Kvinde i sorg
© iStock

Sådan bearbejder du din sorg i dit eget tempo

Det er ikke meningen, det skal være overstået på en uge. Sorg tager tid. Her giver psykoterapeuten råd til dig, der sørger selv, og til dig, der kender en, som sørger.

15. februar 2017 af Redaktionen

Psykoterapeut Lizl Rand har netop udgivet bogen Tæt på krise og sygdom. Her guider hun dig til, hvordan du kan bearbejde din sorg i dit eget tempo eller støtte en, du kender, som sørger.


Husk det her, hvis du sørger selv

Giv plads til din sorg

“Du må gerne sørge, og din sorg må gerne fylde. Fordi vi generelt er utilpasse omkring sorg i vores samfund, kan du føle et pres fra omgivelserne efter at komme videre. Lad dig ikke stresse af det.”

Din sorg er din

“Kun du ved, i hvor høj grad du er ramt. Man kan ikke gradbøje eller kategorisere sorg, og den kan slå mere eller mindre hårdt, alt efter hvor i livet du er. Det er vigtigt, at du tager din sorg alvorligt – også selv om andre grufulde ting sker i verden hver dag.” 

Kend din fase

“Fordelen ved at kende de fem faser, som du kan se her under, er, at du føler dig mindre forkert i din sorg. Du er ikke ved at blive skør, hvis du forhandler med Gud om at gøre din elskede rask, hvis du holder op med at ryge. Du er bare i forhandlingsfasen.” 

Forstå dit forsvar

“Nogle af os handler og bliver praktiske, andre begynder at klovne, mens andre igen bliver helt selvudslettende. Jo bedre du kender dig selv og de forsvarsmekanismer, du plejer at gribe til i kriser, jo lettere har du ved at navigere i din sorg.”

Græd bare

“Gråd er forløsende, og du behøver ikke være bange for at græde sammen med andre. Gråd er følelser, og der skal være plads til dem. Hvis andre har svært ved at rumme dine følelser offentligt, så handler det ofte om, at de selv gemmer på en sorg.” 

De 5 sorgfaser
De 5 sorgfaser© Magasinet Liv nummer 70

Vid det her, hvis du kender en, som sørger

Sorgen er så stor, som den føles

“Sorg føles forskelligt. Nogle gange er det en ‘lille’ sorg, der vælter læsset for et menneske, som har båret meget alt for længe. Alle tab kan føles svære. Også for eksempel at miste et elsket kæledyr. Vær tålmodig og forstående.” 

Sorg går ikke over

“Sorg skal bæres og er en variabel størrelse. I stedet for at vente, at sorgen går over, skal du indstille dig på, at den går op og ned.”

Sig noget

”Noget af det værste er, hvis alle lader som ingenting. Forestil dig at miste din mand, komme tilbage på arbejde, og ingen siger noget! Hvis du ikke ved, hvad du skal sige, så sig det: ‘Jeg er ked af det og aner ikke, hvad jeg skal sige til dig’."

Lyt uden at løse

”De fleste sørgende har brug for at tale om deres sorg. De ønsker sjældent forslag til løsninger. Vær til stede, lyt, og undgå ideer til, hvordan man kommer ovenpå igen.”

Pas på dig selv

“Husk det kendte billede fra flyveren af moren, der tager en iltmaske på, før hun hjælper sit barn. Du kan kun hjælpe, hvis du har overskud, og det kan være ganske udmattende at være tæt på mennesker i sorg.”

Artiklen blev første gang bragt i Magasinet Liv nummer 70.

Du vil (garanteret) også kunne lide