Sanne Søndergaard
Sjove kvinder skal ikke være kikset-tykke Bridget Jones-typer på jagt efter en mand, mener Sanne Søndergaard.© Anne Kring

Sanne Søndergaard: Jeg har lært at lade glæde i stedet for vrede være mit drive

‘Nej' er et vigtigt ord for Sanne Søndergaard. For nylig har hun sagt nej til at blive kaldt en sur kælling i en mandsdomineret standup-branche og i stedet opfundet sin egen opskrift på at sige fra og være sjov samtidig.

7. februar 2021 af Louise Thorsted

Sanne Søndergaard (40)

  • er kæreste med Jonas, som har to børn.
  • er komiker, forfatter og foredragsholder.
  • er aktuel med novelle­samlingen NEJ og med showet Selvsær

Sanne Søndergaard er “blevet mobbet rigtigt meget”, men det har aldrig stoppet hende i at være sig selv og sige, hvad hun mener. Kritisk feminist, rå standupper eller Selvsær-komiker, som titlen lyder på hendes show – Sanne kan være svær at sætte i bås, og hun vil det heller ikke. Netop nu er hun aktuel med novellesamlingen NEJ.

“Bogen handler om kvinder, der ikke ved, at de kan sige nej. Jeg har været god til det. Til at stå fast. Men selv om jeg er 40 nu og har en kæreste og delebørn, så er der stadig en kulturel kvinde inden i mig, som hele tiden fortæller mig, at jeg er forkert, når jeg står fast på mine egne behov.”

Mindre Bridget Jones

Det er ikke, fordi Sanne selv elsker at sige nej, hun har bare fundet ud af, hvor vigtigt det er at gøre det. Sidst, hun sagde det store “nej!”, var, da hun sidste år fra scenen og med sit show Kontroltaber tog afsked med den danske standup-branche, efter i alt for mange år at være blevet castet eller forbigået af alle de forkerte grunde.

“I min branche bliver kvinder castet for at grine af mændenes jokes og ikke overgå dem. Det er sjældent, vi ser hårdtslående eller satirisk sjove kvinder. Der er alt for mange af de der lidt kiksede, lidt for tykke kvinder fra Nynnes dagbog eller Bridget Jones’ dagbog, som ikke kan få en mand, og som gør grin med sig selv. Jeg vil hellere se kvinder, der er ­brovtende sjove og ærlige om deres seksua­litet og kroppe på en ikke-fnisende, ikke-undskyldende måde.”

Mindre angst og vrede

Trods afskeden med den mandsdominerede standup-scene er Sanne Søndergaard absolut ikke færdig. Tværtimod. Det seneste år har hun udgivet to bøger og arbejdet på et nyt show. Det kan hun slet ikke lade være med.

“Selv om mine historier er skrevet på angst og vrede, så er det ikke det, der driver mig. I mange år var det meget noget med at vise, at jeg kunne, imod andres forventning, men det er ikke en særligt fed drivkraft. Som 30-årig tog jeg en beslutning om at fjerne vrede og angst for at få mere glæde i mit liv. 

Jeg be­­gyndte at arbejde med det, jeg syntes, var sjovt, og greb en masse muligheder igennem mit feministiske netværk og fik bygget en karriere op på den måde. Det er klassikeren med at være tro mod sig selv!”

En tro, Sanne ikke altid oplever, vi kvinder honoreres for. Da historien om dansk stand-up blev udgivet for lidt over 10 år siden, var der ikke mange kvinder på forsiden af op­­slagsværket. Sanne Søndergaard var kun nævnt i et særligt nichekapitel om kvindelige komikere.

Sanne Søndergaard
Sanne Søndergaard har slået op med den mandsdominerede standup-branche og lavet sin egen genre med plads til brovtende kvinder, der vil have det samme som mændene.© Anne Kring

Ingen humor uden smerte

Efter det seneste standup-show er Sanne Søndergaard nu på vej med sin egen opfundne genre.

“Jeg er ikke længere standup-komiker, men har opfundet konceptet flying comedy, for så er der ikke nogen, der kan sige, at jeg ikke gør det rigtigt. Jeg er ikke stoppet i standup med min gode vilje, men med stor sorg, for jeg kan godt lide genren og at være kreativ, men det var svært at være, når jeg altid skulle være bange for, hvordan jeg blev talt til backstage, eller hvordan jeg blev præsenteret, når jeg gik op på scenen.

At starte sit show med en kommentar fra en mandlig komiker om, at jeg er en ‘sur kælling’, er ikke vildt befordrende for kreativiteten.”

De historier, Sanne fortæller fra scenen, om det så er foredrag, comedy eller dem, hun skriver ned, er historier, hun tror, mange af os kan spejle os i, for det kan hun selv.

“Mit udgangspunkt som komiker og forfatter er, at mangler jeg en stemme og historie at spejle mig i, så må jeg selv stille mig op og fortælle den. Jeg snakker om mine ambitioner og motivationer som liderlighed og sult, men også lysten til at blive til noget, tjene penge, få magt og status og om den behandling og de angreb, jeg er blevet og ­bliver udsat for, fordi jeg som kvinde insi­sterer på at opnå alt det.”

Sannes erfaring er, at god comedy tager udgangspunkt i smerte, for med humor kan det smertefulde og tragiske transcenderes til grin og lettelse. I dag er hendes motor dog overvejende glæde.

“Jeg bliver glad, når jeg skaber noget. Og i haven, i køkkenet, eller når jeg gør rent. Det ender jo alt sammen i et færdigt produkt. 

Det er glæden ved at få noget ud af ingenting. Min nye bog og show har været sjove processer, jeg har haft gode ideer, og de folk, der har været inde over, har anerkendt det. Drivkraften har for en gangs skyld været begejstring, glæde og passion. Mange ville have godt af at lære at erkende deres egne behov og grænser og sige fra, når grænserne bliver overskredet – og det er der, det lille centrale ord “nej” kommer ind.”

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 10. december 2020.

Du vil (garanteret) også kunne lide