Mette synger gospel
Mette Antonino (41).© Thomas Dahl

Mette skråler i et gospelkor for at komme af med stress og dårlig energi

Mette Antoninos eventyr i hverdagen har i 10 år været at synge i et gospelkor. At lave et lille dansetrin og komme af med stress og dårlig energi, slippe bekymringer. Og få varmen og glæden!

13. oktober 2021 af Karen Greve

Hvordan begyndte dit hverdagseventyr?

“Jeg har altid været glad for at synge og sang i kor i min barndom og ungdom. Da jeg be­gyndte på pædagoguddannelsen og senere blev gift og fik børn, havde jeg ikke rigtigt tid til et kor, men jeg har hele tiden savnet at synge. Og så skete der det i 2011, at jeg blev sygemeldt med stress, og i den proces gik det op for mig, at jeg trængte til at gøre noget for mig selv. Noget, jeg har lyst til, og som giver mig energi. Det handlede om at finde et åndehul i min hverdag, og derfor begyndte jeg at undersøge, om jeg kunne synge i et kor igen. Lidt tilfældigt blev det et gospelkor, og det blev næsten som en forelskelse for mig.

Jeg oplevede et fantastisk fællesskab og fik en masse dejlige venner, og jeg tænkte straks, at lige her i det her kor vil jeg bo hver mandag aften resten af mit liv. I begyndelsen kunne jeg blive lidt ramt af dårlig samvittighed, når jeg kørte mandag aften, men både min mand og vores tre børn får glæde af det overskud, jeg henter til kor. Jeg er tanket op med musik, når jeg kommer hjem til et stille hus ved 22-tiden, og glæden holder længe.”

Hvad er det særlige ved gospel?

“For mig er der en masse glæde i sang­teksterne, en masse håb. Du bestemmer jo selv, om du sender dine håb og ønsker til Gud. Både i bevægelser og rytmer frigør gospel energi. 

Gospel kommer oprindeligt fra et ønske om og en lyst til frihed, og det er en meget legende tilgang til musik. I mit kor er det helt i orden at lave et lille dansetrin, hvis man har lyst til det, og man skal ikke klappe på en bestemt måde. Efterhånden er jeg blevet mere nørdet og har lært mere sangteknisk som solist.”

Mette synger gospel
“Det blev næsten som en forelskelse for mig,” fortæller Mette Antonino om sit ellers lidt tilfældige møde med gospel.© Thomas Dahl

Hvilken oplevelse glemmer du aldrig?

“Jeg bliver næsten lidt rørt, når jeg skal for­tælle om det. I 2017 var jeg som altid til gos­pel mandag aften. Om natten vågnede jeg med smerter i underlivet og blev kørt i ambulance til Hillerød Hospital, hvor lægerne opdagede, at der var gået hul på min tyktarm. Alt gik meget hurtigt. Jeg blev CT-­scannet og skulle opere­res akut. Det hastede så meget, at lægen for­klarede mig, hvad der kunne gå galt under operationen, mens hun var ved at lægge en slange i min hals. Jeg var mega bange. Mere bange, end jeg nogensinde før har været, og mine tanker kredsede om en bestemt sang, vi sang i koret, hvor vi øvede til årets julekon­cert. Pray For Me af Kirk Franklin. Den sang summede i mit hoved, mens jeg blev kørt ind på operationsstuen. 

Heldigvis gik alt godt. Jeg har ingen mén efter sygdom eller opera­tion i dag. Til en af vores senere koncerter med koret sang jeg Pray For Me som en solo, og det er noget af det mest rørende, jeg har sunget. Det er et billede på, hvad musik kan, og på, hvad den sang betyder for mig. Musik kan røre vores sjæl.” 

3 råd til mit hverdagseventyr

  • “Du kan godt komme ind fra gaden – ikke i alle kor, men i mange. Det kræver ingen særlige forudsætninger at begynde i gospelkor.”
  • “Der er forskel på de enkelte kor. Nogle kor er nørdede og har stort fokus på teknik, mens andre kor fjoller mere. Måske skal du prøve dig frem til, hvad der giver mest mening for dig?”
  • “På Gospelnation.dk finder du en oversigt over alle gospelkor i Danmark.”

OG ET TIP!

Hvert år i maj er der gospelfestival i Tivoli. Her kan du høre et væld af forskellige gospelkor og måske blive inspireret til et.

Hvad giver det dig at synge i gospelkor?

“Jeg kommer af med stress og dårlig energi, og jeg får noget positivt i stedet. I en peri­ode, hvor jeg var ked af det, fordi min sted­far havde kræft, kunne jeg bruge sangen til at slippe mine bekymringer. Rent fysisk får jeg også varmen, når jeg synger. 

Vi har aldrig telefoner med, når vi synger, men en dag havde jeg glemt den i lommen, og der kunne jeg se bagefter, at jeg havde gået 9.000 skridt på en gospelaften, fordi vi er så meget i bevægelse. Vi slutter altid med at stå med hinanden i hænderne, hele koret på 80 mennesker, og synge en velsignelse sammen. På den måde får vi sendt glæde og energi til hinanden. Det er en fed måde at slutte en aften på.”  

Mette Antonino (41)

  • er børnehaveklasseleder.
  • er gift og mor til Julian på 6, Ella på 12 og Laura på 16 år.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 26. august 2021.

Du vil (garanteret) også kunne lide