Min alder … “er spændende!
Der sker noget i mit liv. Min første roman udkom, da jeg var 48 år. Det var en kæmpe forløsning efter at have skrevet på alt muligt hele mit voksne liv og været lige ved og næsten flere gange. Jeg ved ikke, hvordan jeg har kunnet holde gejsten oppe i al den tid.
En ting er at forfølge en drøm om at blive forfatter, mens man er i 20’erne. Noget andet er at være i 40’erne og stadig være på vej. Men det er en nødvendighed for mig at skrive. Når jeg skriver, er jeg levende. Frem for at ærgre mig over, at jeg ikke debuterede, da jeg var 28 år, tænker jeg, at det er fantastisk, at der kan ske noget nyt på det her tidspunkt i livet,” siger Maria Lundborg.
Jeg bor … “lidt for småt i et hus fra 1870.
Min mand og jeg flyttede fra en lejlighed i København, da vores ældste barn var to år. På det tidspunkt vidste jeg, at jeg gerne ville begynde at skrive, og vi ville have vores søn på græs. Vi flyttede til et hus i Sorø, som ejendomsmægleren kaldte et begynderhus.
Her bor vi stadig, for her fik vi økonomisk mulighed for, at jeg kunne nøjes med at undervise på deltid og skrive ved siden af. Vi forfulgte en drøm i stedet for flere kvadratmeter, og det har været helt rigtigt for os.
Men nu er det ved at være for småt og upraktisk med både en teenager og en næsten-teenager. Så vi vil gerne rykke videre.”
Det der med familie … “er for mig en kernefamilie.
Jeg mødte min mand, da jeg var 29 år, og vi passer godt sammen, fordi vi grundlæggende har de samme værdier. Han har bakket mig op i min forfatterdrøm og accepteret de omkostninger, den har haft.
For vi kunne have boet større og rejst mere, hvis jeg havde undervist på fuldtid. Vi har en dreng og en pige, som er ved at være så store, at jeg kan forlænge min arbejdstid, og jeg er glad for den mulighed for at udfolde mig uden dårlig samvittighed over for mine børn.”
Da jeg var ung …“var mine forældres skilsmisse skelsættende.
Indtil jeg var 12 år, boede jeg i en forstad til Odense med landsbystemning. Alle hilste på hinanden på gaden. Så blev mine forældre skilt, min far flyttede til Jylland, og jeg flyttede med min mor og storebror til Søllerød i Nordsjælland.
Det var et kulturchok, hvor jeg pludselig mødte damer i pels og med næsen i sky. Og selvfølgelig skabte skilsmissen en distance til min far. Dengang tog en rejse til Vejle fire timer med tog og færge. Men jeg fik på den anden side en oplevelse af at være en bypige, der gik i skole og senere til fest i København, og samtidig red jeg på heste og gik i gummistøvler hos min far.
Den blanding af by og land har jeg med mig. Det er vigtigt for mig at have begge dele i mit liv.”
I dag er jeg … “forfatter.
Min roman bliver udgivet. Der er folk, der vil læse den og høre oplæg om den. Jeg tager den slags enormt alvorligt og forbereder mig meget, for hvis nogen skal beskæftige sig med noget, jeg laver, bliver jeg nødt til at tage både dem og mig selv alvorligt.
Så selv om jeg indimellem tøver – er man forfatter, når man kun har udgivet en bog? – så øver jeg mig i at sige det med stolthed.”
Mit liv slog en kolbøtte … “da jeg mistede min storebror for seks år siden
Han var lystfisker og fiskede alene et sted, hvor han altid har fisket. Og så en dag kom han ikke hjem. Jeg blev ringet op en morgen, hvor han var efterlyst, og sent samme aften fandt de ham druknet. Han har sandsynligvis fået et ildebefindende, mens han stod ude i vandet. Han blev 45 år.
At opleve noget så smertefuldt og sorgfuldt har gjort noget ved mig. Jeg bliver aldrig den samme igen. Der gik et helt år, før chokket fortog sig lidt, og sorgen er ikke noget, jeg kan lægge fra mig. Jeg bringer den med videre, for jeg havde som noget naturligt forestillet mig, at vi skulle blive gamle sammen, tage os af vores forældre sammen.
I min familie oplevede jeg heldigvis, at vi rykkede sammen efter min brors død. Det er utrolige ting, vi kan tilpasse os og overleve og ikke gå i stykker af. Den erfaring har jeg også fået med mig.”
Efterhånden har jeg lært … “hvor udholdende jeg kan være.
Da jeg var ung, tog jeg ret let på at læse lektier. Også i de første år på universitetet, hvor jeg læste litteraturvidenskab. Der var virkelig meget andet, jeg brugte tiden på: Venner, fester, musik.
Med årene har jeg oplevet, hvor meget jeg kan arbejde. Hvor udholdende, jeg kan være, og hvor opslugt. Og hvor meget det betyder for mig, at det, jeg laver, bliver godt, at det bliver noget værd, at det ligesom hæver sig. Og det kan jeg kun opnå, hvis jeg virkelig arbejder for det.”
Det er typisk mig … “at tale og tænke.
Samtaler med andre gør mig nysgerrig og udvider min horisont. Men jeg sidder ikke altid stille.
Jeg har altid elsket at danse, og som ung var jeg typen, der dansede natten væk. Efterhånden er jeg dog også blevet sådan en, der indimellem falder i søvn på sofaen. Jeg er ikke længere hende, der går sidst hjem fra en fest, og det er helt o.k.”
Når jeg skal gøre 50’er-status … “er jeg glad og lettet.
Jeg nåede lige akkurat min drøm inden 50. Det er lidt skizofrent at være både erfaren og usikker på samme tid, fordi jeg har alder og faglighed med mig, men samtidig er debutant.
Men det er også det, der gør alt spændende lige nu!”
Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv 14. marts 2019.
Maria Lundborg (49)
- er gift med Kristian og mor til Mathias på 16 og Astrid på 12 år.
- er forfatter.