Portræt af journalist Rie Helmer
Journalist og Magasinet Livs klummeskribent Rie Helmer (51).© Sebastian Stigsby

Rie Helmer: Den sommer, der forandrede mig

For Bryan Adams var “the summer of ‘69” særlig. For Rie Helmer står sommeren ‘89 lysende klar, for det år sprang hun ud som voksen og fandt både en buffet af yoghurt og sig selv.

20. juli 2021 af Karen Greve

Sommeren 1989 var året efter, at jeg blev student

“Den sommer rejste jeg på eventyr med min barndomsveninde til Aix-en-Provence i Frankrig for at bo der i et år. Eller sex-en-Vacances, som byen blev kaldt, fordi den summede af unge fra hele verden.

Jeg var ret umoden og vældigt genert. Min veninde var en smuk, lyshåret pige, og hun løb i første omgang med opmærksomheden blandt franskmændene, mens jeg gemte mig bag en selvironisk facade. Jeg grinede meget højt af mine egne fejl dengang og var pissebange indvendigt.

Jeg husker især vores ture på markeder, der duftede af blomster og friske grøntsager. Jeg kan huske følelsen af at ligge i vores lejlighed en lørdag morgen og høre gågadens lyde udenfor vinduerne. Man kunne høre, når det var solskin. Der var en lyd af sommer udefra, og indenfor hørte vi Dire Straits og Stings Englishman in New York. Det hele udtalt med fransk accent i radioen. Mine sanser blev vakt på så mange måder,” siger Rie Helmer. 

Første gang på egne ben

“Det var første gang, jeg stod på egne ben. Her vil mine forældre nok indskyde, at de hver måned satte penge ind på min konto, så mere selvstændig var jeg heller ikke.

Men jeg oplevede, at jeg kunne få venner fra hele verden, at jeg kunne gøre rent og lave mad, og at der findes 500 slags yoghurt at vælge imellem. Det var kæmpe stort at være i udlandet, som virkelig var langt væk. Hvis jeg ville ringe hjem, skulle jeg ned på torvet i en telefonboks, og det skete ikke hver uge,” siger Rie Helmer. 

Hjemme i mig selv

“Jeg var selvfølgelig ikke hjemme i mig selv dengang, som jeg er nu. For jeg er et vidunderligt sted nu, hvor jeg bor godt, elsker min mand, er stolt af mine børn, har det job, jeg gerne vil have, og endda tør sige, at jeg er ekspert i noget. Da jeg var 20 år i Aix-en-Provence havde jeg slet ikke den ro.

Men jeg oplevede alligevel i løbet af det ophold, at jeg kunne noget. Jeg kan tydeligt huske flere af de mennesker, jeg mødte dengang. Det sjove er, at dengang troede jeg, at de bare passerede forbi i livet, men nu, i dag, er det nogle af dem, jeg tænker tilbage på. Man sanser bare utroligt skarpt lige i de år,” siger Rie Helmer. 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 24. juni 2021.

Rie Helmer (51)

  • er gift og mor til en voksen datter og bonusmor til en søn på 17 år.

  • er journalist, moderator, medietræner og klummeskribent på Magasinet Liv.

Du vil (garanteret) også kunne lide