Kærlighed og karriere
Janne Aagaard (50). © Thomas Dahl

Min kærlighed og karriere faldt i hak, da jeg blev 50!

Skal vi ændre ordsproget til, at en lykke kommer sjældent alene? Det er i hvert fald sandt for Janne Aagaard, som fandt både sit livs kærlighed og en ny karriere, da hun var tæt på de 50.

9. juli 2022 af Karen Greve

"For fem år siden tog jeg på en efterårsrejse til Lissabon.

På det tidspunkt havde jeg besøgt den portugisiske hovedstad fem-syv gange i løbet af 10 år, fordi det er en ekstremt smuk og melankolsk by, som jeg føler mig tryg i. Jeg har altid nydt at gå rundt og suge stemning til mig, og Lissabon er billig og har færre turister end andre sydlandske hovedstæder som Paris og Rom.

Denne gang var jeg rejst med en veninde, der lige var blevet fyret. Fyringer har på en måde altid betydet noget godt for mig, og det skete også i denne omgang. For en aften tog vi sammen ud på en vinbar – noget, jeg aldrig ville gøre på egen hånd i en fremmed by – fordi vi trængte til at komme i godt humør.

Her fik jeg øje på ejeren bag baren, som så vildt sød ud. Vi faldt i snak, og normalt ville han lukke baren klokken 22, men den aften snakkede vi indtil klokken 2, og da jeg de følgende dage havde været forbi tre gange mere i vinbaren, inviterede han mig ud.

Den historie blev begyndelsen på et nyt kapitel i mit liv, hvor en masse tråde fra tidligere har samlet sig. Jeg har ikke alene fundet en stor kærlighed, min karriere er også faldet i hak.

På jagt efter eventyret

Jeg har altid været nysgerrig og optaget af verden omkring mig, og jeg er uddannet journalist. Men jeg har også, helt fra jeg var barn, haft en særlig interesse for ondskab eller nærmere bestemt for de psykologiske årsager til ondskab. Jeg skrev i sin tid hovedopgave på Journalisthøjskolen om lukkede fængsler, og i mit første job som journalist på Ekstra Bladet skrev jeg krimistof.

Jeg har også altid været en rastløs sjæl, og da jeg var sidst i 20’erne, fik jeg en meget tidlig midtvejskrise, hvor jeg pludselig følte, at mit liv var blevet for trangt. Jeg savnede et eventyr.

Så jeg sagde mit gode job op, gik fra min kæreste, solgte min lejlighed og rejste jorden rundt for de penge, jeg havde tjent på lejlighedssalget.

Vild med Australien

Undervejs kom jeg til Australien og blev forelsket i landet. Det var noget med klimaet og naturen. Der kan ske så meget farligt i Australien. Der er slanger, krokodiller, små giftige jellybox-fisk, der er orkaner, og du kan let dehydrere i varmen. 

Jeg oplevede en natur og et liv meget langt fra det stille liv i Hadsund i Himmerland, hvor jeg er vokset op, og jeg blev helt bidt af det. Det virkede dragende på mig, at alt var større og mere vildt i Australien. Jeg følte mig virkelig hjemme.

Derfor besluttede jeg efter min jordomrejse, at jeg ville tilbage til kontinentet. Jeg fandt på, at jeg ville tage en mastergrad i journalistik og kriminologi i Australien, og flyttede til Queensland, der er et rigtigt bonderøvssamfund, som passede mig godt.

Jeg var så utroligt heldig, at mit ophold faldt sammen med, at Kronprins Frederik mødte Mary, og de følgende år kunne jeg leve af at skrive royale historier fra down under til danske medier og samtidig være dansk-ekspert i australske medier. På den måde finansierede kronprinsparret mine studier.

Justitsmord og hjemrejse

Mens jeg boede i Australien, fulgte jeg med i en drabssag dernede, der handlede om et ungt engelsk par, som rejste rundt i en campervan. Det var præcis sådan noget, jeg selv drømte om at gøre.

