HER ER JEG NU
Kvinder, der oversætter mænd
“Har du tænkt på, hvor dygtige kvinder er til at oversætte mænd?” spørger Lotte Andersen.
Vi har talt sammen i en god halv time, da bemærkningen falder. Kaffen er drukket. Vi har beundret udsigten fra hendes nye hus, der ligger højt på en skrånende naturgrund med spredte birketræer og buskads af den slags, der aldrig bliver beskåret. Vi har endda haft besøg af et hjortekid, der hoppede ivrigt forbi med hvid rumpe og tynde ben, og selvfølgelig måtte vi stoppe samtalen i nogle stille sekunder og bare se på.
Lotte Andersen har noget på hjerte om både kvinder og natur. Det er der, hun er lige nu, på et sted, hvor naturens forandrende kræfter og undertrykt kvindelighed optager hende.
Før hun nævner det, har jeg ikke tænkt på, at også jeg automatisk oversætter en mandlig hovedrolle til mit eget kvindeliv, når jeg ser film og læser bøger. Men jeg mærker, at hun har ret.
“Vi er vant til, at i kunsten er manden et menneske, som vi kan oversætte inde i hovedet. Hvis hovedpersonen har et forældreopgør, kan kvinder sagtens se sig selv i det opgør,” siger Lotte Andersen.
Indtil langt op i det 20. århundrede var de fleste forfattere mænd, og de fleste hovedpersoner også mænd. Lykke-Per og Robin Hood, Hamlet og Jeppe på Bjerget og en milliard andre klassiske helte og antihelte flyver gennem mit hoved.
Lotte Andersen hæver stemmen en anelse.
“Så i dag kan du med sindsro sætte fire mandlige skuespillere til at spille hovedrollerne i en film, for så ved du, at der kommer både kvinder og mænd i biografen. Vi oversætter bare rollerne, det har vi gjort i 1.000 år. Men omvendt, hvis du sætter fire kvinder i hovedrollerne, så er det næsten udelukkende kvinder, der ser filmen, for mænd kan ikke oversætte på samme måde, og det gør jo en kæmpe forskel på, hvilke film der bliver spået succes og dermed opnår finansiering. Hvordan skal vi bryde den onde cirkel?”
Hun nævner ikke selv nogen navne.
Men jeg kommer uvilkårligt til at tænke på to af de mest omtalte og sete danske film i 2021: Thomas Vinterbergs Druk og Anders Thomas Jensens Retfærdighedens ryttere. Begge med fire mandlige hovedroller og ganske få og små kvinderoller.

For stereotypt
Lotte Andersen har aldrig selv manglet roller. Hverken på teater eller film, hvor hendes track-liste siden debuten i 1990’erne er lang og varieret.
Hun har inden for de seneste år blandt andet givet den som kantet forsker i julekalenderen Kometernes Jul, som lesbisk ministerfrue i DR-serien Når støvet har lagt sig, og hun er en fast del af castet i tv-serierne Sygeplejeskolen og Sommerdahl. I sidstnævnte spiller hun en politichef, en rolle, der egentlig var skrevet til en mand.
“Hvis rollen havde været en mand, havde den måske været lidt stereotyp, her kommer han og skal håndhæve magt igen, men når en kvinde gør det, får rollen nye nuancer. Jeg tror, at filmbranchen har brug for at fortælle den slags nye historier, vinkle på en måde, så publikum ikke føler, at det er samme recept igen og igen. Så bliver det sådan: Hvad sker der egentlig, hvis vi nu sætter en kvinde til at spille den rolle?”
Tror du, at der er håb for flere spændende kvinderoller i fremtiden?
“Der er fortsat land at erobre, men fjernsyn og streamingtjenester har flere nicher og hele verden som kundegrundlag, det er derfra, udviklingen kommer. Og jeg oplever, at flere mænd begynder at interessere sig for kvindehistorier, og at de unge er rykket et andet sted hen. Der er håb. Jeg er ikke bange for fremtiden på den måde ... hov, jeg bliver lige lidt distraheret her ...”
Det er Bambi, der er tilbage udenfor og hopper rundt i et fint lag sne. Det er et helt nyt liv for Lotte Andersen her i huset med udsigten, naturen, tæt på dyrene.
Mit eget klondyke
Beslutningen om at flytte nordpå er kun knap halvandet år gammel.
“Vi flyttede, fordi vi gerne ville have natur og ro, selvfølgelig. Det at have Tisvilde Hegn og Grib Skov lige uden for døren betyder meget. Vi bor på en gammel sommerhusvej med lidt klondykede huse og en god blanding af unge tilflytterfamilier fra Nørrebro og ældre, der har boet her længe. Her er en særlig stemning.”
