To modne kvinder går tur i skoven
Er du pårørende til en i sorg? Her får du psykologens råd.© Getty Images

Psykologen forklarer: Sådan hjælper du et andet menneske i sorg

Uanset hvor meget vi ønsker det, så går sorg ikke over. Men som pårørende kan du hjælpe den sørgende med at leve med sorgen og mindes den mistede, siger psykolog og sorgforsker Mai-Britt Guldin

24. juli 2019 af Tea Sletved

Eksperten: Mai-Britt Guldin er psykolog og seniorforsker på Aarhus Universitet.

Sorg er unægteligt en del af livet. Om vi vil det eller ej, udsættes alle mennesker i løbet af deres levetid for den ene eller den anden form for sorg. Og både som sørgende og som pårørende til en sørgende kan tilværelsen føles kompliceret og smertefuld. 

Vi har taget en snak med psykolog og sorgforsker Mai-Britt Guldin, som fortæller, hvordan du som pårørende bedst hjælper din veninde, dit familiemedlem, din kollega eller en helt fjerde i sorg. For det kan være svært at finde ud af, hvad du skal gøre, og hvad du ikke skal gøre.

Hvornår går sorg over?

“De fleste oplever, at sorg aftager, men man skal ikke regne med, at den går helt væk. Der vil være tidspunkter og dage fremadrettet i livet, hvor man tænker på det, man har mistet, og sørger over det. Jeg kalder det, at vi gensørger vores tab resten af livet.

Men vi kan se, at sorg som regel ændrer sig. Generelt gennemgår de fleste et forløb, hvor de i starten reagerer voldsomt følelsesmæssigt. Den voldsomme reaktion aftager over tid, men følelserne og tankerne om det mistede går ikke væk. 

Noget af det, der kendetegner sorg, er store følelsesmæssige udsving, som kan vende tilbage i årevis, selv om de ofte bliver mindre intense. Der går som regel også længere imellem de dage, hvor man har det svært.

Men det er simpelthen en myte, vi har fået opbygget, at sorg går over. Sorg er noget, vi lærer at leve med,” siger sorgforsker og psykolog Mai-Britt Guldin.

Moden kvinde er ked af det og kigger ud ad vinduet
Sorgen aftager med tiden, men man skal ikke regne med, at den forsvinder helt.© Getty Images

Hvordan er det for den sørgende, når vi forventer, at hun “kommer videre”?

“Det har har desværre stor betydning for både den sørgende og den måde, vi som omgivelser behandler sorg på. Vi ønsker jo, at hun eller han skal have det bedre, så vi kommer til at sige ting som: ‘Nu går det da bedre?’. 

Vi får sagt ting, der ikke er overensstemmende med, hvordan den sørgende har det, og det basker til ensomhedsfølelsen. De er jo blevet forladt eller har mistet noget.

I vores undersøgelser ser vi efter 10 år stadig tegn på, at sorgen påvirker livsførelse og mentalt helbred. Det stiller den sørgende i en svær situation, fordi forventningerne fra omgivelserne bliver skæve i forhold til det, den sørgende oplever. 

Sorg er en social proces, hvor man har brug for støtte, forståelse, at tale om det, og at andre bærer over med en. Hvis vi andre ikke er med på, at den sørgende har den rolle i en periode, så bliver det svært. For så skal den sørgende ikke kun være i sorg, men også kæmpe for plads.

Den sørgende kommer til at bruge meget energi på at forklare andre, hvordan det er at opleve sorg. Det er en hård position, fordi man er hårdt ramt og har behov for ekstra støtte og forståelse.”

Hvordan hjælper vi så bedst den sørgende?

“Løsningen ligger ikke kun hos de pårørende. Den sørgende må også selv overveje: Hvilken støtte har jeg brug for, og hvem vil jeg gerne have den af? Og så fortælle det. Det er jo forskelligt, hvor tæt på vi er, og alle i netværket skal ikke give samme støtte. 

Den sørgende skal selv tage stilling til, at hende her kan jeg tale med om alt, og hende her kan hive mig i biografen. Men der er brug for, at alle forstår, at sorgen er kommet for at blive. Den går ikke væk. 

Der vil være dage, hvor man gensørger eller føler: Mit liv blev ikke, som jeg ønskede mig. Når man for eksempel bliver stresset eller presset på arbejde, så går man lidt tilbage i sin sorgproces.

Det er en livslang proces, og selv lang tid efter kan man have brug for at tale om sit tab. Uden at nogen sygeliggør det eller tænker, at noget er helt galt.

Helt konkret vil langt de fleste sørgende holde af at tale om minder om den døde og holde den mistede i live i sin bevidsthed. Her er det vigtigt, at vi giver plads og tør tale med. Det udtrykker en kærlighed fra dig, som støtter i sorgen.”

To kvinder krammer hinanden
Sorg er en social proces, hvor den sørgende har brug for støtte og forståelse.© Getty Images

Er der tidspunkter, hvor det er o.k. at puffe til en i sorg?

“Hvis du er tæt på en sørgende og bliver bekymret, så prøv at tale om det. Her er det vigtigt at tage udgangspunkt i dig selv og for eksempel sige: ‘Måske ved jeg ikke nok, men jeg er bekymret for dig’.

Det, du skal være opmærksom på, er, om den sørgende får omstillet sit liv til den nye situation. Får hun eller han fundet en ny måde at leve på, som fungerer? 

Det er et kæmpe skifte. Men det er afgørende for at kunne fungere fremadrettet i livet.”

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 6. juni 2019.

Du vil (garanteret) også kunne lide