Hvordan ser din have ud?
“Jeg er sådan en urban garden-type, som bor i lejlighed i byen. Min have består af en altan på omkring fem kvadratmeter på tredje sal og et par fælles plantekasser nede i vores baggård. Jeg har altid haft en stor interesse i planter og lyst til at prøve ting af og har både dyrket kartofler, solbær, krydderurter, sommerblomster, tulipaner og masser af tomater og haft et abrikostræ på mine altaner i tidens løb,” siger Nanna Louise Teckemeier.
Hvad betyder det for dig at have et uderum?
“At jeg har muligheden for at rode med noget jord, sidde omgivet af grønt og indrette mig med de planter, jeg godt kan lide. Også selv om jeg bor i lejlighed i byen. Kenn, som jeg har skrevet Din have – dine regler sammen med, har en gigantisk have, og jeg kan også godt fantasere om at få mere plads. Men faktisk er der rigtigt meget af det, jeg holder af ved at dyrke have, som fint kan lade sig gøre på en altan.”
Hvad skal dit uderum kunne?
“Det skal først og fremmest være et sted, hvor jeg kan eksperimentere og lege med planter Derfor ender det også ofte som lidt af en rodebutik, for når jeg ser en ny spændende plante, tænker jeg: Ej, det må jeg også prøve! Jeg er nok mere en plantesamler end en havedesigner.”

Hvad er du gladest for i din altanhave?
“Mit espalier hen over døren, hvor der vokser klatreplanter op ad. Det giver en hyggelig hulestemning, når du sidder derude om sommeren, og det ser flot ud nede fra vejen. Der er en vin, som bor derpermanent. I år vil jeg forsøge mig med både blomstrende klatre planter, ballonvin og fjersnerle og eksperimentere med at få en ufosquash til at klatre op ad et espalier.”
Hvad er lykkedes med lille indsats og stor effekt?
“Det er måske lidt snyd at sige, da det ikke er en plante, men jeg har kunstgræs på som underlag, og det giver altså en hyggelig stemning med ekstremt lille indsats! Du skal bare feje det og støvsuge det en gang imellem. For mange er det synonymt med dårlig smag, men det har jeg valgt at være ligeglad med. Jeg syntes, det var en sjov løsning på et grimt gulv. Skal jeg sige en levende plante, så må jeg fremhæve rosmarin. Den er flot, den smager godt, den er grøn året rundt, og efter nogle år blomstrer den og tiltrækker insekter. En anden nem, men overset altanplante er fjernellike. De er nærmest umulige at slå ihjel, selv for en glemsom vander, de blomstrer længe, kommer igen år efter år, og mange af dem dufter virkeligt godt.”

I din og Kenns bog er I klar til en haverevolution, hvorfor er der brug for det?
“Vi synes, der er brug for at ryste posen lidt på haveområdet. For mig og min medforfatter, Kenn Römer-Bruhn, er havedyrkning en leg, hvor vi slår os løs. Men vi oplever mange, der ser det som et job, de ikke rigtigt kan overskue. De har en fornemmelse af, at der er et sæt regler, de skal følge: Man skal jo luge, man skal jo klippe hækken to gange om året, man skal jo fjerne mos i plænen. Vi vil gerne provokere lidt ved at sige: Der er faktisk ikke nogen regelbog. Din have er dit sted, og du bestemmer reglerne. Så hvad er vigtigt for dig, og hvordan bruger du din tid? Er det vigtigt for din nydelse af haven, at din plæne er mosfri? Kig på, hvad din tid går med, skær ned på pligt opgaverne, og prioritér de opgaver, som faktisk giver dig en glæde ved at gå i haven.”
Hvad skal vi med haveregler eller måske netop færre af dem?
“Der findes rigtigt mange regler, tips, hacks og gode råd, når det handler om havedyrkning. Mange af dem er helt fin information, som gør det nemmere at få succes i haven. Andre er baseret på vane tænkning eller forældet viden. Vi mener, der er brug for en lille oprydning i ‘regel-junglen’. Mange tror, det er vildt svært at dyrke have, og giver nærmest op på forhånd, fordi de tror, de kan ødelægge haven, hvis de gør noget forkert. Men intet er lov eller ufravigelige regler, når det gælder din have, det er kun anbefalinger og anvisninger. I bogen tager vi nogle klassiske råd op og forklarer, hvad effekten af dem egentlig er, og ikke mindst hvad der sker, hvis du ikke følger dem. Du bliver klædt på til selv at bestemme, hvilke regler der skal gælde, og hvilke du vil ignorere.”
Hvilke regler gælder i Nannas byhave?
“Den vigtigste regel for mig er, at der skal være plads til at eksperimentere. Det betyder, at der i perioder bliver rodet og langtfra ser perfekt ud. Jeg har også et dogme om, at jeg vil have gode insektplanter, selv om bierne nogle gange ser lidt vindblæste ud, når de finder op på tredje sal. Tidligere havde jeg en regel om, at jeg ville have ting, som var flerårige. Men nu har jeg besluttet, at jeg vil have mange flere enårige planter, som jeg dyrker fra frø og skifter ud fra år til år. Jeg kedede mig lidt ved at se de samme planter hvert år.”
Hvad er undtagelsen fra reglen?
“Jeg vil stadig have nogle enkelte ting, som er permanente. Flerårige krydderurter som timian og rosmarin er uundværlige og meget nemme at få til at trives. Jeg har også en plan om, at jeg vil have et par små stedsegrønne træer, så der er noget at se på om vinteren.”Hvor finder du selv inspiration og svar?
“Skal jeg finde svar på noget, er Rhs.org.uk – det engelske haveselskabs hjemmeside – et af de steder, jeg sætter min lid til. Man skal blot tage højde for, at vejret i England er lidt mildere end her. Og ellers så spørger jeg andre, som interesserer sig for have og har kæmpe erfaring, som min medforfatter Kenn. Jeg kan også anbefale foreningen Praktisk Økologis webressourcer og medlemsblad.”Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i april, 2022.