Tanken om at bo tættere på naturen har ulmet længe og fik afgørende tag i Lotte Andersen og hendes kæreste, Rasmus Møller, efter første coronavinter, hvor de vandrede stierne tynde i Dyrehaven og savnede at være i deres sommerhus på Mols.
Hun er glad for skiftet fra forstadslivet i Ordrup uden for København til for alvor at være kommet på landet og tættere på sine to søstre, som også bor i området. Men hun har også opdaget, at et så afgørende skift som en flytning kan tage tid at lande i.
“Jeg skal lige komme mig over flytningen og alt det nye. Den slags tager længere tid, jo ældre man bliver. I lang tid følte jeg slet ikke, at huset havde noget med mig at gøre. Jeg havde bare sat mig her og pakket en bog ud. Der er så mange dyr her, som bor her i forvejen. Vi følte næsten, at vi flyttede ind blandt dem på deres sted: ‘Hej, hej, nu er vi her også’.”
Lotte Andersen hvisker det sidste. Hun forsøger at være her uden at forstyrre naturen for meget. Respektere egetræet lige udenfor vinduet, undlade at luge og skære ned på naturgrunden. Og i stedet bare stille nyde udsigten fra de store vinduer i hele husets længde i 70’er-style.
“Det tog også lidt tid for mig at finde ud af, at det ikke skulle være noget med bindingsværk at flytte på landet, at det skulle være et parcelhus fra 1968, altså! Jeg havde en mærkelig drøm i hovedet, som lige skulle på plads. Min kæreste er heldigvis så åben, at han kan føle sig hjemme de fleste steder. Og da vi først så det her sted, var det næsten for overvældende.”

Enten eller, Lotte Andersen?
Gasolin eller gospel?
“Gasolin. Jeg har hængt ved deres moderne klassikere i mange år. I bogstavelig forstand har jeg hængt i en flyversele 10 meter over jorden, mens jeg sang ‘Jeg er splittergal’.”
Hund eller kat?
“Ingen af delene. Jeg er ikke til husdyr.”
Rastløshed eller dovenskab?
“Rastløshed er en drivkraft, jeg har haft med mig, siden jeg var barn. Det er der brændstof i.”
Ironi eller oprigtighed?
“I 2022 vil jeg helt klart sige oprigtighed. Ironi er ikke længere moderne.”
Løb eller vandring?
“Vi har vandret en del. Også uden for Danmark, omkring Mont Blanc. De lange ture i skoven heroppe er også noget, jeg dyrker rigtigt meget.”
Sne eller solskin?
“Gerne sne i solskin. Det er det bedste vandringsvejr.”
Højre eller venstre (eller den der svensker)?
“Venstre.”
HER KOMMER JEG FRA
Mit teaterkollektiv
Når Lotte Andersen skal forklare, hvad hun er rundet af, er det ikke til at komme uden om teatergruppen Dr. Dante, som huserede først i Allerød og siden på Aveny Teatret i København, og som op gennem 1990’erne blev et ungdommeligt pust i teatermiljøet med ny dansk dramatik for en generation af ironiske og uhøjtidelige cirka 30-årige.
Som helt ung mødte Lotte Andersen en flok teatertossede mennesker i Paris, som hun med det samme følte sig beslægtet med, og som senere skabte Dr. Dante. Hun valgte dem, snarere end hun valgte skuespillervejen.
“Der var en humor mellem os, en måde at anskue verden på, et politisk ståsted, der gjorde, at jeg følte mig hjemme med dem. Det har formet mig at være en del af det teaterkollektiv, som Dr. Dante var. Det var trygge rammer. Jeg blev tilbudt roller, vi havde samme smag, så jeg skulle ikke indordne mig under nogen eller gøre noget, jeg ikke havde lyst til.”
Årene med Dr. Dante blev hendes uddannelse. Hun har aldrig gået på en skole for at lære sit fag. Det har hun til gengæld rådet sin søn, Louis på 29 år, til at gøre. Også selv om han er så heldig at have fået skuespilgener fra både sin mor og sin far, skuespiller Kim Bodnia.
“Tiden er en anden i dag. Der er så mange unge, der drømmer den drøm. På teaterskolen får du et netværk og mulighed for at arbejde seriøst med forskellige genrer. Jeg har måske brugt lidt flere år på at få både komedie og tragedie i min rygsæk. Prøvet mig selv af i forskellige roller. Det får man komprimeret på tre år på teaterskolen.”
Mine nærmeste mænd
Sønnen Louis er netop færdiguddannet skuespiller. I løbet af 2022 skal mor og søn spille sammen i en forestilling på teatret Sort/Hvid om kredsløb i naturvidenskabelig forstand. Lotte Andersen glæder sig. Det er en af de store oplevelser, der er forbundet med livet i 50’erne. At have et voksent barn at dele interesser med.
