Jette Albinus er Danmarks eneste kvindelige oberst
© Thomas Dahl

Jette er Danmarks eneste kvindelige oberst – et job, der inviterer til kapløb og lagkage

Jette Albinus har altid været fascineret af Forsvaret, så da hun opdagede, at hun kunne koble fysiske udfordringer med en lederuddannelse, var hun ikke i tvivl

1. august 2017 af Marianne Vestergaard Nielsen

Jette Albinus (51)

Privat: Er gift med Henriette Albinus Hasselstrøm og pap-mor til Benjamin på 17 år.

Job: Er Danmarks eneste nuværende kvindelige oberst og chef for Forsvarets Veterancenter. Ridder af Dannebrog. 

Oplever du fordomme i forhold til dit job og dit køn?

“Mange forventer at møde en stor og maskulin kvinde og tror også, at jeg må have kæmpet meget for at blive oberst. Jeg har ikke arbejdet hårdere end så mange andre, men måske har mine foresatte og kollegaer ubevidst har haft lavere forventninger til mig. En holdkammerat på sergentskolen indrømmede, at det irriterede ham, at jeg kunne løbe hurtigere end ham. Jeg vendte det til noget positivt og sørgede som officer for at få soldaterne med ud til fysisk træning hurtigst muligt. Når de så, hvor hurtig jeg er, så syntes de allerede der, at jeg var en god officer. I mit fag måler vi ofte hinanden på, hvem der kan følge med.” 

Hvorfor var soldat det, du blev?

“Jeg har altid været fascineret af Forsvaret. Der har for mig været et skær af mystik omkring miljøet, der udefra kan virke som en lukket verden. Og så har jeg altid været interesseret i fællesskabet og i at udføre en opgave, jeg kunne være stolt af. Da jeg opdagede, at jeg kunne koble fysiske udfordringer med en lederuddannelse, var jeg ikke i tvivl.” 

Er stigningen i graderne steget dig til hovedet?

“Nej, mine udsendelser til Balkan har gjort mig ydmyg i forhold til min egen gøren og laden. I det store perspektiv er det svært at gøre en forskel, men jeg forsøger at skabe et godt arbejdsklima, hvor vi passer godt på hinanden. Som udsendt er maden ofte i rationer og sjældent den store oplevelse. Men soldaterne husker hinandens fødselsdage. Lykkes det at trylle en lagkage frem, ved alle, hvor svært det har været, og hvad det har krævet. Det kan du leve længe på.” 

Hvor er du i dit liv lige nu?

“Et sted med ro, harmoni og en stor afklarethed. Jeg ved fra min profession, at livet er dyrebart og skrøbeligt. Og materielle goder ligegyldige. Derfor har min kone og jeg også solgt vores sommerhus for i stedet at bruge vores tid og penge på oplevelser og rejser.” 

At være 40+ er?

“Fantastisk! Den eneste udfordring er, at det bliver sværere at overbevise min krop om, at den stadig er 25 år. Jeg træner næsten hver dag, men det går ikke længere så hurtigt. Jeg skal holde flere pauser og kan ikke tillade mig at sige ‘pyt’, når det knager fysisk. Overgangsalderen var også en øjenåbner, for selv om jeg har haft og har det godt, så minder den mig om, hvilken vej det går, og det er jeg slet ikke klar til.” 

Artiklen blev første gang bragt i Magasinet Liv nummer 77.

Seneste

Måske er du interesseret i...