Sagen var, at han forsvandt under mystiske omstændigheder, og hun blev mistænkt for at stå bag hans forsvinden. Det viste sig senere, at hun intet havde med det at gøre. Jeg var ret pirret af den historie. Justitsmord er så usædvanligt i Danmark, men her oplevede jeg, hvordan mistro og snæversyn i lokalbefolkningen betød noget for en krimisags udvikling.

Jeg læste alt om sagens udvikling dengang, og senere er netop den historie blevet en del af min nye karriere.

Men inden vi kommer til det, skal jeg først hjem til Danmark igen.

For på et tidspunkt udløb mit visum til Australien, og så måtte jeg enten gifte mig med min daværende australske kæreste eller forlade landet. Reglerne var sådan, at man skulle være gift i syv år for at få permanent opholdstilladelse, og jeg følte ikke rigtigt, at vi var der.

Så jeg fløj hjem til Danmark, og jeg tudbrølede hele vejen.

Kærlighed og karriere
"Selvfølgelig kan det hele falde i hak midtvejs – og ikke nødvendigvis før. Spørg bare Janne Aagaard.© Thomas Dahl

Hvad er en god karriere?

Jeg kom hjem til ingenting. Jeg havde ikke noget job og sov i begyndelsen på min mors stuegulv i en lejlighed i Vanløse.

Herefter kom der nogle år, hvor jeg på den ene side fik nogle spændende opgaver og fik meget succes i forskellige job, men når jeg ser tilbage på den tid, virker det hele lidt rodet.

Jeg var blandt andet journalist på fagbladet Dagens Medicin, senere var jeg med til at udvikle et blad hos Rigspolitiet, som jeg fik en masse anerkendelse for. Jeg lavede også klimastof for bladet Tænk og endte med at blive chef – uden at have særligt gode forudsætninger for at være det, jeg har lidt ondt af de medarbejdere, jeg skulle øve mig på – og til sidst blev jeg headhuntet til et job som kommunikationschef hos Fyns Politi, hvor det gik helt galt. Jeg endte med at blive fyret og med en ødelagt selvtillid.

Det føltes, som om jeg i den periode halsede efter mig selv. Jeg havde en masse korte ansættelser, og jeg troede måske, at det var vigtigt for mig, det her med at få et navn og blive chef. Selvfølgelig var det sjovt at have succes, men det var også hårdt

Da jeg var blevet fyret fra Fyns Politi, gik min kæreste fra mig. Og så døde min bedste veninde af kræft.

Jeg var på røven. Der tænkte jeg, at det her arbejdsliv kan jeg ikke holde til.

Verdens bedste chef

På det tidspunkt var jeg fyldt 40 år. Og så opstod tanken om at blive min egen chef. Jeg havde lyst til aldrig mere at have nogen, der skulle bestemme over mig. Og i stedet for at tage de job, der tilfældigvis bød sig til, ville jeg gerne styre mit arbejdsliv mere.

Derfor startede jeg min egen kursusvirksomhed i journalistik, fandt en masse dygtige mennesker og organiserede kurser med dem som undervisere og mig selv som administrator. Jeg underviste også lidt selv.

Det gik egentlig fint, men efterhånden blev markedet lidt sløvt, og jeg følte mig stadig afhængig af andre.

For jeg skulle stadig sende forslag ind om kurser til for eksempel uddannelsesinstitu- tioner, som skulle godkende mine ideer, og det var ofte tilfældigt, hvilke forslag der røg gennem nåleøjet. Så selv om jeg var glad for at være min egen chef, så var jeg stadig ikke helt tilfreds.

Og der var jo også det med min interesse for krimihistorier og ondskab, som ikke var en del af min kursusvirksomhed.

Den store kærlighed

Indtil den dag jeg rejste til Lissabon og gik ind på en vinbar.

For jeg er ikke rigtigt vendt hjem på andet end sporadiske besøg siden.

Jeg pendler til København indimellem, men det meste af tiden bor jeg i dag i Lissabon. Sammen med Joachim, som måtte lukke sin vinbar midlertidigt under coronakrisen. Men som til gengæld gav sig til at hjælpe mig med alle mulige opgaver.

