Ann Eleonora Jørgensen
© Ditte Capion

Ann Eleonora Jørgensen: “Jeg er aldrig alene-alene”

Ann Eleonora Jørgensen har fundet ud af, at hun er troende. Uden dog at bekende sig til nogen eller noget bestemt. Andet end den røde tråd af tro, håb og kærlighed, som er løbet gennem hendes liv

14. september 2017 af Karen Greve

Ann Eleonora Jørgensen (51) er gift med Siemens-pressechef Rasmus Windfeld og mor til Carla på 23 år, som hun har med sin eksmand og teatermand Emmet Feigenberg, og Osvald på 13 år, som hun har med sin nuværende mand.

Hun er uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i 1993 og fik sit folkelige gennembrud i tv-serien 'Taxa' (1997). For rollen som frisøren Karen i dogmefilmen 'Italiensk for begyndere' (2000) modtog hun en Robert og en Shooting Star i Berlin. Senere har hun blandt andet spillet med i filmen 'Forbrydelser' (2004), tv-serien 'Forbrydelsen' (2007) samt en lang række teaterforestillinger. Ved siden af jobbet som skuespiller designer hun desuden smykker under navnet An.no.

Hun er aktuel i DR’s nye søndagsserie, 'Herrens veje', hvis første afsnit ruller over skærmen 24. september. Tv-serien handler om tro og alt det, der følger med, og er skrevet af Adam Price. 

Tro

“Så bliver da tro, håb og kærlighed, disse tre. Men størst af dem er kærligheden” – Fra Bibelen, Første Korintherbrev, vers 13.

“Der findes nogle Bibel-citater, som vi bare ikke kan hamle op med. Du kan lige så godt overgive dig. Størst af alt er kærligheden. Det kan ikke siges bedre. Jeg tager det ind i mit hjerte og bruger det på min egen måde,” siger Ann Eleonora Jørgensen.

Uden at være decideret bibelfan. For det er hun ikke. Men hun vil gerne tale om at tro – om at være et troende menneske, om at have følelsen af at være en del af en større sammenhæng – og om, hvordan troen er viklet ind i os selv og vores familier. Også selv om vi måske aldrig har gjort noget ud af kirkegang og trosbekendelser. 

Emnet er særligt nærværende for Ann Eleonora Jørgensen lige nu og lige her, fordi hun spiller en af hovedrollerne i DR’s nye søndagsserie, Herrens veje. Optagelserne er i fuld gang, da jeg taler med hende, og for at forberede sig til sin rolle har hun talt med en præst.

Hun har siddet som fluen på væggen til et såkaldt sørgemøde med pårørende inden en begravelse, og hun har talt med præsten om sin egen tro for at kunne mærke, hvilke følelser der er på spil for hendes karakter i tv-serien. 

Den snak endte med at få en større personlig betydning, end hun havde ventet. I mødet med præsten blev det pludselig uhyre enkelt at besvare spørgsmålet om at tro eller ikke at tro.

“Præsten sagde til mig: ‘Det er meget enkelt. Når du går en tur alene langs havet, i skoven eller i bjergene, føler du så, at du er alene, eller er der nogen med dig?’. Og det har jeg aldrig været i tvivl om. Jeg er aldrig alene-alene. Altså tror jeg. Jeg har aldrig tidligere defineret mig selv som et troende menneske, men jeg kan sige meget sikkert efter min snak med præsten, at det er jeg.” 

På de gåture, hvor Ann Eleonora Jørgensen aldrig føler sig alene-alene, er det især Selma, Inga, Bodil og Eleonora, der er med hende. De fire kvinder har alle været bedstemødre for hende, og der er så mange, fordi der både er tale om mormor og farmor og mormors mor og farmors søster. Alle har de været en central del af hendes barndom. Hun blev opdraget af de fire på skift, fordi hendes forældre var meget unge og “i gang med deres egne liv”. Ann Eleonora gik ikke i hverken børnehave eller vuggestue. I stedet fik hun bedstemorkærlighed og -visdom, og selv om alle fire damer i dag er gået bort, lever den historie, de hver især repræsenterer, videre i hende. 

“De damer er stadig med mig. Jeg spørger dem stadig til råds, for de døde holder ikke op med at eksistere. Selv om jeg ikke kan bevise det, så kan jeg mærke deres tilstedeværelse. Men har det noget med Gud at gøre? Noget med mig? Er det en form for energi? Det væsentlige er, at der findes en nonverbal kommunikation uden for mig, som jeg kan mærke, når jeg går tur ved havet, eller inden jeg skal i seng. Og sådan har jeg haft det, siden jeg var lille.” 

Læs resten af interviewet med Ann Eleonora Jørgensen

I Magasinet Liv 80 kan du læse resten af artiklen om skuespiller Ann Eleonora Jørgensen. Her fortæller hun videre om sit forhold til tro, men indvier os også i, hvad hun føler om både håb og kærlighed. Hun svarer blandt andet på, hvornår hun selv har mistet håbet, og hvad den største kærlighedserklæring er for hende. Så skynd dig ned i din lokale kiosk, og få fingrene i det nyeste Magasinet Liv!

Magasinet Liv 80
© Ditte Capion

Du vil (garanteret) også kunne lide