Portræt af Lotte Garbers
Lotte Garbers (55).

Lotte Garbers: “Det er vidunderligt at skrive om sex”

Forfatter Lotte Garbers er til mest mulig eventyr, om det så er i udlandet, i arbejdslivet eller bag soveværelsesdøren. For livet er kort og skal være udfordrende!

12. oktober 2022

Mit livs ambition

“Jeg kunne vildt godt tænke mig at blive kæmpe bestsellerforfatter. Det handler ikke om penge, men helt banalt om at kunne kigge op i himlen til min mor og far og sige: ‘Se, jeg gjorde det’. Jeg vil allerhelst have mange læsere. Læsere er fantastiske.

Jeg er 12-tals pige og blev tidligt vaccineret mod ros for det, vi plejer at rose for: ‘Hvor er du dygtig til at gå i skole, sige noget i forsamlinger, forstå svære ting hurtigt’. Sådan er det ikke, når man skriver skønlitteratur. Der betyder hver eneste læserhenvendelse rigtigt meget,” siger Lotte Garbers. 

Mit livs kærlighed

“Er min mand. Jeg mødte ham i 1988 på en bar, jeg var på krykker og var blevet sat ved hans bord af mine veninder. The rest is history. Parterapi-sessionerne i min bog er ikke personlige erfaringer. Vi har aldrig været i terapi.

Ikke at vi ikke har haft brug for det, for altså 34 år, der sker et og andet. Men så længe, jeg bliver ved med at synes, at han lugter godt, og så længe, jeg bliver glad, når jeg genkender ham i mængden, så er der heller ikke brug for det.”

Mit livs hemmelighed

“Jeg har ikke hemmeligheder i samme omfang som hovedpersonen i Medgift. Det er mere sådan noget som, at jeg godt selv ved, at jeg virker som en udadvendt free spirit, men jeg er faktisk en nærmest analt kontrollerende type.

At jeg mistede mine forældre, allerede da jeg var omkring de 30 år, rummer også en hemmelighed eller i hvert fald en erfaring, vi ikke taler så meget om. De døde inden for halvandet år, og det er jo en tragedie i sig selv, men mit livs hemmelighed kunne godt være, ‘at det går nok’.

Man kan godt tåle kriser, som ellers nemt kan blive en livsfortælling, vi identificerer os med, som i: Jeg kan jo ikke komme i aften, fordi mine forældre døde, da jeg var ung. Men sandheden er, at det går nok endda,” siger Lotte Garbers. 

Mit livs valg

“Det traf jeg, da jeg sagde op for at skrive i 1998. Det var meget endegyldigt. Jeg havde ellers gang i sådan noget karrierehalløj. På det tidspunkt havde jeg små børn, og mine forældre var døde, så jeg var i tvivl, om det bare var en livskrise eller for real, da jeg sagde jeg op, men jeg har aldrig fortrudt. Det var et livsvalg at sige farvel til noget, jeg var ret god til, for at kaste mig over noget, jeg ikke var god til, og som ikke giver penge, men bliver bedømt hårdt og ukærligt.

Heldigvis var Gyldendal interesserede i min første bog, som jeg sendte ind efter et halvt år. Jeg vil egentlig bare helst skrive hele tiden, trække stikket og fordybe mig. Jeg kan godt lide det ensomme i processen, det er den store præmie i mit job.”

Mit livs overraskelse

“Tak, fordi du har lagt mærke til, at jeg skrev erotik før Fifty Shades of Grey! Det begyndte over en frokost med en kollega, nu veninde, på Café Europa i København. Hun sagde, at jeg skulle skrive erotiske noveller. Og jeg svarede, at det skulle jeg virkelig ikke. Men hun insisterede, fordi jeg, som hun sagde, altid skriver om sex, og også om det, der sker, når mine hovedpersoner er gået ind i soveværelset.

Jeg synes, det er vidunderligt og sjovt at skrive om sex, og jeg har lige skrevet et bidrag til Elisa Lykkes kommende bog. Det er svært at skrive om sex og ikke mindst at holde styr på alle lemmerne, så der ikke kommer for mange arme og ben med. Og så insisterer jeg på at skrive erotik og ikke porno. Det behøver ikke ende med tissemand i tissekone, det er sjovere at skrive om det, der sker før, og om det, der sker i hovederne på dem i sengen.

