Portræt af Audrey Castañeda
Audrey Castañeda (54).© Heidi Maxmiling

Jeg tilbeder min krop – og det smitter af på mit liv

Kroppen er fuld af gaver, uanset hvilken alder du er i. Standupper Audrey Castañeda er i 50’erne og jagter ikke længere andres anerkendelse eller frisurer, som kun ser godt ud på andre.

24. november 2022 af Louise Thorsted

Hvordan har du det med din krop lige nu?

“Jeg føler, jeg skylder den! Og når jeg tænker på den loyalitet, min krop har vist mig, og den illoyalitet, jeg har vist den, så er det en kvajebajer af den helt store slags.

Min krop har altid kæmpet for mig, båret mig og helet mine blå mærker, mens jeg har fornægtet den og kigget på den med kritiske øjne og spurgt: ‘Hvorfor har jeg ikke bryster, der ser sådan ud, og længere ben? Hvorfor er mine albuer altid tørre, og øjenvipperne korte?’. Listen er jo uendelig. Men vores kroppe vil os det bedste, og vi takker dem ikke engang.

Heldigvis har alder og visdom gjort mig i stand til at omfavne det, der er, og i dag har jeg en tsunami af følelser og kærlighed til min krop. Og når jeg logrer lidt mere med halen over, hvad jeg kan, og over, hvordan jeg ser ud, så smitter tilbedelsen af min krop af på andre aspekter af mit liv.

Kroppen er et rigtigt godt sted at øve sig på at vise sig selv kærlighed,” siger Audrey Castañeda.

Er det en kærlighedserklæring til din krop, at du er med i fotobogen Ærlige kvindekroppe?

“Ja, for hold kæft, hvor jeg skylder på kontoen. Så kære krop, fremadrettet vil jeg ære dig og gøre alt, der står i min magt for, at du står snorlige, og for at være stolt af dig frem for at fordømme dig.

Men jeg sagde også ja til projektet for at vise teenagere, at de ikke skal være angste for at blive så gammel, som jeg er nu. Teenagere i dag må være endnu mindre sig selv, end jeg måtte, da jeg var ung. 

De bruger mange tusinde kroner om måneden på, at deres bryster, øjenvipper og negle ikke må være deres egne. Det er jo et vildt pres, men så står jeg gerne her på den anden side af bredden og råber til dem: ‘Husk, at der er gaver i lortet for hvert årti!’. Du kan godt sætte dig fri og finde glæde i det, du er, og være lækker,” siger Audrey Castañeda. 

Hvilke gaver er der i at være i 50’erne?

“Jeg behøver ikke erobre verden, men finder glæde i det, jeg har skabt indtil videre. Jeg vælger det og dem fra, der ikke længere løfter mig. Jeg vælger farver til, fordi de klæder mig, ikke fordi de er på mode. Og har en frisure, der passer til mit ansigt og ikke til Meg Ryans. Jeg jagter ikke længere andres accept og anerkendende syn på mig, men lader oplevelser og mennesker komme til mig.

Og jeg oplever, at jeg får federe veninder af det, og at vi kvinder med alderen er meget bedre til at være kvinde bedst. Det giver en kæmpero i sjælen, at dem, der er vigtigst for mig, godt ved, hvem jeg er, og elsker mig, præcis som jeg er,” siger Audrey Castañeda.

Portræt af Audrey Castañeda
“Kroppen er et rigtigt godt sted at øve sig på at vise sig selv kærlighed,” siger Audrey Castañeda..© Heidi Maxmiling

Audrey om sit billede:

“Jeg ville gerne udtrykke og repræsentere noget sensuelt, men så blev det et grinebider-billede i stedet for ...”

Hvad er en ærlig krop efter din mening?

“En naturlig krop. En, der er sin alder. Som kvinden på 60, der med øjne og kropssprog viser, at hun har været omkring blokken og tabt nogle krige, men også vundet nogle slag.

Jeg har skrevet tv-serien Piger på krisestien, som handler om, at jeg, da jeg ramte de 40, opdagede, at jeg havde mistet al værdi i samfundet. Lige da jeg følte mig bedst og allermest lækker og ikke længere hysterisk og syg efter at blive bekræftet hele tiden. Jeg synes, der mangler en eksponering af alle typer kvinder i vores samfund, og det ville jeg gerne bidrage til i Ærlige kvindekroppe,” siger Audrey Castañeda.

Audrey Castañeda (54)

  • er komiker, manuskriptforfatter, klummeskribent og foredrags­holder. Og tidligere professionel danser.

  • har blandt andet skrevet DR2­-serien Piger på krisestien, om at blive usynlig som kvinde efter de 40.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i november 2022.

Og billedet af Audrey Castañeda er skudt af fotograf Heidi Maxmiling, som står bag og har det med i sin fotobog Ærlige kvindekroppe – i tekst og billeder. Som indeholder 60 billeder af kvindekroppe og 13 tekster af kendte danske kvinder i alle aldre. Fra Gads Forlag, 300 kr.

Bog om ærlige kvindekroppe
Heidi Maxmilings fotobog om kvindekroppe uden filter. © Heidi Maxmiling

Du vil (garanteret) også kunne lide