Portræt af Maren Uthaug
Maren Uthaug (49). © Ditte Capion

Maren Uthaug: “Stop nu med at fake orgasmer!”

Maren Uthaug er i veloplagt rasende humør i sin nye roman, 11%, og lige her. Velkommen til en snak om orgasmer, menstruationer, twerkende teenagedøtre og dødtrætte mødre. Om ironi, vrede, lyst og kærlighed. Og Jeppe Kofod.

21. september 2022 af Karen Greve

Tænk nu, hvis der fandtes et fag i skolen, hvor alle piger fik lært, hvordan vi opnår eminente orgasmer?

Tænk, hvis vi droppede ideen om at bo i firkantede huse og i stedet indrettede os med runde, organiske former?

Og tænk, hvis kvinderne havde al magt, og mænd var reduceret til en kombination af sexslaver og avlsdyr?

Alle tre fantasier er bragt til live i Maren Uthaugs nye roman med den kryptiske titel 11%, som hun har skrevet i løbet af to lange corona-år.

Hvis du har læst hendes foregående roman En lykkelig slutning om nekrofile bedemænd, ved du, at hun ikke er bange for at røre ved de allermest tænderskærende tabuer, og hvis du følger hendes faste stribe Ting jeg gjorde på bagsiden af Politikens kultursektion, ved du, at hun er humoristisk på en beundringsværdigt enkel måde og ikke sparer sig selv.

Måske kan du allerede fornemme, at der ikke bliver noget med pæne beskrivelser og en smukt afrundet form på dette interview?

Det bliver lidt mere noget med direkte til sagen, stikke hænderne lige ned i nælderne og så ikke så meget pis.

“Hele det med at sex er penetration, gider I lige? Kunne vi starte et andet sted?”

Maren Uthaug er overbevist om, at så længe vi ikke har seksuel ligestilling, får vi heller aldrig andre former for ligestilling sådan helt i bund. I hendes generation spøger fortællingen stadig om den dydige pige, der helst skal lade sig indfange (du ved: Sandy fra Grease-typen), og det narrativ har hun aldrig ønsket at købe ind i.

“Da jeg begyndte at være seksuelt aktiv, kunne jeg mærke, at der var andre forventninger til mig som pige. Jeg havde færre muligheder. Jeg måtte ikke rigtigt have lyst til sex, og det gjorde mig vred. Det var ikke klædeligt at være for aggressiv, man skulle lade sig jagte, og det gjorde mig så irriteret. Den har jeg kæmpet mod altid.”

Vi må have sex med dem, vi har lyst til at have sex med, så længe alle er enige om det, mener Maren Uthaug, og hun vil gerne slå et slag for, at når vi så er kommet så langt, så gælder det om at nyde det. Ikke om at få sex overstået eller få fred eller give det som en gave, fordi nogen har husket at tømme opvaskemaskinen.

Portræt af Maren Uthaug
“Da jeg begyndte at være seksuelt aktiv, kunne jeg mærke, at der var andre forventninger til mig som pige.” © Ditte Capion

Et godt sexliv er dit ansvar

Det kan godt være, at vi kvinder ligger under for nogle historiske og kulturelle dogmer om sex, som det tager mange generationer at ændre på, men vi har også selv et ansvar for, hvad vi stiller op til, mener Maren Uthaug.

“Jeg bliver rasende, når jeg har talt med veninder, som har indrømmet, at de har faket orgasmer. Det kan de ikke være bekendt! Så går den stakkels fyr ud i verden og tror, at det der er nok. For det kommer han til at tro på! Prøv da lige med lidt sisterhood, gør det i det mindste for den næste kvinde i rækken. Det er også kvindens ansvar at ville have et godt sexliv.”

I hendes nye roman er orgasmen ophøjet til et sundhedsdogme. Vi skal have sex for at være sunde. Få mest mulig glæde af de energier, som god sex frigiver. Hun har læst virkelig meget om orgasmer i sin research. Det er ikke løgn, at orgasmer har betydning for vores velbefindende. Så egentlig er det vel ikke så kontroversiel en tanke at undervise i, hvordan de gode af slagsen skal lykkes for kvinder, der ikke nødvendigheds kommer helt op at ringe efter ind-ud-ind-ud-manøvren?

“Lad os lige hoppe over alt det patriarkalske pis med, hvor ulækkert menstruation er.”

Nå, men vi hopper fra sex til blod. Vi er slet ikke færdige med at tale om kvindeliv. Menstruationsblod indgår som en central del af hendes nye roman. Faktisk findes der menstruerende kvinder i alle hendes romaner. Fordi hvorfor ikke? Det er jo en meget stor del af alle kvinders liv, der går med de dele.

