To kvinder krammer
© iStock

Lær at tilgive - for din egen skyld

Du skal ikke tilgive for andres skyld. Du skal gøre det for din, siger psykolog Elin Andersen. Få hendes råd til hvordan

19. juni 2018 af Redaktionen


Eksperten: Elin Andersen er psykolog og parterapeut. Psykolog­ea.dk


Grib det liv, der ligger i nuet

"Tilgivelse er for dig og ikke for den, der har såret, svigtet eller på anden måde gjort dig ondt,” siger psykolog Elin Andersen og forklarer: 

“Gammelt nag slider og udmatter os. Når du tilgiver, så frigør du plads til positive oplevelser og ny kærlighed."

Men det betyder ikke, at det ikke er en svær opgave. Det er den, og det kan være tidskrævende at tilgive. Omfattende utroskab, vold, overgreb eller voldsomme svigt er nærmest utilgivelige. Men tilgivelse er en mulighed, og det er værd at forsøge at slippe fortidens hændelser og gribe det liv, der ligger i nuet, siger Elin Andersen, som understreger, at det er naturligt at kæmpe med tilgivelsen. 

“Men at leve i bitterhed og uforsonlighed er en endnu større opgave. Og en af de helt centrale gevinster ved at arbejde dig frem mod tilgivelse er, at det giver dig følelsen af at have kontrol over dit eget liv, og det er præmissen for en sund psyke.” 

Når du tilgiver


Se det som et valg

“Tilgivelse kræver og begynder med, at du beslutter dig for at tilgive. En aktiv handling, som du kan blive nødt til at gentage. At ville tilgive er den halve vej til at have tilgivet, og når du forstår, at det at tilgive først og fremmest er noget, du gør for din egen skyld, så vil det hjælpe dig til at slippe det, der er sket. Også selv om du ikke får en undskyldning,” forklarer psykolog Elin Andersen. 


Hav empati

“Tilgivelse kræver empati. Vi kan ikke gå gennem livet uden at såre andre eller selv blive såret, så vi vil alle stå i den situation, hvor vi enten har brug for at tilgive eller blive tilgivet. Prøv at forstå, hvorfor ting er sket. Hvorfor din ægtefælle har været dig utro."


Slip offerrollen

“Når du prøver at se konflikten fra den andens perspektiv, fjerner du fokus fra dig selv og får mere perspektiv på sagen. Måske kan du endda se, når du selv har et medansvar. Hvis du kan undgå at se dig selv som et offer, vil du på sigt kunne fylde nye oplevelser ind i det rum, der før var beboet af vrede og bitterhed.”


Husk din selvrespekt

“At droppe offerrollen er ikke lig med fortsat at lade andre vade ind over dine grænser. Sæt dine grænser! Tag dine forholdsregler, og beskyt dig mod nye grænseoverskridende handlinger. Vi kan ikke ændre andre, men vi kan blive bedre til at sætte og synliggøre vores egne grænser. Det har vi både mulighed og ansvar for.”


Vær tålmodig

“Mind dig selv om, at tilgivelse kan tage tid. Også lang tid. Så du ikke mister modet og tænker, at du aldrig kommer videre. Det gør du.”


Tillad dig at elske

“Du har stadig ret til at elske personen, på trods af handlingen, forsonet eller ej, og uanset hvad dine omgivelser siger. Mange af os fortsætter med at elske den person, der har gjort os ondt.”


Slut fred

“Beslut dig for at slutte fred med fortiden, og se i stedet fremad. Du kan ikke vente på andre. Beslutningen er din. Und dig selv fred. Det vil sætte dig fri.”


Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 6. 

Du vil (garanteret) også kunne lide