Portræt af kvinde i overgangsalder
Christina Nyby-Harder (55). © Thomas Dahl

Overgangsalder: Jeg fik svært ved at kende mig selv

Der er et ‘før’ og et ‘efter’ Christina Nyby-Harders overgangsalder, som har været en transformation og et kursskifte i hendes liv. Selv kalder hun overgangsalderen for en frygtelig tid, men den tvang hende til at se indad og har forandret hende. På en positiv måde.

1. juli 2022 af Gitte Høj

Cristina Nyby-Harder gik i overgangsalder som 49-årig for seks år siden.

I dag – og faktisk først for nylig – er stort set alle symptomer forduftet. Hedeturene, den afbrudte nattesøvn, den manglende energi, diffuse smerter i muskler og led, den oppustede mave, den eksemplagede hud og de tørre slimhinder. Jep, det hele.

“Jeg har mere eller mindre fået mit gamle jeg tilbage. Hedeturene kan godt dukke op en sjælden gang som en form for indre varme, men jeg bliver ikke længere utilpas. Jeg har fået min nattesøvn tilbage, og selv om jeg vågner tidligt, har jeg fået langt mere energi og overskud. Det er fantastisk.”

Samtidig er noget meget forandret. Det gælder især det mentale. Christina står ved sig selv, har accepteret sit sted i livet – at det er okay at være der, hvor hun er. At livet er dejligt, som det er. Til stor glæde for hende selv og hendes parforhold.

“Vi laver nye ting sammen. Nyder hinanden og livet på en ny måde. Vi er blevet endnu mere glade for hinanden og viser det mere eksplicit. Måske også fordi vi har mere tid til hinanden? Vi har også fået en dybere nærhed og forståelse for hinanden.” 

Jeg kendte aldrig min dagsform

Men det er noget forholdsvist nyt, at Christina føler sig så godt tilpas og i balance. Før hun kom hertil, var hun igennem nogle år, hvor hun blev udfordret på utroligt mange niveauer. 

Som kok og caféejer har Christina i årevis været vant til have travlt med gæster, selskaber og undervisning. At have mange bolde i luften var en selvfølge. Indtil hun en dag som 49-årig pludselig mistede overblik og mærkede stress på sit arbejde.

“Jeg anede ikke, hvad der foregik. Det var forfærdeligt og utrygt, for jeg kunne ikke genkende mig selv. Jeg var forvirret og begyndte at google. Jeg talte med et par veninder om det og blev klar over, at det måtte være min overgangsalder.”

Christina begyndte at sove dårligt om natten, fik hedeture og mærkede også, at humøret ændrede sig. Hun fik sværere ved at genkende sig selv – orkede ikke at være serviceorienteret eller at have så meget kontakt med kunder og trak sig.

“Jeg kendte aldrig min dagsform. Den ene dag kunne jeg være smilende, sprudlende, imødekommende. Næste dag kunne jeg føle mig nærmest depressiv. Det var en lumsk tid, fordi jeg følte, at mine humørsvingninger kørte rundt med mig.” 

Portræt af kvinde i overgangsalder
Christina fik svært ved at kende sig selv i overgangsalderen.© Thomas Dahl

Jeg forstod ikke mig selv 

Christina vendte sig mere indad på jobbet og havde ikke nødvendigvis lyst til at snakke. Hun var mere nærtagende, og de negative tanker og svære følelser slap hende ikke så hurtigt, som de gjorde før overgangsalderen.

“Min far døde også i denne periode. Jeg følte virkelig, at jeg mistede noget af mig selv, og det var rigtigt hårdt at komme igennem. Det fyldte meget for mig gennem flere år.”

Hun holdt fast i de ugentlige løbeture, som hjalp på psyken. Men det krævede mere at stå fast og komme af sted. Modsat tidligere måtte hun tvinge sig selv ud ad døren. I det hele taget måtte hun tvinge sig selv med mange ting. Det gjaldt også hendes arbejde, som hun ellers indtil da havde været så glad for. Det var helt fremmed for hende.

“Jeg forstod ikke mig selv, og det tog tid at finde rundt i det og lære at acceptere det.” 

Jeg tørrede ud 

Derudover følte hun også, at hun tørrede ud alle vegne. Alt var tørt. Huden, slimhinderne, som trusserne begyndte at genere, og det indvirkede på velværet ved at løbe og lysten til sex. Det fik en tur til lægen og en recept på stikpiller heldigvis rettet op på.

Helt så enkelt var det ikke med de diffuse smerter, som Christina var begyndt at mærke til. Hun kunne vågne om natten med en smerte, som flyttede sig rundt i kroppen. Det kunne være hånden den ene dag, hofter og baller den næste, ryggen den tredje og være helt væk igen den fjerde dag. Det var diffust og både meget generende og forvirrende.

“Det føltes lidt som en betændelsestilstand. Jeg klarede det med noget smertestillende, men jeg følte mig skrøbelig i kroppen.” 

En ny opmærksomhed på mig selv

På trods af generne fra forskellige fysiske symptomer var det især den mentale del, som udfordrede Christina. Det fyldte rigtigt meget, at hun mistede overblikket og måtte afgive noget kontrol. Og at hun hurtigere følte sig stresset og overvældet.

I dag er kroppen faldet til ro, og de fysiske gener er stort set væk.

Mentalt er mange ting forandret. Christiana har fået en pyt-knap, som hun bruger til at slippe de ting, hun ikke gider tage sig af. Tidligere ville hun altid have taget en kamp. 

“Den kvinde, der tidligere havde brug for at styre alting og have fuld kontrol, er taget på ferie. Jeg står et helt andet sted i dag. Jeg har ikke længere brug for at opnå noget, for jeg har ikke brug for mere og har ikke længere de samme ambitioner. Jeg vil hellere bruge tiden sammen med familien.” 

Ro i sjælen

Overskuddet er vendt tilbage, og det er igen muligt både at arbejde og at være social. Christina nyder at have gæster og er også begyndt at planlægge flere ting. Hun har eksempelvis fået lyst til at tage flere initiativer. Det gælder også traditioner i familien, som hun nyder at videreføre, fordi hun mærker en større lyst til at samle familie og venner. Det føles vigtigere i dag.

“Jeg har fået min energi tilbage. Jeg er frisk om aftenen og vågner tidligt og får en masse fra hånden. Mens jeg var i over- gangsalderen, var jeg meget træt og gik tidligt i seng. Jeg havde ikke overskud til andet end at passe mit arbejde.”

Christina oplever, at hendes sind er blevet et andet. Hun har ro i sjælen på en anderledes måde end tidligere.

“Min overgangsalder tvang mig til sætte farten ned og kigge indad. På den måde har det været en personlig udvikling, som har forandret mig rigtigt meget.” 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i juni 2022.

Cristina Nyby-Harder (55)

  • er gift med Henrik og mor til Simone på 31, Joachim på 23 og Anton på 18 år.
  • er uddannet kok og ejer Foodaway.dk og Christinaskrydderier. dk. På Instagram: @christinaskrydderier 

Du vil (garanteret) også kunne lide