“Jeg er så træt af, at menstruation skal være pinligt, at vi stadig skal gemme et bind lidt i ærmet, når vi skal på toilettet? Jesus,” siger hun med himmelvendte øjne.

I en del af researchen til den nye roman har hun fundet beviser på, at menstruationsblod ikke altid er blevet omgået med sænkede blikke og skamfulde følelser. Tværtimod.

“Jeg har været ombord i gamle skrifter og læst alt muligt om den moderreligion, der fandtes før kristendommen. Man troede, at børnene blev lavet af blodet, derfor var blodet helligt. Den fortælling kunne lige så godt have overlevet og have haft en status. Og der er lige så stor status i at holde op med at bløde, fordi der ligger visdom i menstruationen, fordi livet bliver skabt der.”


Er du selv opdraget med, at menstruation er skamfuldt?

“Jeg var så heldig, da jeg var 15-16 år, at jeg mødte de skøre veninder, jeg stadig har, der allesammen var sådan: ‘Jeg sidder lige på det her håndklæde og bløder, for jeg har ikke flere bind’. Jeg var virkeligt heldig at finde et crowd, som jeg kunne læne mig ind i dengang. For man kan ikke gå rundt og være modsat i verden, uden at nogen har ens ryg. Det kan man ikke. Så stærke er ingen. Vi har brug for en flok.”

Den flok har været vigtig for Maren Uthaug på flere niveauer. Det betød noget, da hun var en vred teenager, at finde venner, der også gik i lange kjortler og natbukser, havde hampblade i ørerne og lyttede til The Cure og Joy Division. Som også var i opposition. Til det meste, men især til de voksne.

“Jeg synes faktisk ikke, at jeg kunne bruge voksne til noget. Men hos mine venner kunne jeg være mig selv. Vi skrev ikke under på kulturelle normer om, hvad piger og kvinder burde og kunne og skulle, det gav vi fuck i.”

Portræt af Maren Uthaug
“Hos mine venner kunne jeg være mig selv og skulle ikke leve op til latterlige normer.”© Ditte Capion

“Jeg vitser helt klart for meget. Jeg er den generation, hvor alt skal gøres grin med.” 

I dag er Maren Uthaug selv den voksne generation. Med tre teenagedøtre, der ikke lader noget tilbage at ønske med hensyn til at gøre oprør og være i opposition og sætte en dagsorden på deres helt egen måde.

“Mine døtre punker mig, fordi jeg ikke er woke nok. Jeg vitser helt klar for meget. Jeg er den generation, hvor alt skal gøres grin med, og de er bare super seriøse. Jeg får typisk brainfarts a la: Hvis man ikke identificerer sig som et køn, kan man så være homoseksuel? Jeg synes, det er sjovt at forsøge at få ting til at gå op i denne her nye verden, og det synes de bare overhovedet ikke ...”

Ikke så skide gammel og sur

Maren Uthaug lod selv i årevis sin mor høre for, at det altid var hende, der lavede mad, og hun introducerede alle mulige aktuelle diskussioner, for eksempel om homoseksuelles rettigheder. Hendes mor var en helt almindelig voksen i 80’erne, som ikke havde noget imod bøsser og lesbiske, hun mente bare, at det var “mest naturligt”, når mænd og kvinder er kærester i stedet for mand-mand og kvinde-kvinde, som “ jo nok føles ret naturligt for homoseksuelle,” som Maren Uthaug siger.

Erindringen om den diskussion gør hende relativt ydmyg over for den kommende generations forståelse af kønsbegrebet.

“Jeg ved, at ungdommen som regel har ret, så jeg prøver at følge med, så godt jeg kan, men så vitser vi om det, når de ikke er der. Mig og min generation. Men jeg tænker, at de har ret, selv om jeg ikke helt kan forstå det hele.”

For eksempel det med, at folk skal kaldes de og dem i henhold til den kønsidentitet, de nu har.

“I starten var det irriterende med alle de pronominer til folk, indtil jeg begyndte at tænke: Det lykkedes mig jo at lære tysk! Så kan jeg vel også lære det. I stedet for at være så skide gammel og sur.”

Portræt af Maren Uthaug
Maren Uthaug om sine døtre: “Du ved aldrig, hvad de finder på. Nu har vi twerk, pole og skydning! De skal nok klare sig.”© Ditte Capion

“Jeg er ikke så fortrøstningsfuld på kvindekønnets vegne generelt.” 

Maren Uthaugs to ældste døtre går til henholdsvis poledance og twerking, og da den yngste kom og meddelte, at hun ville gå til skydning, fik hendes mor et grineflip, der varede i en halv time.

