Line Blume Kjøller
© Sine Nielsen

Line er kvinden i midten: “I dag forstår jeg min mor bedre”

Line har ungdoms-, voksen- og seniorliv inde på livet på én gang. Hendes datter går nemlig i gymnasiet, mens hendes mor lige er gået på pension

24. august 2017 af Karen Greve

Line Blume Kjøller er gift og mor til Alberte på 18, Magnus på 16 og Theodor på fem år. Og datter af Sif på 65 år. Hun er leder i en kommune.

Line Blume Kjøller står midt mellem to generationer. Hendes datter, Alberte, går i gymnasiet og skal finde vej mellem lektier, ridning, kærester og planer for fremtiden. Samtidig er hendes mor, Sif, lige gået på pension. Så Line har ungdomsliv, voksenliv og seniorliv inde på livet på én gang. 

Mig og min mor

Uanset hvor voksen jeg bliver, er det dejligt stadig at være nogens barn. Min mor er en værdifuld person i mit liv. Efterhånden er det dog sjældent, at vi er alene sammen. Vi har hver vores familie, interesser og pligter. Og dem er der ikke blevet færre af med tiden. Tværtimod. Men vi har en naturlig trang til at hjælpe hinanden.

Min mor passede min yngste søn for mig, mens jeg tog efteruddannelse for et par år siden. Præcis ligesom mine bedsteforældre passede min lillebror og mig, mens min mor læste på seminariet. Og ligesom min mor og min moster tog sig af mine bedsteforældre, da de blev gamle og syge, vil jeg også med glæde tage mig af min mor sammen med mine søskende. Foreløbig er det dog stadig mere hende, der hjælper mig.

Vi har med tiden fået et mere ligeværdigt forhold som to voksne kvinder. Vores arbejdsområder er for eksempel beslægtede, min mor har også været leder, og derfor bruger jeg hende i høj grad til at sparre med. Mere end jeg bruger min mand, faktisk.

Min mor og jeg indgik for nogle år siden en aftale om, at vi ikke er forpligtet til at sige ja til hinanden. For at gøre op med den hen­synsbetændelse, der betyder, at du siger ja til besøg, selv om du mangler overskud til at nyde det. Det er kærligt ment, og det er en rigtigt rar aftale, for jeg vil hellere have, at vi begge har frihed til at sige fra, end at vi ender i en situation, hvor det ikke er hyggeligt.

Min mand og jeg er ret uorganiserede og spontane, og vi er en stor familie med tre børn og nogle gange en legekammerat som bonusgæst. Så da jeg foreslog, at vi denne sommer alle sammen lige kiggede forbi min mor og hendes mand i deres sommerhus i Fran­krig, da sagde min mor for eksempel pænt nej tak til besøget, fordi de allerede havde planer med nogle venner. Jeg var ikke helt fri for at mærke en skuffelse, men samtidig er jeg glad for, at hun siger fra. Der er en læring i det om rettidig omhu for mit vedkommende.” 

Mig og min teenagedatter

“Alberte er en skøn unge. Hun er social og omsorgsfuld og meget målrettet og dedikeret til ridesport. Hun har allerede et netværk i hele verden, fordi hun har været til stævner i for eksempel New Zealand og USA, og jeg er langt hen ad vejen en del af det netværk, fordi jeg har kørt hende til træning og stævner.

Alberte virker aldrig flov over mig, som teenagere ellers kan. Vi har lige holdt fødselsdagfest for hende, og jeg tænkte, at hun måske helst ville have, at hendes far og jeg holdt os lidt i bag­grunden, men hun vil gerne have, at vi deltager og snakker med. 

Læs resten af artiklen om Line

I Magasinet Liv 79 kan du læse resten af artiklen om Line. Her kan du også læse to andre kvinders historier, når de fortæller, hvordan de føler sig som kvinden i midten – i smørhullet af erfaringer. Disse kvinder fortæller ikke om at være midt mellem to generationer, men midt mellem mand og eksmand og midt mellem ny og gammel veninde. 

I det nyeste Magasinet Liv kan du ogå læse et stort interview med skuespiller Marie Louise Wille, der virkelig har lært noget om sig selv de seneste år. Så skynd dig ned i din lokale kiosk, og få fingrene i det nye Magasinet Liv!

Du vil (garanteret) også kunne lide