60-årige Bente om at være 40+
Bente (60). © Ninna Flor

60-årige Bente: “Pas på relationerne - også selvom der ikke er tid”

Hvordan ser en 60-årig kvinde tilbage på sit liv i 40'erne, og hvad lærte hun? Få svarene lige her

25. september 2016 af Louise Thorgaard

Bente (60)

  • er gift med Torkil for anden gang. Derudover er hun mor til Anders på 35 og Anna på 33 og til Bodil på 40, familiens nu voksne plejebarn. Og så er hun bedstemor til tre børnebørn.
  • er uddannet pædagog, men er idag formand for FTF – hovedorganisation for offentligt og privat ansatte. 

Hvad er dit liv fyldt af?

“Jeg har et spændende og udfordrende arbejdsliv. Det er et travlt et som formand for en stor hovedorganisation, hvor jeg har 72 medlemsorganisationer under mig, som alle gerne vil have en aktiv formand. Efter at vores børn er flyttet hjemmefra, er min mand og jeg rykket fra hus i Hillerød til lejlighed i byen igen, og vi nyder den frihed, der er til at gå mere ud at spise og rejse. Jeg har tre børnebørn, der gerne vil passes. 

Det er desværre bare svært for mig, fordi min arbejdsuge er på langt mere end 37 timer. Derfor er aftener og weekender ofte reserveret familien. Som 60-årig oplever jeg, at jeg hviler mere i mig selv. Jeg er blevet skarpere til at prioritere, hvad jeg vil og ikke vil. Jeg gør, hvad jeg kan for at være sammen med min familie så meget som over- hovedet muligt, men jeg prøver også at huske at få tid til mig selv og bare tage mig tid til at læse en bog – selv om det ikke er min spidskompetence at sidde stille. 

Veninderne har været nedprioriteret i for mange år, og nogle af dem vil sikkert sige, at jeg stadig ikke prioriterer dem nok, men jeg øver mig!” 

Hvad lærte du i det årti?

“Af min skilsmisse og sygdom lærte jeg, at de nære relationer spiller en utroligt stor rolle. Dels det at have en livshistorie sammen som par og familie, dels at huske at have tid til venner og bekendte, for der kommer et tidspunkt efter 40’erne, hvor børnene er flyttet hjemmefra, og manden måske rejst, hvor du virkelig har brug for de der tætte relationer. Dem må du ikke miste i de lidt hårde år. 

Pas på relationerne, også selv om der ikke er tid. Jeg har også lært at lytte til min krop. Glemmer du det, kan det i værste fald føre til, at du ikke opdager, at du er syg ... 40’erne lærte mig også at sige pyt! Jeg er egentlig sådan en, der gerne vil have orden og rent derhjemme. Jeg burde måske have købt mig til noget rengøringshjælp. Men i stedet lærte jeg, at det ikke er så voldsomt vigtigt, hvor ryddeligt der er i mit hjem, og jeg blev bedre til bare at lade det ligge.” 

Hvad er anderledes ved 40’erne i dag i forhold til for 20 år siden?

“Det er en generation, der er vokset op med mange flere muligheder end min. Økonomisk, men også i forhold til at rejse og gå ud. Det er også en generation, der er hårdt ramt af stress. Det ser jeg både hos mine medlemmer og i familien. 

Der forventes meget på arbejdspladserne. Opgavernes omfang og tiden, der er til at løse dem, hænger sjældent sammen. Livet var enklere, da jeg var 40 år. Vi levede lidt mere loose, vores liv krævede ikke på samme måde ture i byen og til frisør, og det gav os muligheden for at prioritere anderledes og for eksempel arbejde mindre.” 

Du vil (garanteret) også kunne lide