Portræt af Simi Jan
Journalist og forfatter Simi Jan (43). © Ditte Capion

Simi Jan: "Jeg kunne være vred på min far hele livet"

Simi Jan er for tilgivelse, og at tage journalist-kasketten på har hjulpet hende med at forstå sin far og lægge den vrede, sårede datter til side.

17. januar 2023 af Karen Greve

Hvad er helt typisk dig?

“Jeg er en samler. Jeg samler sukkerposer fra cafeer og små shampooflasker fra hoteller, jeg samler indkøbsposer, og engang, da vi skulle flytte, fandt min mand en stor samling poser med poser i. Jeg har en kælder fyldt med lort. Jeg bliver helt stresset, når jeg kommer derned,” siger Simi Jan. 


Hvis du ikke var journalist, hvad ville du så være?

“Måske ville jeg være festarrangør? Jeg elsker at arrangere fester. Lige nu arrangerer jeg min bogreception, og det skal være sådan, at farverne fra bogens forside går igen, og i Kabul har jeg købt gaver til alle gæsterne, fordi gaver er så vigtig en del af den afghanske gæstfrihed. Jeg havde 40 kilo overvægt med hjem i gaver på min sidste rejse,” siger Simi Jan. 

Portræt af Simi Jan
Hvis Simi Jan ikke var blevet journalist, ville hun måske være blevet festarrangør, siger hun. Igen en karriere, hun stensikkert havde nailet!


© Ditte Capion

Hvem har på et tidspunkt hjulpet dig videre?

“Mine venner fra Afghanistan hjalp mig i nogle år, hvor jeg var meget vred på min far. Han forlod mig og mine søstre, da jeg var 15 år, hvor han blev skilt fra min mor. Mine venner hjalp mig med at få styr på min vrede, fordi de fuldstændigt forstod, hvilken kultur både min mor og min far er rundet af. De forstod, hvor vildt det var for min mor at bede om skilsmisse, og hvor ydmygende det var for min far.”

LÆS OGSÅ: Du må gerne være vred!

Hvornår var du sidst ved at dø af grin?

“Børnene siger jo altid nogle sjove ting. Det er så hyggeligt. Jeg griner oftest sammen med dem. Men når jeg taler med mine afghanske venner, har vi også en lidt skør, sarkastisk tone, som altid får mig til at skraldgrine.”

Hvad er dit største hængeparti lige nu?

“Altså, jeg går op i, at alt skal være rent altid. For eksempel sætter jeg aldrig min kuffert på min hotelseng, når jeg rejser, den er jo fyldt med bakterier! Men jeg roder til gengæld meget. Min ældste søn, Adam, har lige fået mit kontor, fordi han ønskede sig sit eget værelse, men det foregår sådan, at han har sit skrivebord og en reol og nogle ting derinde, men mors ting fylder stadig halvdelen af værelset. Det er et projekt for mig at få ryddet op der.” 


Har du en skønhedsvane, der fungerer for dig?

“Det er dejligt, når jeg husker at barbere mine ben, især når jeg skal have strømpebukser på i studiet. Det ser bare pænere ud. På mine rejser har jeg altid et lille makeup-kit med, for selv om jeg står i en krigszone, skal der lidt mascara og pudder til for at se vågen ud på tv. Jeg skriver om en kohlblyant i min bog om Afghanistan, for midt i kaosset ved lufthavnen i Kabul ledte jeg efter en blyantspidser, så jeg kunne tegne mine øjne op. Makeup er en måde for mig at opretholde noget normalitet på,” siger Simi Jan. 

Portræt af Simi Jan
“Det er et projekt for mig at få ryddet op.”© Ditte Capion

Hvem har du haft brug for at tilgive?

“Jeg kunne godt være vred på min far hele mit liv, men at tilgive et menneske er i virkeligheden at slippe sig selv fri til at flyve videre. Det har været en sej kamp i mange år at forsøge at forstå hans valg. Men alle historier har to sider, og jeg har lagt den vrede, sårede datter til side og taget min kasket som journalist på, så jeg kunne stille ham alle de åbne, nysgerrige spørgsmål, som gjorde det muligt at forstå.” 

Simi Jan (43)

  • er gift og mor til Adam på 8 og Daniel på 4 år.
  • er uddannet journalist fra Napier Universitetet i Edinburgh og har desuden læst mellemøststudier ved Syddansk Universitet. Har tidligere arbejdet for DR, Politiken og BBC. Er i dag ansat på TV2 Nyhederne som udenrigskorrespondent og som vært på Go’ aften Live.
  • er aktuel med bogen Mit kære Kabul, der handler om de voldsomme dage, hvor Afghanistan i 2021 blev overtaget af Taliban, og Simi Jan rapporterede derfra.

Du vil (garanteret) også kunne lide