hev læsebriller frem, da vi skulle spille, og ham, der havde glemt dem, kørte hjem og hentede dem. Jeg tænkte bare: Hvad sker der her?! 

Når jeg dyrker sport, kan jeg også mærke, at jeg ikke er så stærk længere. Siden jeg så åbningsscenen i James Bond-filmen Casino Royale i 2006, har jeg dyrket parkour, men min frygt for at komme til skade er blevet større. 

Det fede ved sporten er, at hele byen er min legeplads. Men når jeg så står og vil hoppe fra mur til mur, så lægger jeg lidt beslag på mig selv, for jeg kan ikke lade være at tænke, om andre tænker: Hvad laver ham den gamle mand?”

Hvad fylder på dit arbejde?

“Det gør de seneste års besparelser på gymnasierne, for de betyder, at vi er blevet mere og mere pressede på tid. Der er ikke noget mere stressende end at stå foran 30 elever og føle sig uforberedt.

Jeg er nødt til at skære hjørner, hvor jeg kan, og det er en proces at skulle lære at acceptere, at jeg ikke kan levere det, jeg gerne vil, for gør jeg det, så går det ud over familien, eller i hvert fald parforholdet.

Min kone er også gymnasielærer, og vi sidder begge og arbejder, efter at børnene er gået i seng. Min kone har været ude i det private erhvervsliv, men hoppede tilbage, for det er sgu et ret meningsfuldt job at undervise de unge, selv om jeg er træt af hele den præstationskultur, der hersker blandt dem.”

Hvad kunne du godt bruge mere af i dit parforhold?

“Tid! På et tidspunkt havde vi tre blebørn på samme tid og afleverede i tre forskellige institutioner, som også betød en evig cirkel af alle de her børnesygdomme. Nu er børnene ved at være så store, at de kan være alene, og det giver mere frihed.

Og forhåbentlig mere tid til, at vi kan sørge lidt mere for os selv. Og det er vigtigt, for ellers forsvinder vi nemt i ræset mellem familie og arbejde og weekender, hvor vi ofte er sammen med andre mennesker.”

Claus Glavind Holm-Bonde fortæller om at være mand til Magasinet Liv
“Jeg er biolog, så jeg bekymrer mig også over den globale opvarmning og den fremtid, mine børn går i møde.”© Lasse Wind

Hvad har du lært af og om kvinder?

“At man skal tale med jer. Det er sgu ret vigtigt. Og at I er gode til at tale og kommunikere. Det kunne vi fyre lære noget af. Jeg lærer stadigvæk. Jeg har gode venner fra gymnasietiden, som jeg ser en gang om måneden. 

Når vi ses, går vi ud og får nogle øl, spiller brætspil eller går i biografen. Der bliver ikke udvekslet så mange dybe ting. Men af og til er vores koner også med, og efter sådan en eftermiddag, hvor vores koner er med, ved min kone pludselig en hel masse ting om mine gode venner og deres liv lige nu, som jeg slet ikke har indblik i. 

Derhjemme er min kone også ret god til at holde samtalen kørende, og jeg øver mig i at få sat ord på ting, som jeg har gået og tænkt på. Jeg tror, det er en form for konfliktskyhed, for når vi endelig er sammen og hygger os, så skal vi da ikke lige have noget ubehageligt op og vende.

Kvinder er bedre til at hive tingene op på bordet. Faktisk er det, som om min kone får energi af den der samtale. Der kan jeg måske mere have det sådan, at jeg efter en arbejdsdag har mere behov for at komme hjem og ikke snakke så meget. Eller komme ud og dyrke sport, hvor jeg ikke skal forholde mig til andet end den næste mur.”

Hvordan er du forskellig fra din far?

“Det er vist på selverkendelse og selvrefleksion over min opførsel over for andre. Min far har været meget dominerende og selvoptaget og ikke så opmærksom på, om han tromlede hen over andre.

At jeg selv har fået børn, har åbnet mine øjne for nogle ting, jeg ikke har set før. Jeg ved ikke, om det er den generation, der har et andet syn på, hvad børn må og skal fylde, men før i tiden var det meste mere på forældrenes præmisser, hvor det i dag vel mere er omvendt. Så må vi se, hvor sunde børn der kommer ud af det...”

Hvordan ligner du din mor?

“Det gør jeg på, at jeg nyder, før jeg yder. Jeg gad godt, at det mere var den anden vej rundt, men jeg bliver alligevel ved med at skyde praktiske ting til hjørne i stedet for bare at få dem gjort. Jeg har den store indre diskussion hver gang, for måske skulle jeg lige rette fire opgaver mere, før jeg laver kaffe, og det føles ikke særligt voksent, selv om jeg jo snart burde være netop det.”

Hvad har fyldt mest i dit liv de seneste 10 år?

“Familien og arbejdet har fyldt det hele. Vi lavede tre børn på tre et halvt år. Det var planen, for de skulle have glæde af hinanden, og det har de også haft i stor stil. De to drenge leger stadig sammen, når de ikke lige konflikter.”

Hvad glæder du dig til?

“At læne mig tilbage og vide, at mine børn er lykkelige og velkørende. Det kan jeg, når de har været igennem gymnasiet og har fået nogle gode venner, så kører det for dem. Det var sådan, jeg selv havde det efter gymnasiet og to sabbatår, hvor jeg tjente penge og rejste rundt i Australien. Der kørte det sgu meget godt!”

Hvad drømmer du egentlig om?

“Ud over at Trump bliver fældet helt vildt i den der rigsretssag, så drømmer jeg om, at vi får styr på vores biodiversitetskrise. Det kunne også være fedt at vinde i Lotto. Så ville jeg gå ned i tid, mens børnene stadig er små. Når først de er flyttet hjemmefra, så kan det være det samme. 

Engang imellem popper den da op, om vi skulle sælge lejligheden her i byen og flytte ud på landet og få mere luft i økonomien, men nu har vi så i stedet købt et kolonihavehus, hvor børnene bare kan løbe rundt uden at være under opsyn.”

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 6. februar 2020.

Du vil (garanteret) også kunne lide