Maria Juhl (40)
- er forlovet og mor til Silas på 15 og Eske på 11 år, som hun har med sin eksmand.
- er holistisk sundhedscoach og ayurveda-ekspert. Besøg hendes hjemmeside på Mariajuhl.com.
Maria Juhl har dyrket en særlig livsstil, siden hun var i begyndelsen af 20’erne og vendte bunden i vejret på sin tilværelse. Hun er sundhedscoach, i pagt med sig selv og med naturen og forfatter til en bog om at leve mere og kæmpe mindre, som bygger på det ældgamle østlige sundhedssystem ayurveda. Sådan skal livet være for at give mest mulig mening for hende.
Som 22-årig tilbragte Maria et halvt år med at gå ture på stranden og dyrke yoga, mens hun tænkte over, hvordan hendes liv skulle fyldes ud. For de ting, hun indtil da havde fyldt i det, gav hende ikke længere nogen livsglæde.
En rejse fra hovedet ned i kroppen
“Jeg var som helt ung meget præstationsorienteret. Mit liv så godt ud på ydersiden i starten af 20’erne. Jeg var flyttet sammen med min daværende kæreste, havde fået skyhøje karakterer i gymnasiet og var kommet ind på mit drømmestudie, antropologi. Jeg havde venner og forældre, som stadig var sammen. Men jeg syntes ikke, at mit liv var særligt fedt, når jeg vågnede om morgenen.”
Ud over begyndende depressive tanker led Maria af fordøjelsesbesvær og havde svært ved at sove om natten. Det fik hende til at gå til en yogatime, fordi hun håbede, at yoga kunne hjælpe på hendes søvn. I virkeligheden hjalp yogaen hende med meget mere.
“Jeg ser det virkelig som en rejse fra hovedet ned i kroppen. Det ændrede det hele. Yogaen fik mig til at mærke alle de ting, som drænede mig. Jeg begyndte at rydde ud og skabe plads i mit liv. De ting, jeg i dag er passioneret omkring, er de ting, som hjalp mig dengang, og jeg vil gerne hjælpe andre med at nå det samme.”
Det handler om at mærke efter
Maria rykkede fra bøgernes verden til en verden af bevægelse. Hun forvandlede sig fra en ‘material girl’ til en mere ‘spiritual girl’, og i dag lever hun af at guide andre i samme retning. Dem, der har lyst til den rejse, altså.
“Jeg skal ikke fortælle andre, hvad de skal. Jeg kan være mig selv og vise, hvad jeg kan. Det kan måske være en inspiration. I starten troede jeg, at jeg skulle forklare alt, men jeg bruger i stedet min stemme til at guide, og jeg arbejder altid med at få ro på sindet og komme ned i kroppen.
Det handler om at sanse og mærke efter. Jeg har en gave ved at kunne få folk derhen, hvor de kan mærke efter.”
En af Marias erfaringer er, at hun kan være en støtte for andre, fordi hun hviler i sig selv. Det gælder også i hendes nære relationer.

Da det ramlede
For to år siden kom hendes kæreste, Marko, ud for en ulykke, som i en længere periode stillede ekstra krav til dem begge. Han brækkede armen fire steder i et kompliceret brud og skulle i lang tid have hjælp til alt lige fra at skære en bøf ud til at komme i bad.
Efter den første intense periode med armen i gips skulle Marko efter et par måneder langsomt begynde at klare flere ting selv. Og Maria – hun skulle passe sit job, som hun havde droslet ned for at tage sig så meget som muligt af sin kæreste.
“Jeg skulle på et retreat til udlandet. Jeg tænkte, at det var godt, at jeg kom væk og fik fyldt mig selv. Men det ramlede for Marko. Han havde lige fået gipsen af, kunne hverken bøje eller strække armen og var helt opgivende. Alligevel tog jeg faktisk af sted.
For jeg tror ikke, at jeg kan være der 100 procent for andre, hvis jeg ikke selv er fyldt op. Det er det klassiske billede med flyvemaskinen, hvor du skal bruge iltmasken selv, før du hjælper dit barn.”
Vigtigt at lytte til sig selv
Den erfaring har Maria med sig fra tidligere, hvor det var hendes mor, hun gerne ville hjælpe gennem et længere forløb med behandling for tarmkræft. Her oplevede hun, at det ikke nytter at sætte sig selv og egne behov til side i længere tid.
“Jeg havde prøvet det før med min mor. Så jeg ved, hvor meget jeg kan strække mig ud i verden, før jeg må trække mig tilbage til mit eget fundament. Hvis jeg ikke var taget af sted på det retreat, men i stedet havde droppet at lytte til mig selv for at kunne være der for Marko, så havde vores forhold lidt under det den dag i dag.
Selvfølgelig handler et forhold om kompromiser, men det handler også om, at begge parter lytter til og står ved sig selv. Ellers bliver det hele ren leverpostej, og passionen forsvinder.”
Vokser og gror sammen
Markos ulykke skete, lige da han og Maria var ved at flytte sammen, og i første omgang var de selvfølgelig begge ulykkelige over at få spoleret deres første tid sammen. Men på længere sigt har oplevelsen også givet dem noget positivt.
“Marko er stærk, og han er ældre end mig, så vi havde nok en klassisk rollefordeling, hvor jeg var lidt prinsesse. Men da han brækkede armen, måtte jeg træde i karakter. Og i virkeligheden var det måske meget godt, at vi fik byttet lidt om på rollerne i en periode.
Jeg er handlekraftig som person, og jeg trives fint med at hengive mig til det bløde med ham, men jeg vil gerne være et helt menneske. Parforholdet handler også om balance. Vi er ikke to halve, der bliver hele sammen. Vi er to hele mennesker, der vokser og gror sammen.”
Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 9. maj 2019.