Prinsesse Märtha Louise af Norge portræt
Prinsesse Märtha Louise (50).© Svein Finneide

Norske prinsesse Märtha Louise: Det har livet lært mig

Hun er erklæret spirituel og kæreste med en amerikansk shaman. Hun er også mor til tre døtre, som i 2019 mistede deres far, og så er hun tidligere springrytter på det norske landshold og en prinsesse, der betaler skat som alle andre. Märtha Louise er helt sin egen - og her er, hvad det liv foreløbig har lært hende.

16. december 2021 af Torunn Pettersen

Prinsesse Märtha Louise (50)

  • Født i 1971 som ældste barn af Kong Harald og Dronning Sonja. I 1971 havde Norge mandlig arvefølge, og derfor er det hendes to år yngre bror, Haakon, der arver tronen. I dag er arvefølgeloven ændret, og derfor er Haakons datter, der er hans ældste barn, tronarving efter sin far.
  • I modsætning til de jævnaldrende danske prinser kronprins Frederik og prins Joachim har Märtha Louise og hendes bror gået i kommunal børnehave og folkeskole. Prinsessen var i mange år en ivrig springrytter og deltog i nogle år på det norske landshold.
  • Märtha Louise er uddannet fysioterapeut og har desuden studeret litteratur i England.
  • I 2002 blev hun gift med den norske forfatter og kunstner Ari Behn, der er far til hendes tre døtre. I 2017 blev de skilt. Ari Behn begik selvmord juledag i 2019. Prinsessen har udgivet flere bøger, og sammen med sine døtre er hun centrum for tv-serien Märtha, som er blevet sendt på norsk TV2.
  • Prinsessen frasagde sig i 2002 apanage og betaler skat som alle andre norske statsborgere.
  • Prinsessen er kæreste med den amerikanske shaman Durek Verett.

Det norske kongehus på balkonen til den norske nationaldag 17. maj.
Märtha Louise fejrer som stor pige Norges nationaldag med sin forældre og farfar og lillebror, der er tronarving.© NTB

Du har gennem tiden udgivet bøger, holdt foredrag og delt din hverdag i et tv-program. Hvorfor er det vigtigt for dig at vise den side af dig selv?

“Som samfundet ser ud i dag, bliver vi så påvirket af alt det, som sker på sociale medier. Vi ser ofte bare glansbilleder, og for mennesker, som kæmper med forskellige ting, fører det til et endnu større ‘gab’ mellem deres egen virkelighed og den virkelighed, de møder på sociale medier. Det er naturligt for mig at være åben om de ting, som er en del af livet, en del af det at være menneske. Livet er ikke for nybegyndere. Når vi ved, at vi er flere, som oplever alt det, livet har at byde på både i sorg og glæde, så ved vi også, at vi ikke er alene, og det gør forhåbentlig det hele lidt lettere at tackle,” siger prinsesse Märtha Louise, hvis eksmand og far til hendes tre døtre, Ari Behn, for snart to år siden, juledag 2019, tog livet af sig selv efter flere års psykisk sygdom. 

Märtha Louise med Ari Behn og sine døtre til barnedåb for Emma Tallulah i 2009.
Märtha Louise med Ari Behn og sine døtre til barnedåb for Emma Tallulah i 2009.© NTB

Dronning Sonja er kendt for at være modig. Hvad har din mors mod betydet for dig og dine valg gennem tiden?

“Hun har altid været – og er fortsat – et forbillede for mig. Hun kom i sin tid til et mandsdomineret samfund på slottet, hvor hun ikke engang havde sit eget kontor. Den kamp tog hun tålmodigt, heldigvis med støtte fra min far. Selv om vi kvinder er stærke og kraft­fulde, har vi stadig brug for mænd, der støtter os, præcis ligesom mænd har brug for kvinder. Min mor er både følsom og stærk, og det synes jeg er meget inspirerende.”

Den norske prinsesse Märtha Louise og hendes mor Dronning Sonja
Märtha Louise med hendes mor Dronning Sonja i 1982.© NTB

Du er mor til tre døtre. Hvad lægger du vægt på i din rolle som mor?