Kærlighed mellem voksne, der komplimenterer hinanden, er en anden glæde.
“Hvis mødet med Dr. Dante har formet mig som ung, er det klart mødet med min kæreste Rasmus, der var med til at åbne mine øjne mod den almindelige, omkringliggende verden. Jeg var 39 år, da vi mødtes. Rasmus er ikke skuespiller eller kunstner, men han har en stor interesse og indsigt i verden. Han er eftertænksom og nysgerrig på mennesker og vores adfærd, så der har vi en stor fælles interesse. Vi er et godt match.”
Var du blevet for opslugt af teaterlivet?
“Ja, og det hører nok med til den tid, hvor man øver sig og skal blive god, at man nørder lidt igennem. Men med Rasmus kom en tid med nysgerrighed på verden omkring mig. Alt det, jeg måske tidligere har taget for givet. Jeg har taget mere stilling til verden. Det har han introduceret.”

Et cykelstyrt
Vi er ikke kun formet af vores succes og kærlighed. Eller de store afgørende møder i livet. Indimellem er det tilfældigheder, der får betydning.
Lotte Andersen tænker et øjeblik over, hvilke personlige kriser der egentlig har betydet noget for det sted, hun er lige nu.
“Jeg har både en alvorlig stemmesygdom i min bagage og er kommet galt af sted i en teaterforestilling, hvor jeg klippede et stykke af min tunge af. Kort efter blev jeg meget syg af corona, lige i begyndelsen af pandemien, hvor alt var meget skræmmende, og så faldt jeg desuden ret voldsomt på min cykel uden cykelhjelm, og de oplevelser lige i rap, det har sat sine spor.”
Hun knipser med fingrene.
“Jeg har fået lidt katastrofetanker indimellem. Systemet, altså kroppen, er ret skrøbeligt, opdager man efter den slags begivenheder, og så kan ens hjerne godt løbe af sted med en, så jeg skal arbejde med mig selv. Jeg tror, det er de hændelser, der gør det.”
Bliver du bange for bestemte ting?
“Jeg bliver bange for at køre bil og gå alene i skoven. Sådan noget, jeg aldrig før har været bange for. Så giver jeg så de hændelser skylden. Havde jeg været yngre, havde jeg måske ikke haft den efterreaktion, ikke hængt ved det. Min hjerne havde været hurtigere til at smide det ud som affald, ikke som noget, jeg skal gå og bære på. Styrt på cyklen – det er jo ikke vigtigt. Men det er, som om systemet bliver lidt mere stift. Mindre fleksibelt med alderen.”
Hvordan navigerer du i det?
“Jeg trækker vejret og finder strategier. Prøver at sige hej til frygten: ‘Hej, dig kender jeg godt. Du var her også i går’. Jeg prøver at slappe af og acceptere, at det skal nok gå over. Prøver ikke at sende det væk. Det bliver jo for fjollet, hvis jeg ikke tør gå tur i skoven. Og så fik jeg ideen om at anskaffe en fløjte. Jeg kan jo ikke have en pistol eller en kæmpe kølle med over i Tisvilde Hegn. Det ville være mærkeligt. Fløjten gør det for mig. Det er sindssygt fjollet, men det virker.”
HER SKAL JEG HEN
Tilbage til kvinder
Som en skuespiller, der oprindeligt blev formet af et teaterkollektiv og lod sig begejstre af et fællesskabs kreative styrke, er Lotte Andersen rykket et andet sted hen i dag. I flere nicher af sit liv sætter hun pris på mere alenetid, mere ro og mere nørderi.
Da jeg spørger, om det var svært at forlade netværk og venner i København, da hun flyttede, svarer hun, at det egentlig er rart selv at kunne vælge, hvornår man vil have gæster, og tilføjer, at en del af København i øvrigt ofte befinder sig i det nærliggende Tisvilde.
Men også på andre områder trives hun godt i sit eget selskab.
“Jeg er blevet glad for at dykke ned i historiske begivenheder og personer. Det skal jeg have mere af fremover. Det startede med fysikeren Marie Curie og min research til forestillingen Radium (fra 2015, red.) om hendes liv. Det var fedt at fordybe sig i noget. Kigge tilbage i historien for at finde nogle svar. Jeg var helt sådan what? Jeg har aldrig hørt om Marie Curie, og hun har fået to nobelpriser. Jeg var helt på røven over hende.”
Vupti! Så er vi tilbage ved noget med kvinder, kvinders plads i historien, kvinders plads i nutiden, kvinders historie og måde at være i verden på.