“Du ved aldrig, hvad de finder på. Nu har vi twerk, pole og skydning! De skal nok klare sig. Jeg har stor tiltro til dem. Men derimod er jeg ikke helt vildt fortrøstningsfuld på kvindekønnets vegne generelt. Jeg kan blive lidt træt. Der er lang vej i forhold til Me Too. Selv om en struktur står og råber dig i hovedet, så ser du den stadig ikke.”

Og her er det så, at vi kommer ind på Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod. For jeg beder Maren Uthaug komme med et eksempel på en struktur, der står og råber os ind i hovedet, og til det svarer hun:

“Jeg synes, at det er vanskeligt, at Jeppe Kofoed sidder på den post, hvor han sidder. Det er så fejlskudt i forhold til alt. Og selvfølgelig skal han tilgives for det, han g jorde engang (Jeppe Kofod havde i 2008 sex med en 15-årig pige, som han troede var ældre, red.). Alle kan begå fejl, og han har sagt undskyld. Men måske behøver han ikke have en af landets højeste poster, når han nu har så dårlig dømmekraft? Jeg er ikke tryg ved at sende ham ud i verden. Hvis du har så dårlig dømmekraft med din penis, så har du det nok også andre steder.”

Og som et lille curiosum.

“Der er nogle mænd i min roman, som arbejder med fæces, og de hedder Jeppe. Jeg var sådan lidt ... hm, hvad skal de hedde: Ah, Jeppe!”

“Måske skal jeg stoppe med at være blødsøden og nakke dem allesammen?”

Det er ikke kun dem, der hedder Jeppe, der får med grovfilen i Maren Uthaugs nye roman. Mænd har det generelt svært i hendes fiktive verden, hvor kvinderne har overtaget. Og det er ellers ikke, fordi hun har noget specielt imod mænd.

“Jamen, jeg elsker jo for fanden mænd meget højt,” siger hun og fortsætter straks: 

“Men 96 procent af alle mord bliver begået af mænd, det er mænd, der begår kriminalitet, det hedder en gerningsmand, en voldtægtsmand og en drabsmand. Der er over 100 ord i ordbogen, der ender på mand, og kun 15, der ender på kvinde. I forvejen har vi et patriarkalsk sprog, og mændene har altså også alle lorte-ordene. Hvad er det i mænds kultur, der gør det? Skulle jeg undersøge det? Eller også, tænkte jeg, kan jeg stoppe med at være blødsøden og bare nakke dem allesammen.”

Det kan man jo gøre i fiktionens verden. Så det gør hun, uden at vi skal afsløre mere om romanens plot her.


I den virkelige verden er det en anderledes rolig fortælling, Maren Uthaug kan levere om mænd. For eksempel er hendes egen private nærmeste mand en vaskeægte good guy.

“Allan er den rolige i vores relation. Han er også den, alle kan lide. Det er praktisk at være sammen med en, som alle kan lide. Folk slår sig ikke på Allan. En af mine veninder sagde en dag, at han var en virkelig good guy, så rolig og behagelig at være sammen med. Og så spurgte hun: ‘Han er ikke sådan rigtigt, vel?’. Og nej, bare rolig, overhovedet ikke. Han er også pisse irriterende og sur og alt muligt, men han virker meget likeable.” 

Allan bor på en måde i en form for kvindesamfund. Med Maren og tre teenagedøtre, og i samme hus bor Marens veninde med to børn. 

“Stakkels Allan indimellem, men han navigerer sgu meget godt i det. Han går rundt i trøjer, pigerne har foræret ham, hvor der står ‘Feminist’ hen over brystet eller ‘Proud gay’. Han har altid hvilet i sin maskulinitet og bliver ikke skræmt af den slags. Det elsker jeg ham for.”

Portræt af Maren Uthaug
Maren Uthaug om sin mand: “Han går rundt i trøjer, pigerne har foræret ham, hvor der står ‘Feminist’ hen over brystet eller ‘Proud gay’. Han har altid hvilet i sin maskulinitet. Det elsker jeg ham for.”© Ditte Capion

“Jeg er bare en lille tordensky nogle gange. Men man ved, hvor man har mig.”

Indtil nu ved du så, at Maren Uthaug kan blive rasende. At hun vitser meget. At hun er den urolige del af sit parforhold. At hun aldrig har drømt om at være Sandy i Grease. Men faktisk nok heller ikke Rizzo. Maren Uthaug er bare mest sig selv.

Er du så en, andre kan slå sig på indimellem?

