Hvad er tarot?
Ifølge den danske ordbog er tarot: Kunsten at læse om fortiden, nutiden og fremtiden i kort.
Et spil tarotkort består af 78 kort. Et sæt kort består af 40 tal-kort fra 1-10 og 16 hofkort, dem der normalt er billedkort. De 40 små kort beskriver hverdagssituationer, eksempelvis konflikt og kærlighed. De kaldes den lille arkana, og arkana betyder hemmelighed eller mysterium, som små problemer jo også er. De er delt op i fire elementer:
- Bæger, som står for vand og følelser.
- Sværd, som er luft og tanker.
- Mønter, der er jord og det materielle.
- Stave, som er ild og repræsenterer gnisten og dermed livskraft.
De fire elementer fortæller kortlæseren, hvor hun skal lede for at forstå sit liv. Er der eksempelvis mange sværdkort i et oplæg fortæller det, at der er meget aktivitet i tankerne. Man siger, at det der har skabt problemet, ikke kan løse det, og det kan derfor være en idé at søge en løsning via følelserne.
Hvert element ligger sig til et temperament. Hofkortene er karaktererne med hvert sit karaktertræk og stemmer overens med de 16 personlighedstyper, som psykoterapeuten Jung introducerede, og som ofte bruges i rekruttering og personlighedstest i dag.
Der hvor tarot adskiller sig fra spillekort udover det 4. medlem af hoffamilien, er med de 22 trumfer. Mange kalder dem for de 22 arketyper med henvisning til psykiateren C.G. Jungs begrebsverden. Trumferne kaldes store Arcana, fordi det er her, de store hemmeligheder om livet er skjult. De 22 trumfer fortæller hvilken dybere udvikling eller læring, vi er i gang med.
“De første tarotkort, som er bevaret, er fra 1340. Kort og i særdeleshed tarotkort var ildeset i en tid, hvor man blev brændt på bålet for at tro på andet end Gud. For når du lægger tarotkort tager du ansvaret og livsopgaven hjem til dig selv, og så er du jo Gud i dit eget liv. Det har været lig blasfemi at tænke sådan tidligere," forklarer tarotmester Sofie Golodnoff og fortsætter:
“Tarot er på mange måder en feminin energi og kraft, som handler om proces, om at skue tilbage og om intuition. Gennem tarot kan du lære dig selv bedre at kende ved at lytte indad, så det bliver nemmere at træffe sunde valg og ikke bare køre med på den mere maskuline energi med fokus på at levere, handle og vækste, med risiko for at brænde ud.”

“Tarot er et system der kan forudsige, hvad der sker, hvis du bliver ved at gøre, som du gør”
- Det er tarotcoach Sofie Golodnoffs filosofi.
Af og til står vi ved skilleveje i livet, hvor det ville være rart med en pil, der viser os, hvilken vej, vi skal gå. Sådan en pil kan tarotkort være. Måske synes du bare, det er sjov at trække et enkelt tarotkort engang i mellem, eller du kan være klar til det helt store tarotoplæg, der både kan sige noget om, hvem og hvor du er, og hvor du er på vej hen. Uanset, om du er drevet af nysgerrighed eller søger konkret viden, så har tarotcoach og forfatter af bogen Tarot - lær at tyde kortenes vidsom, Sofie Golodnoff, et par gode råd til dig.

Hvad kan jeg bruge tarotkort til?
“Jeg bruger tarotkort til at oplyse og til at skabe forståelse. Til at skabe mere kærlighed og empati. Tarot kan ikke svare ja eller nej på dine spørgsmål, men et tarotkort eller et oplæg af flere tarotkort kan afdække, hvad der er dine største drømme, og hvad der forhindrer dig i at leve det liv, du ønsker.
Jeg plejer at sige, at jeg tjener lyset og bruger hvid magi. Jeg laver ikke spådomme, men jeg kan godt se, hvor du lander et års tid ud i fremtiden, hvis du bliver ved at gøre, som du gør nu.
Hvis du for eksempel er forelsket og gerne vil vide, om I bliver et par, så kan du trække ét tarotkort på din udkårne og ét på dig selv og ét tredje på det, der sker imellem jer. Det er det, vi i tarot kalder et relationsoplæg.
Oplægget giver indsigt i, hvordan I oplever den anden, hvilke sider af dig selv, du viser, og hvad du ser i din udkårne, samt hvad der er mellem jer.
Derefter kan du trække et tarotkort, som et godt råd til dig selv om, hvad du kan gøre, for at få din udkårne til at kunne lide dig endnu mere. Til gengæld kan du ikke spørge, hvad han kommer til at gøre, for det er ude af din kontrol.
Når du søger svar i tarotkortene, så er det en god idé at undgå, at dit spørgsmål er for stort og for lidt konkret. Spørger du for eksempel: “Bliver min datter lykkelig?”, så afhænger det jo af, hvad der er lykke for hende. Det kan være det for hende er at få en hund, selv om det for dig ville være at få børnebørn.
Vil du vide, om du får succes, så er det fint at præcisere med "hvad" og "hvornår", for ellers kan tarotkortene lige så godt svare på, "at ja i morgen bliver en god dag". Jo klarere svar du vil have fra et tarotkort, jo mere skal du tænke i tidsafgrænse og stille klare spørgsmål.”