Sex og erotik er vigtigt i mit eget liv og måske det vigtigste af mine kærlighedssprog. Jeg føler mig mindre elsket, hvis jeg ikke bliver begæret,” siger Lotte Garbers. 

Mit livs sorg

“Det her kommer også til at handle om min mor og far. Det er jo en sorg i sig selv, men jeg føler også en skamfuld sorg over, at jeg næsten kun savner min mor.

Jeg tænker på hende hver dag, ikke sådan sorgfuldt, mere dejligt, når jeg ser noget, hun gerne ville have set. Min far var nok bare en klassisk patriark, der tog på arbejde i jakkesæt og kom hjem og spurgte, om jeg havde lavet lektier. Det kunne jo være, at der var sket et eller andet i vores relation, hvis jeg også havde haft ham som rigtigt voksen. Han var en kløgtig fyr. Jeg ligner min far på en stor dovenskab og på en nørdethed. Jeg tror, vi havde kunnet læse mange bøger sammen.”

Mit livs drøm 

“I år var jeg på sommerferie i Syditalien med min mand og vores to sønner og deres to dejlige damer, og vi seks havde det ret sjovt. Vi lavede ting, vi alle sammen gerne ville, og vi drak os fulde sammen. Det er for mig en drøm. Kan det ske bare en gang til, så skal jeg ikke bede om mere. Der følte jeg mig meget rig,” siger Lotte Garbers.


Mit livs eliksir

“Det, der giver mig energi på en dag som i dag, hvor jeg egentlig er snottet og træt, er, når jeg lige får tre sjove sms’er fra en veninde. Thank god for internet og messenger og sms’er. Jeg ville synes, det var helt uoverskueligt at tale i telefon, men de der sætninger får mig til at føle mig vigtig og glad. Efter 10 år i udlandet er det digitale jo min livline.”

Helt eventyrligt

“For 10 år siden fik min mand job i Paris, og vi har siden boet i Saudi-Arabien, Algeriet og nu i Schweiz.

At flytte ud med ham er det sjoveste, der er sket i mit liv. Det er en ren genistreg for parforholdet. Vi har en fælles ‘fjende’, når vi står helt alene sammen over for noget, vi ikke forstår, og det kan være alt fra mælkepriser til kulturelle normer. Vi er nødt til at være mega ærlige, vi kan ikke gå og putte med små interne regnskaber, men er nødt til at sige klart til og fra. Og det er fedt og nærmest en revitalisering af os.

Og så bliver jeg bare aldrig færdig med at opleve verden. Vi var hjemme et par år efter Paris, og vores venner havde advaret os om den rodløshed og rastløshed, vi ville opleve. Den der oplevelse af, at der ikke er sket en skid, mens man har været væk, og at alle går rundt og siger det samme. Og det var præcis det, der skete, så vi solgte vores hus og flyttede ud igen – og har altså kun udskudt problemet.”

Lotte Garbers med sin mand, Carsten, i Saudi-Arabien, hvor de har boet.
Lotte Garbers med sin mand, Carsten, i Saudi-Arabien, hvor de har boet.

Mit livs motto

“Jeg siger altid: ‘Det går ofte godt’. Det er for mig et godt livsmotto.

Vi har også et motto i familien, som lyder noget i stil med: ‘Er du i tvivl, så er du ikke i tvivl’. Er du i tvivl, om du skal invitere alle, så skal du gøre det. Har du et valg, så skal du gøre det, du skal aldrig ikke-gøre det.”


Mit livs overgang 

“Jeg nok haft hedeture, men det har ikke fyldt for mig, jeg er en svedig type. Men her kommer et virkeligt godt råd til alle, der kæmper med overgangen og det, der følger med af vandcyster, migræne, smerter i underlivet og voldsomme blødninger: Få ryddet bulen.

Jeg fik fjernet min livmoder i januar, og selv om det var et stort indgreb, så har det været en fest siden. Det er, som om sex er blevet lidt mere gratis, og jeg har ikke engang udflåd længere,” siger Lotte Garbers. 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i oktober, 2022.

Lotte Garbers (55)

  • er gift med HR-chef Carsten Foghsgaard, som hun har to sønner på 29 og 25 år med.
  • er forfatter. Debuterede med For egen vinding i 1999. Skriver skønlitteratur og erotiske noveller. Er uddannet (og har arbejdet som) økonom.
  • er aktuel med romanen Medgift.

Du vil (garanteret) også kunne lide