Mille Sjøgren (43) er digital nomade og speaker på Millespeak.dk. Hun er gift med Kristian og mor til Vigfus på 12 og Elva på 9 år. Hun er aktuel med bogen Digitale nomader – et liv med mere eventyr og mindre hverdag, som hun har skrevet med sin mand.
“Jeg møder tit mennesker, der siger, at jeg er heldig, fordi jeg kan rejse verden rundt og tage mit arbejde og min familie med. Jeg tror ikke på held. Jeg plejer at sige, at vi er heldige med vilje.
Jeg er uddannet skolelærer, min mand er biolog. Vi har selv skabt os de job, der gør, at vi kan leve som digitale nomader,” siger Mille Sjøgren, hvis liv er så langt væk fra en stabil 8-16-rutine med kantine og pensionsordning, som du kan forestille dig.
Hele verden som legeplads
For syv år siden tog Mille og hendes mand, Kristian, en beslutning. Han har altid haft lyst til et nomadeliv med hele verden som legeplads. Hun var træt af hverdagen, udmattet af at pendle mellem børn og job. Og i et øjebliks klarsyn, hjulpet på vej af lidt rødvin og lyset fra en optimistisk forårsaften, vidste hun pludselig, at hendes livsdrømme og ambitioner lå et andet sted.
Derfor sagde hun til sin mand, at hun trængte til mere tid og gerne lidt sol, og tre måneder senere flyttede de sammen med deres to børn på dengang to og fire år til Spanien.
Ideen var at tage Milles virksomhed med til Spanien de næste 10 måneder. Hun arbejdede som speaker og journalist for danske kunder med speak til for eksempel reklamefilm, som hun optog og sendte hjem på lydfiler.
Det gik så godt, at 10 måneder blev til seks år i Spanien, og herefter tog Mille og co. et års rejse rundt i hele verden med optageudstyr og computer, så hun kunne arbejde undervejs.
Ikke nemt
“Det viste sig, at mange af mine kunder var ligeglade med, om jeg sad på Østerbro, på Costa Rica eller i Nevada og lavede lyd til dem. Jeg har speaket i skabe og i et træskur ved en rismark, hvor jeg lå under et bord i 40 grader og måtte vente på, at en flok køer holdt kæft. Jeg havde puder overalt omkring mig for at sikre ordentlig lyd, men det lykkedes.”
Kristian har siden afrejsen til Spanien arbejdet som videnskabsjournalist, og han har blandt andet skrevet artikler i en tuk tuk på Sri Lanka.
Et digitalt nomadeliv er ikke specielt nemt. Til gengæld får du noget andet. “Når vi rejser, arbejder vi typisk om formiddagen, fire-fem timer, og om eftermiddagen tager vi på eventyr som familie. Ud at sejle kajak, besøge et tempel eller på madmarked. Vi har en kæmpe frihed, vi er tæt på hinanden, og vi oplever noget nyt hver dag.”
Det kræver en kreativ hjerne, en god portion gåpåmod og en praktisk sans at kaste sig ud i en tilværelse som digital nomade. Milles livsstil er ikke for alle, og det ved hun godt, men hun insisterer på, at mange godt kunne gøre noget lignende.
“Det er ikke alle job, du kan tage med, men det er flere, end du tror. Hvorfor skulle en revisor ikke kunne arbejde de to mørkeste måneder af året på Bali? Vi har mødt en lærer, der rejste rundt og gav online-undervisning.
Du kan bare ikke arbejde, præcist sådan som du ville med en fast base i Danmark.”

Lever i nuet
Familien Sjøgren bor i Danmark lige nu, og det seneste år har de kun rejst en enkelt måned på Sri Lanka. Men de har netop købt en gammel autocamper og planlægger en længere tur gennem Østeuropa, så hurtigt det kan lade sig gøre.
Når Mille fortæller om sit nomadeliv, og det gør hun blandt andet til foredrag og i den bog, hun sammen med sin mand lige har udgivet, står spørgsmålene i kø hos tilhørere og læsere: ‘Hvad med børnene?’. ‘Hvad med deres skole og venner?’. ‘Hvad siger jeres familie?’. ‘Er I aldrig bange?’.
Til alle spørgsmålene svarer Mille: “Jeg var også ængstelig for, om vi ville trives. Ville jeg savne mine veninder? Kunne jeg overhovedet tillade mig at fjerne mine børn fra deres bedsteforældre? Og da vores børn blev større, spekulerede jeg på, om vi kunne arrangere god undervisning til dem?
Men hvis jeg koncentrerer mig om at være i nuet, så ser fremtiden sjovere ud, end der hvor jeg kom fra.”
“Jeg må gerne gøre det, der gør mig glad”
Vigfus og Elva trives, og Mille vil gerne have en dansk base de næste år, men det er ikke sidste gang, hendes børn skal på eventyr.
“Da vi rejste jorden rundt, betalte vi en lærer for at undervise børnene online. Så de fik opgaver sendt og lavede lektier hver formiddag. Vigfus taler tre sprog. Han er den bedste i vores familie til spansk, og han har venner i alle aldre og hele verden.
Jeg tror ikke på, at børn kun er trygge og kan trives, hvis de bor på den samme adresse i 20 år. Jeg vidste, at min mor ville hade vores rejseplaner fra starten, og det gjorde hun også. Hun har haft det samme job hele sit liv og elsket det. Vi kunne ikke være mere forskellige.
Det kræver øvelse at sige: ‘Jeg må gerne gøre det, der gør mig glad’. Det er megasvært. Men mine forældre kom på lange besøg, mens vi boede i Spanien, og i dag har mine børn lige så tæt et forhold til dem som til min søsters børn, som har været i Danmark altid.”
Ramt lige i røven
Mille understreger, at der ikke er noget galt med at dele sit liv op i arbejde og ferie, men hvis utilfredsheden lurer, så kan du gøre noget andet. Hvis du vil. “Den digitale verden giver så mange muligheder. Jeg føler, at vi har ramt livet lige i røven.”
Alting koster jo noget. Hvad er prisen for at leve, som du gør?
“Jeg har fravalgt nogle ting på mine børns vegne. Vi har heller ikke den økonomiske sikkerhed, et fast job giver. For mange mennesker ville det nok også være et fravalg ikke at eje noget. Det gør vi ikke. Vi bor til leje, og vi kører rundt i en gammel spand og har ingen fine møbler. Men jeg er helt ligeglad med den slags. Jeg vil have, at mit liv skal handle om at nyde, ikke om at have travlt.”
Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 8. august 2019.