“Senere lavede jeg historien om komponist Carl Nielsen og billedhugger Anne Marie Carl Nielsen. Det viser sig, at den velkendte komponist var gift med en endnu mere berømt kunstner, vel at mærke i hendes samtid. Det var virkelig en dejlig oplevelse for mig at arbejde med at læse breve og researche på deres samtid. Jeg kunne blive ved med at finde nye interessante vinkler. Og stik modsat teater- og filmarbejdet, hvor alt skabes sammen med de andre. Her var det mit helt eget rum.”
Hvad er det fængslende i de historier?
“Et af mine motiver er de glemte kvinder. Det har noget brændstof. Marie Curie og Anne Marie Carl Nielsen er glemte kvinder, og lige nu laver jeg noget om glemte kvinder i religionen. For kvinderne er faktisk udrenset fra de store religioner: Kristendommen, Jødedommen og Islam.”

De glemte gudinder
Lotte Andersen har studeret en række 4.000 år gamle bønner og religiøse skrifter i forbindelse med forestillingen Nattens ende på Glyptoteket i København, og da hun fik gravet dybt nok ned, dukkede der kvinder frem i de religiøse skrifter. Gudinder, som vi aldrig har hørt om.
For i Bibelen handler det om Jesus, de 12 disciple og Johannes Døberen, selv englene er mænd – og i det Gamle Testamente er det Josef og Moses og Kain og Abel, Adam og ... o.k., der er også Eva, men hun har jo en lidt ærgerlig rolle i plottet, ikke?
“I Bibelen findes der kun Jomfru Maria som en kvinde, der repræsenterer en moderlig omsorg og uskyld, men når man graver tilbage i tiden før vor tidsregning, så er der faktisk gudinder for sex, krig, forandringer, kærlighed, paradokser og ødelæggelser. De er bare blevet glemt og redigeret ud i tidens løb, hvor det erotiske, fy, er blevet noget skamfuldt,” siger Lotte Andersen.
Hun vil gerne rette et stort, stærkt spotlight mod al den kvindelige styrke, vi har hørt for lidt om. Det er ikke sidste gang, hun beskæftiger sig med glemte gudinder.
“Jeg griber fat i nogle af de gamle frugtbarhedsgudinder. Det er også brændstof. De forbilleder, vi aldrig har haft. Det giver tilfredsstillelse at få dem frem, og det giver mig brændstof til at fortælle om dem til andre. For nylig har Gry Jexen skrevet bogen Kvinde kend din historie om inspirerende kvinder fra de seneste 500 år. De er der jo, men der er ikke skrevet så mange biografier om dem. Vi har valgt at skrive igen og igen om Churchill, og man kunne måske have sparet et par stykker om ham!”
Lidt mere ligeglad
Sådan! Lotte Andersen siger gerne tingene ligeud. Også selv om hun risikerer, at nogen bliver stødt på manchetterne.
Tidligere har hun været mere optaget af at gøre alle glade. I dag er det mindre vigtigt. Faktisk er hun nået til en erkendelse af, at det kan være en fordel at dele vandene.
“Generelt er jeg blevet lidt mere ligeglad med, hvad folk synes. Jeg tager det ikke så nøje mere. Det kan have nogle fordele at skille vandene som skuespiller. Man skal ikke altid gå efter bredeste og laveste fællesnævner, for det gør noget ved produktet. Når du skal please alle, bliver det tomme kalorier og i alle retninger, gamle og unge og nogle, der bor her og der.”
Det er ikke så slemt, at nogle bliver fortørnede. Til gengæld er der andre, der bliver begejstrede. I stedet for at alle lander i en flad linje og ligegyldighed.
“Jeg tror, at det gør noget, at jeg er lidt ældre. Jeg tager det ikke så tungt. Det er en gammel sandhed, at man ikke kan gøre alle glade, men skuespillere vil jo gerne gøre alle glade. Vi vil gerne kunne lides. Det er blevet nemmere at acceptere, at det kan alle bare ikke.”
Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv 13. januar 2022.
Lotte Andersen (58)
-
Er kæreste med konsulent Rasmus Møller og mor til Louis Bodnia Andersen på 29 år, som hun har med skuespiller Kim Bodnia.
-
Er autodidakt skuespiller og begyndte sin karriere som en del af ensemblet Dr. Dante i 1990’erne. Har siden haft et utal af teaterroller på blandt andet Betty Nansen Teatret, Det Kongelige Teater og Østre Gasværk. Som filmskuespiller debuterede hun i 1994 i Bornedal-gyseren Nattevagten, i 2004 sang hun for i Hella Joofs Oh Happy Day, i 2020 kunne du se hende i tv-serien Når støvet har lagt sig, og i år kan du igen se hende i tv-serierne Sommerdahl og Sygeplejeskolen. Måske fik du også set hende i julekalenderen Kometernes Jul?