Marie Askehave
© Ditte Capion

Marie Askehave: “Min karriere er eksploderet, siden jeg fyldte 40!”

Vi har taget en snak med seje Marie Askehave om karriere og de vigtigste milepæle i hendes liv – både personlige og karrieremæssige.

16. november 2017 af Karen Greve

Marie Askehave (43) er gift med skuespiller David Owe, som hun har Gudrun på syv og Ingrid på seks år sammen med. Hun er uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i 2003. Hun har blandt andet medvirket i tv-serierne Borgen, Forbrydelsen og Herrens veje, i film som Gud taler ud, Den bedste mand og Familien Jul plus en hel masse teater. Internationalt har hun haft en rolle i Barnaby

Ud over at være skuespiller er Marie Askehave også sanger og teaterdirektør i sit eget teater, Nepo Teatret. Har en MBA i ledelse og økonomi fra Aalborg Universitet. Har sit eget pladeselskab. Og driver et eventbureau, hvor hun laver teambuilding for erhvervslivet. Hun er aktuel i den fransk-belgiske tv-serie Versailles, som sendes i mere end 130 lande. I Danmark kan de første to sæsoner ses på Cmore.dk, mens sæson tre (med Marie Askehave) får premiere i 2018. 

Milepæl 1

Nu! Hvor jeg har landet en stor rolle i en stor international tv-serie.

Forestil dig en bungalow på 74 kvadratmeter i Vanløse en almindelig dag i marts i år. I køkkenet er den ene ende ryddet, så en nøgen, hvid væg kan bruges som baggrund. En helsesol sørger for at bade rummet i lys, og med en kamera-aktiveret mobiltelefon står skuespiller David Owe og optager en scene med skuespiller Marie Askehave. 

Han er kameramand/stikordsgiver/instruktør, og nå ja, han er også hendes mand og hendes bedste kritiker. Når optagelsen er i kassen, skal filen sendes til et produktionsselskab, og så har Marie Askehave været til casting på en international rolle – hjemme i eget køkken med privatfotograf og udsigt til familiens opvask. 

Mere fancy og overhalingsbane-agtigt er det ikke at lave casting på en stor rolle i en stor international tv-serie. I hvert fald ikke i første omgang. Men når telefonen siden hen ringer, og hendes agent begejstret siger: “Du har fået rollen!”, føles det til gengæld ret vildt. Optagelserne skal starte i maj, og inden da er der læseprøver og kostumeprøver. Så ret hurtigt tager hun flyet til Paris, rejser videre ud til et vidunderligt slot i en gigantisk park og træder dermed direkte ind i en international produktion af et historisk drama om den franske solkonge. 

“Min nye rolle er i den franske tv-serie Versailles, som allerede har kørt i to sæsoner, og dem havde jeg selvfølgelig pløjet igennem herhjemme, inden jeg skulle være med i sæson tre. Fordi jeg havde lavet casting i mit eget køkken, havde jeg ikke mødt nogen, da jeg skulle ned på optagelse, og den første, der kommer gående imod mig, er ham den onde, flotte, der torturerer alle og er megagod. Jeg rødmede og var totalt starstruck. Det var som at træde direkte ind i mit fjernsyn. Eller som i den musikvideo med Aha, hvor hovedpersonen pludselig bliver del af en tegneserie.” 

Marie Askehave spiller karakteren Delphine, der er ret avantgarde for sin tid. Hun er kvindeforkæmper ved det franske hof, og den kamp kan skuespilleren sagtens leve sig ind i.

“Delphine er feminist. En stærk, selvstændig kvinde, som er forud for sin tid. Jeg deler værdier med Delphine, og derfor er det ikke svært for mig at sætte mig ind i hendes tankegang. Hun er en moderne kvinde og en vigtig stemme i den politiske debat, der kører lige nu i hele Europa.” 

Marie Askehave har også tidligere spillet politisk skarpe kvinder i tv-serierne Borgen (Benedikte Nedergaard, politisk næstformand i Frihedspartiet) og Forbrydelsen (Rie Skovgaard, politisk rådgiver for Københavns borgmester). Hun har haft litervis af teatersminke i hovedet på scener i hele Danmark, og ved siden af jobbet som skuespiller er hun både jazzsanger og teaterdirektør i sit eget teater, Nepo Teatret, og direktør i sit eget eventbureau, hvor hun også organiserer teambuilding med sin mand. Hun er vant til alle mulige roller.

Men hun har ikke tidligere været iført kostumer fra 1600-tallet og pudderparyk. Hun har ikke prøvet at træde ind i en historisk kulisse som i Versailles og møde stjerner fra hele verden i frokostpausen. 

Læs resten af interviewet med Marie Askehave

I Magasinet Liv 82 kan du læse resten af artiklen om Marie Askehave. Hun fortæller blandt andet om, hvordan hun havde det med at fylde 40 – der var udmattende af flere årsager end én. Hun fortæller også videre om flere milepæle i sit liv, hvor hun svarer på, hvornår hun følte sig stærk igen, og hvad forholdet til hendes mand, David Owe, har gjort for hendes forhold til omverdenen. Så skynd dig ned i din lokale kiosk, så du kan få fingrene i det nyeste Magasinet Liv!

Magasinet Liv 82
© Ditte Capion

Du vil (garanteret) også kunne lide