Kan tarotkortene give mig et svar, jeg helst ville være fri for?
“Jeg bliver ofte spurgt, om ikke man kan risikere at få alt muligt forfærdeligt at vide af et spil tarotkort, der både rummer symbolerne "døden" og "djævelen", men svaret er, at vi ikke udsættes for større udfordringer, end vi kan klare. Men derfor kan du jo sagtens blive ked af det eller bekymret.
Det diskuteres, om nogle tarotkort er dårlige, for der er selvfølgelig situationer og følelser, der er sværere at tackle end andre, og trækker du et af disse tarotkort, betyder det, at du er et sted, hvor det er svært. Men det kan være en stor lettelse at blive genkendt i, at noget er hårdt og at få af vide, hvad du skal gøre for at komme ud af det.
Tarotkortene "døden" og "tårnet", som lynet slår ned i, symboliserer ikke død og ulykke helt bogstaveligt, men mere den lille død, afskeden med noget og sikkert også en kaotisk tid, men som så også betyder en ny begyndelse.
Psykologisk set er det helt almindeligt, at du siger farvel og smider ud, når du flytter, men du skaber også noget nyt, der giver ny energi. Det samme gælder, hvis du får en ny kæreste, et nyt job eller når børnene flytter hjemmefra. Det er alt sammen en form for død, men på tarotsprog betyder det mere forandring.
"Tårnet" er et voldsomt tarotkort, som handler om, at du er i en situation, du ikke kan kontrollere, og det er faktisk det værste for os – i vores kultur og i den her del af verden. Slip forestillingerne om, hvordan fremtiden skal være, så du egentlig bare forholder dig til nu. Når du gør det, så kommer nuet virkelig tæt på, og nuet lige nu er heldigvis næsten altid godt. Og det du kan bekymre dig over, som ligger udi fremtiden, kan du oftest ikke gøre noget ved lige nu.
Smerten ligger meget i det der spænd mellem fortid og fremtid. Jeg siger ikke, at den ikke eksisterer, for det er forfærdeligt for de fleste af os ikke at vide, hvad der skal ske. Når det er sagt, kan vi jo alligevel kun tage et skridt af gangen.”