Han er en stor kærlighed. Jeg føler, at han rummer mig, at jeg møder en uforbeholden kærlighed, som jeg ville ønske, jeg havde kendt tidligere i mit liv.

Måske spiller det ind, at han er fra en anden kultur? Jeg tror altid, at jeg har følt mig lidt anderledes i Danmark, og det, at jeg tidligt valgte børn fra, gjorde ikke den følelse mindre. Her i Portugal er jeg mest anderledes, fordi jeg er dansk. Det er mindre personligt, og det er rart.

Jeg føler virkelig, at min kæreste og jeg er et team. Han er nødvendig for, at jeg kan lave det, jeg laver. Han er ældre, end jeg er, og har udlevet mange af sine egne karrieredrømme, så han nyder at være med på den rollercoaster-tur, jeg er på, og så laver han i øvrigt kaffe og holder mig i hånden undervejs.

Jeg tror endelig, at jeg ved, hvad der ligger i det udsagn, som store erhvervsledere altid fremhæver om “at have baglandet i orden”. Det er det, jeg har nu.

Kærlighed og karriere
“Jeg kan fordybe mig på en måde, jeg aldrig før har gjort."© Thomas Dahl

Tilbage til min passion

Jeg er vendt tilbage til at skrive, og jeg er vendt tilbage til min passion for kriminalstoffet. I dag udgiver jeg flere podcast om true crime, en af dem hedder Mord down under, som er blevet ret populær på Mofibo. Den første sæson handler blandt andet om det unge par i den campervan, som jeg fulgte for 20 år siden, da jeg var studerende i Queensland og ernærede mig som royal reporter. Så jeg er vendt tilbage til mit udgangspunkt.

Min kæreste er gammel reklamemand. Han foreslog ret hurtigt, at vi selv kunne producere min podcastserie, i stedet for at jeg bare skrev et manuskript og lod andre producere det. På den måde er han med i mine projekter hele tiden.

Og jeg er så glad for mit nye arbejdsliv, der for det meste foregår fra mit skrivebord i vores lejlighed i Lissabon.

Jeg er stadig selvstændig, men det er en kæmpe forskel at kunne fordybe mig. Jeg styrer suverænt selv min kalender. For første gang føler jeg, at jeg er proaktiv med hensyn til min karriere. Tidligere har alt drejet sig om det muliges kunst i stedet for om, hvad jeg kunne tænke mig.

Mit arbejde er i dag virkelig en udforskning af den fascination af ondskab, som jeg altid har haft. Jeg skal fortolke i stedet for blot at referere, fordi jeg er gået fra at være journalist til at blive forfatter. Jeg kan fordybe mig på en måde, jeg aldrig før har gjort. Jeg sidder i et lille rum og føler, at jeg kommer hele verden rundt.

Nu har jeg en plan

Samtidig kan jeg mærke, at det kræver mod at sætte sig selv til skue som forfatter. Jeg har brugt mere af mig selv og er derfor mere sårbar. Så det skal jeg lære at tackle. For min plan er, at jeg vil være skønlitterær forfatter. Lige nu skriver jeg flere podcast, og jeg har lige landet en bogkontrakt med Gyldendal, der dels er true crime, dels familiekrønike. Den udkommer i 2023.

Mit nye arbejdsliv havde ikke kunnet lade sig gøre, hvis ikke jeg var flyttet ned til min kæreste i Lissabon. Dels fordi vi deles om udgifterne hernede, dels fordi det er billigere her i Portugal. Jeg kan nøjes med en beskeden løn i en lang periode, for vi har sparet som sindssyge for at have en buffer, mens jeg skriver. Så nu har jeg en femårsplan. Det har jeg det godt med."

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i juli 2022. 

Janne Aagaard (50)

  • Er journalist og forfatter, udgiver blandt andet podcast-serien Mord down under, som snart har premiere på 3. sæson på Mofibo.
  • Har en kæreste og ingen børn.

Du vil (garanteret) også kunne lide