“Det er vigtigt for mig at lytte til dem hver især. Jeg forsøger at inspirere dem til at lytte til, hvad deres hjerte og intuition fortæller dem. Hvis man stoler på sin intuition, bliver man modig. Jeg ønsker at støtte dem hver især i at udvikle sig som mennesker. Jeg sæt­ter ikke en ramme for dem, men jeg forsøger at være der for dem, især ved at lytte til dem. Jeg spørger, hvad de tænker selv, stiller spørgsmål, og herefter kan jeg komme med min mening. De har deres egen visdom, og jeg ved ikke alt, selv om jeg er voksen.”

Hvad lærer du dem om mod?

“Jeg lærer dem ikke direkte om mod, men jeg formidler, at hvis du er tro mod dig selv, så er du modig.”

Din ældste datter, Maud Angelica, rejste sig utroligt modigt og holdt en tale ved sin fars begravelse i 2019, da hun var 16 år. Tror du, den oplevelse har hjulpet hende til at turde træffe nye og vigtige livsvalg?

“Det at være i stand til at hjælpe andre har betydet meget for hendes helingsproces gennem sorgen. Mange har skrevet til os og fortalt, at hun har reddet deres liv, at de har turdet bede om hjælp, at de har indset, at der er nogen, der holder af dem, at de er vær­dige til at leve og ikke vil dø fra deres børn. Det har været godt for hende i denne proces.”

Du har en kæreste, som har vist, at han tør være sig selv. Hvad tænker du om hans mod?

“At være modig handler om at gøre noget, man egentlig ikke tør, men gør alligevel. Det at være sig selv er naturligt og egentlig ikke at vise mod. Jeg tror ikke, at Durek oplever sig som modig i de ting, han gør. Derimod føler han sig nok mere modig, når han for eksempel skal stå på ski.”

Prinsesse Märtha Louise af Norge med sin ældste datter Maud Angelika.
Märtha Louise med sin ældste datter Maud Angelika.© Svein Finneide

Hvornår føler du dig selv modig?

“Mange synes, at jeg er modig, når jeg kæmper for det, jeg tror på, og tør være mig selv. Men for mig har det været en naturlig proces. Derimod har jeg følt mig modig, når jeg har sprunget ud i elastik eller har hoppet højt på hest. For ikke at tale om at springe ud i faldskærm. Jeg har også følt mig modig, når jeg har stået på en scene, for jeg har scene­skræk. Det krævede mod, da jeg i sin tid startede Astarte Education (en treårig skole med fokus på healing og flere former for alternativ terapi, red.), og jeg er stolt over, at jeg fortsatte, selv om jeg fik meget kritik.”

Hvad er det modigste, du har gjort?

“Jeg var livræd for at springe som Grand Prix­rytter, men jeg gjorde det alligevel. Den slags synes jeg er modigt.”

Prinsesse Märtha Louise af Norge og hendes kæreste Durek Verett.
Märtha Louises forhold til den amerikanske shaman Durek Verett har fået stor opmærksomhed.© NTB

Har du fortrudt situationer, hvor du ikke følte dig modig nok?

“Da jeg var 11 år, spurgte jeg min mormor, om hun fortrød noget, hun havde gjort i livet. Hun svarede, at hun kun fortrød ting, hun ikke havde gjort. Sådan vil jeg ikke have det, tænkte jeg dengang, og så besluttede jeg mig for at gøre alt. Det har jeg levet efter. I en periode gjorde jeg alt det, jeg var bange for, og sprang for eksempel ud i faldskærm. Jeg opsøgte de ting, jeg ikke turde. Eller jeg forsøgte i hvert fald.”

Det norske kongehus

  • Norges regent er Kong Harald (84), gift med Dronning Sonja (84). Kongeparrets søn er kronprins Haakon Magnus (48), gift med kronprinsesse Mette-Marit (48). Parret har to børn, kronprinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus. Desuden har Mette-Marit en søn, Marius, fra et tidligere ægteskab.
  • Kongeparrets datter er prinsesse Märtha Louise (50). Sammen med sin afdøde eksmand, Ari Behn, har hun tre døtre, Maud Angelica (18), Leah Isadora (16) og Emma Tallulah (13).

Du vil (garanteret) også kunne lide