Hvor begynder jeg, hvis jeg vil lære af tarotkort?
På tarotcoaching.dk kan du snuse til tarot ved at trække et virtuelt tarotkort på et spørgsmål, du selv formulerer. Hvis du spørger til, hvad der er på færde i en situation, skal du læse den tekst der hedder ”situation”, hvis du gerne vil vide, hvad du skal gøre for at lykkedes med en situation, skal du læse teksten "Det gode råd”.
Du kan også gøre som Sofie Golodnoff selv, købe et sæt tarotkort og trække et kort hver dag, som en slags særlig opmærksomhed på dagen, der skal til at begynde eller slutte. Og som en spejling af dig selv lige nu.
Hvordan bruger jeg tarotkort, hvis jeg har et sæt?
“Jeg blander altid mine tarotkort, inden jeg breder dem ud på en række og trækker et. Andre banker på bunken med tarotkort, før de trækker et kort. Det første tarotkort, du trækker, er den vigtigste besked, tarotkortene har til dig, det viser situationen lige nu. Derefter kan du vælge at trække yderligere et tarotkort, der viser dig, hvad du skal gøre.
Det er subjektivt, hvad vi ser, når vi ser motiverne på et tarotkort. Det kan også være afhængig af, hvornår vi ser det. Jeg kan godt fortælle, hvad det betyder, men din intuition kan også hjælpe dig, optimalt er det et samspil, hvor du tager det med, som er vigtigt for dig.”
Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg vil forstå tarotkort?
“Når først du får øjnene op for, hvor godt tarotkort kan vejlede dig, så vær bevidst om begrænsningens kunst. Du kan godt få overload, lidt ligesom når du logger ind på Facebook og bare lige vil tjekke noget, men stadig er der efter en halv time.
Vi har jo ofte mange ting, vi gerne vil finde et svar på: "Skal jeg tage i sommerhus i weekenden?", "Skal jeg gå til den der fest?". Tarotkortene kan give dig svar på det hele, og det giver lyst til at spørge om mere.
Man kan blive nærmest fortryllet af, hvad kortene har at sige og glemmer måske at mærke efter i maven: Hvad har jeg egentlig lyst til? Hvad vil jeg selv? Man kan komme til at lægge sin skæbne i tarotkortene, men du har jo selv en vilje og bestemmer selv. Det er vigtigt at finde din egen gode balance. Vi skal bruge tarotkortene som en hjælp. Jeg trækker et tarotkort, når jeg er i tvivl, men har en fornemmelse af et svar, som jeg gerne vil havebekræftet. Og når jeg gerne vil forstå kompleksiteten i min situation og skabe jordforbindelse.”

Kan jeg snyde tarotkortene til at give mig det svar, jeg gerne vil have?
“Du kan lægge eller trække lige så mange tarotkort, du vil, men det er kun dig selv, du snyder i sidste ende. Hvis du har et spørgsmål, hvor vi kun vil have svaret: “Det er en supergod idé, bare kom i gang,” men får alle mulige andre svar, så har vi det med at omformulere vores spørgsmål, så svaret passer, og derfor er det rigtigt smart at skrive dit spørgsmål ned, inden du trækker et tarotkort.
Jeg har selv prøvet at snyde uden held, men det, som jeg har oplevet, virker, er i stedet at vælge det tarotkort, der symboliserer det, jeg gerne vil have, og så visualisere den situation, jeg ønsker mig, og på den måde prøve at tiltrække det, jeg ønsker mig.”
Hvor kan jeg blive guidet af en tarotmester?
Sofie Golodnoff har netop udgivet bogen Tarot - lær at tyde kortenes visdom, som er en modernisering af hendes far, Ulrik Golodnoffs, bestseller Tarot ABC. I bogen trækker Sofie Golodnoff på sin viden som coach, samt egne erfaringer med tarotkortene. Du kan også slå alle tarotkortenes betydning op, og har du ikke et sæt tarotkort selv, kan du bladre bogen igennem og slå ned på et tilfældigt kort, som en alternativ måde at trække et tarotkort på.
“Til hvert kort hører fire fortolkningstekster. Det øverste er situationen: Hvad sker der? Vil du også have et godt råd, så får du et handlingsdirektiv, som er et bud på, hvad du kan gøre ved din situation. Det gode råd er ofte lidt konfronterende, helt i min fars ånd, for hans indstilling var: Op af stolen, gør noget ved din situation."

Hvordan dykker jeg dybere ned i tarotkortenes visdom?
“Du kan booke en læsning hos en tarotmester. Jeg plejer at sige, at en tarotkortlægning gælder et år frem. Jeg kombinerer tarot med min viden og mine værktøjer som coach, og går du i forløb hos mig, så lægger jeg i første session det keltiske kors med 13 tarotkort. Ud fra det kan jeg læse din fortid, fortælle om dine handlemønstre og om, hvad de betyder for dit liv. En masse information, som det er rart at følge op på efter 3 ugers tid, når du er klar til at gå videre med, hvad du så vil gøre ved det. Dit liv ændrer sig ikke, efter du har snakket en time med mig og fået lagt tarotkort, men kortene og min coaching, som jeg kalder terapeutisk metode, kan sætte gang i en positiv spiral, hvor du bliver guidet til at finde svarene i dig selv. Jeg ser tarot som et system til at forudsige, hvad der sker, hvis du bliver ved at gøre, som du gør. Og du kan få et godt råd til, hvordan du får det udfald og den fremtid, du ønsker.”
Læs mere på tarotcoaching.dk