Sådan giver du din teenagedatter mere selvværd

Ved din datter, at hun er god nok, som hun er? Ofte roser vi vores børn og giver dem alle tænkelige materielle goder, men hvad med selvværdet? Vi giver fire gode råd til at styrke din teenagedatters tro på sig selv.

13. marts 2020 af Benjamin Creative for Always

Har din datter behov for mere selvværd? Når teenageårene rammer, kan det være en udfordring at vide, om man giver ens datter den støtte, hun har brug for.

Men hvad kan du gøre, for at din datter er rustet så godt som muligt til alle de uundgåelige forandringer, som følger med teenageårene? Vi har samlet nogle af de vigtigste ting, du skal være opmærksom på som mor til en teenagedatter.

Du er rollemodel for din datter

Som mor er du typisk den primære rollemodel for din datter. Derfor har dét du siger samt den måde, du agerer på stor betydning for din datters velbefindende.

Mange unge piger oplever, at de får mindre selvtillid i løbet af teenageårene. Det kan skyldes mange ting, men de mange forandringer, der sker med kroppen og mentalt har stor indflydelse på selvværdet. En undersøgelse blandt 7.-9. klasses elever fra Sex og Samfund viser faktisk, at hele 76 procent af pigerne er utilfredse med deres egen krop, hvorimod det kun gælder 43 procent af drengene.

Derfor skal du som mor være opmærksom på, hvordan du taler om dig selv og din krop. Er det ofte negativt ladet, når du taler om dit udseende? Eller taler du ofte om din vægt, at du er på slankekur eller ikke burde spise bestemte, søde madvarer overfor din teenagedatter? 

Hvis du kan svare ja til ét eller flere af spørgsmålene, bør du overveje det grundigt. Det kan nemlig have en negativ effekt på din teenagedatter, der bevidst som ubevidst vil overføre de samme usikkerheder og værdier til hende selv og hendes egen krop. 

Veninde eller mor? Vær klar i din relation til dit barn

Som mor har du en helt særlig rolle. Du har et ansvar, og det er dig, der skal sætte grænser og skabe et kærligt fundament for at din datters selvværd kan blomstre. Husk, at du ikke er veninden, der skal dele alt med din datter. Det afhænger helt af jeres relation. Hvis din datter deler intime detaljer, skal du for eksempel ikke nødvendigvis gøre det samme.

Og når kommunikationen går i hårknude eller du føler, at du har sagt det samme om og om igen, skal du være den voksne og diplomatiske. Det vigtigste er at lytte, så din datter føler sig hørt og set. 

Giv komplimenter

Du er sikkert allerede den, der roser din teenagedatter mest. Men husker du at give hende komplimenter for den hun er og ikke kun rose for dét, hun har opnået?

Det styrker selvværdet, hvis du taler positivt om hende og giver hende komplimenter som for eksempel ”hvor er du dejlig!”. Det er de små ting i hverdagen, der har betydning, og alt sammen er med til at styrke hendes selvfølelse og få hende til at føle, at hun er noget værd. Også selvom hun måske i øjeblikket ruller øjne af dig.

Det vigtige er, at din datter ikke bygger sit selvbillede op på resultater og præstationer, da det kan være sårbart, hvis hun ikke performer i top på alle parametre. Hun skal i stedet føle en værdi i den hun er, og ikke kun i form af at opnå eksempelvis gode karakterer. På den måde er hun bedre rustet til at gennemgå både opture og nedture.

Giv hende komplimenter fordi hun er den, hun er. Ikke for det hun har opnået. 

Forældre har stor betydning for unge pigers selvværd

Undersøgelser viser, at teenagepiger får mindre selvværd i puberteten på grund af de mange forandringer, der sker mentalt og fysisk. Derfor spiller forældre en vigtig rolle i, at unge piger kommer bedst muligt igennem de udfordringer, der opstår. For eksempel er det afgørende at skabe tryghed og åbenhed omkring det at have menstruation, da det kan have stor betydning for selvværdet. Puberteten er fyldt med usikkerhed for mange unge piger, og derfor er god beskyttelse en vigtig faktor. Med Always Ultra får du op til 100 procent beskyttelse mod lækage. Undgår du lækage, er der overskud til at fokusere på de mange andre ting, der sker i puberteten. Se mere her.

Husk, at der er forskel på selvtillid og selvværd

Pointen med at fokusere på at give din teenagedatter mere selvværd er, at selvværdet er grundlaget for ens selvfølelse og at man tror på, at man har værdi, som den man er og føler sig elsket.

Man kan sagtens have masser af selvtillid, og være sikker på, at man er god til noget, men inderst inde føle sig værdiløs, hvis ikke selvværdet er på plads. Derfor er det vigtigt at skelne mellem de to. 

Du vil (garanteret) også kunne lide