“Ja, for jeg glemmer at please. Jeg er ikke aggressiv, men jeg gider ikke lave om på mig selv. Jeg er ikke inkluderende, hvis jeg er i et andet humør. Jeg er heller ikke ekskluderende, jeg er bare mig, og nogle gange kan det være problematisk, hvis folk læser min stribe og føler, de kender mig, for jeg er klart mere introvert end damen i striben. Jeg er heller ikke særligt sjov. Jeg sidder ikke og cracker jokes hele tiden.”

Det er lige meget hvilken norm, der er tale om, så stritter Maren Uthaug imod. Hun vil ikke proppes ned i en tegne-kasse, en forfatter- kasse eller en kæreste-kasse, og hun har aldrig følt sig tilpas i en gængs kvinde-kasse.

“Som kvinde skal man være smilende og inkluderende og følsom, og jeg smiler ikke, og jeg er heller ikke den mest følsomme. Jeg er mindre føle, føle end mange andre kvinder. Jeg er klart mere til: Tør nu øjnene! Mine børn har også klaget over, at jeg ikke er bedre til at trøste, men det er bare ærgerligt: Du må børste støvet af knæene, og så får du lige en hård krammer, og så må du komme videre. Der kan jeg mærke, at nogen synes, at jeg er for hård, for sarkastisk, jeg smiler ikke nok. Er jeg så sur? Ja, sikkert.”

“Jeg står et sted, hvor jeg har gode trommestikker i hånden. Jeg kan spille den rytme, jeg har lyst til.” 

Maren Uthaug fylder 50 år i år. Det har hun råd til at fejre med en pose chips til deling mellem gæsterne, for i år har hun indtil nu både holdt en nonfirmation og en studenterfest, og derfor har hun indstillet sig på, at man sikkert kan holde en ganske udmærket fest som 52-årig.

Men en ting er fest og fejring. Noget andet er følelsen af 50. Som kan være skræmmende eller opløftende, alt efter temperament. Maren Uthaug husker sin mor som gammel, da hun blev 50. Men er også bevidst om, at det var en 20-årigs blik på en 50-årig.

“Jeg er utroligt bange for, at det kommer til at ændre på min seksualitet. Vi bliver proppet med rædselshistorier om overgangsalder, at det er forfærdeligt, og så bliver du usynlig, og så er du død. Men jeg begynder også at samle andre historier op, hvor der ikke har været den helt store omvæltning, andet end de forandringer, livet altid byder på. Og jeg kan bare ikke forestille mig, at jeg bliver super usynlig.”

For faktisk er der for første gang i mange år mulighed for at få hende selv mere i fokus, fordi årene med små børn er ved at være overstået. Hun lægger ikke skjul på, at det har været en alt for hård opgave at have tre børn og en karriere samtidig. Det er det for os alle, og vi brokker os i virkeligheden alt for lidt over det, mener hun. Men nu vender skuden for hende, og det har hun tænkt sig at nyde.

“Der ligger også en kæmpe styrke i alder. Mine børn behøver mig ikke på samme måde, og derfor mærker jeg en anden energi. Jeg har knoklet for at komme hertil, hvor jeg er som forfatter i dag. Jeg står et sted, hvor jeg har gode trommestikker i hånden. Jeg kan spille den rytme, jeg har lyst til at spille.”

Det sidste citat ville være en klassisk slutning her hos os. Meget empowering. Vi elsker vores alder og hviler i vores værd. Men med Maren Uthaug skal vi lige have en krølle mere på.

“Jeg kan godt se, at jeg ikke er lige så pæn, som da jeg var yngre. Jeg har ikke den der ungdommelige glød længere, men til gengæld giver jeg heller ikke en fuck, og det er altså en gave i sig selv. Desuden: Jeg vil fandme nødig have det sex, jeg havde, da jeg var 20.”

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i september 2022. 

Portræt af Maren Uthaug
Maren Uthaug: “Jeg vil fandme nødig have det sex, jeg havde, da jeg var 20.”© Ditte Capion

Maren Uthaug (49)

  • er kæreste med Allan Højen og mor til Kamille på 19, Mynte på 16 og Anemone på 14 år.

  • er forfatter, tekst­ forfatter, skribent og tegner. Debuterede som forfatter med Og sådan blev det i 2013 og senest En lykkelig slutning. Er uddannet fra Den Danske Reklameskole og begyndte sin karriere som tekstforfatter. I 2001 blev hun freelancer og klummeskribent, i 2009 oprettede hun Marens Blog, og i 2013 vandt hun en tegnekonkurrence på Politiken, hvor hun lige siden har haft den daglige stribe: Ting jeg gjorde i avisens kultursektion.

  • er aktuel med romanen 11%.

Du vil (garanteret) også kunne lide