Christina rejser alene i Mexico og på Cuba
Der venter oplevelser i alle hjørner af verden – hvis du tør prøve noget nyt.© Privatfoto

Jeg rejste alene efter min skilsmisse – og det forandrede alt

At rejse alene kan give dig en følelse af power midt i en sårbar periode i dit liv. Det har Christina Vedel Jensen erfaret både som nyskilt og i en periode med angst.

29. juli 2022 af Hanne Vinther Mikkelsen

Der vil altid være et før og et efter Vietnam for Christina Vedel Jensen. For hendes første rejse alene forandrede hendes liv radikalt.

Efter skilsmissen fra sine to børns far tog hun for 13 år siden på en tur alene til det asiatiske land. Her besøgte hun en fattig landsby, hvor kvinderne flettede sivmåtter. Inden Christina havde set sig om, var hun i gang med at lægge en slagplan for, hvordan kvinderne kunne tjene mere på sivmåtterne.

“På det tidspunkt havde jeg kæmpe succes med min kommunikationsvirksomhed, hvor jeg havde store kunder. Der var virkelig fart på. Jeg tjente mange penge, og alt handlede om, at virksomheden skulle vokse sig endnu større. Så da de vietnamesiske kvinder fortalte, at de kun tjente to dollars for en dags arbejde med en sivmåtte, var min instinktive reaktion, i klassisk vestlig stil, at regne på, hvordan de kunne effektivisere og optimere fortjenesten. 

Men kvinderne kiggede helt uforstående på mig. De var jo lykkelige for de to dollars, de tjente om dagen. For de skulle kun bruge 50 cent til ris og 50 cent til grøntsager til familiens måltider, og den sidste dollar kunne de spare op,” fortæller Christina Vedel Jensen. 

Jeg fik åbnet øjnene

“Det var en total øjenåbner for mig. Det der simple regnestykke og den balance og overskuelighed, de havde i deres liv, satte mit eget liv og syn på penge i perspektiv.

Det var meget inspirerende og gav mig virkelig lyst til at ændre noget i måden, jeg levede på. Jeg havde alt for mange jern i ilden og for lidt tid til at nyde min succes. Jeg tog derfra med en masse tanker om, at jeg ikke længere ville arbejde så meget. Jeg ville lige så stille nedskalere min forretning, så jeg kunne nøjes med at tjene nok til det basale. 

Den erkendelse var jeg nok ikke kommet frem til, hvis jeg ikke havde haft tiden og roen til at reflektere over det,” fortæller Christina Vedel Jensen. 

Christina rejser alene
Ohøj, nye horisonter.


© Privatfoto

MIN STØRSTE OPLEVELSE

“Har nok været mødet med mig selv. At mærke min egen indre styrke, selv når jeg har befundet mig på den anden side af kloden, uden venner, familie og alt det velkendte.”

En enorm udlængsel

Kort efter rejsen til Vietnam fik Christina en slem hjernerystelse, som satte hende ud af spillet i næsten syv måneder. Da hun endelig begyndte at arbejde igen, blev hun ramt af stress. Så beslutningen om at nedskalere skete hurtigere, end hun havde regnet med.

“Jeg opsagde samarbejdet med flere af mine helt store kunder. I dag har jeg en mindre, men bæredygtig forretning, hvor der er økonomi til at spare op til rejser. For det skal der være råd til. 

Jeg har altid haft en enorm udlængsel. Jo længere væk, jo bedre. Jeg skal helt derud, hvor naturen, kulturen og maden adskiller sig så meget som muligt fra det danske.

Jeg har rejst meget, både med min eksmand og alene med mine børn efter skilsmissen. I dag har jeg en kæreste, som jeg også rejser med, når det kan lade sig gøre. Vi er lige kommet hjem fra et fantastisk ophold i et kloster i Umbrien, hvor vi har boet uden indlagt elektricitet og internet, spist økologisk gourmetmad og dyrket yoga og meditation. Det var en virkeligt dejlig oplevelse at dele, men også et sted, jeg kunne tænke mig at besøge alene.”

Cuba blev min kur mod angst

For Christina er rejserne alene ud i verden nemlig hendes måde indimellem at tage temperaturen på sin tilværelse på og tackle de udfordringer, hun slås med.

“At rejse ud og alene har hjulpet mig, når jeg har stået et svært sted i livet, for jeg er næsten altid kommet stærkere hjem. Jeg har i perioder lidt af angst. For omkring fire siden, hvor jeg havde flere angstanfald, besluttede jeg mig for, at nu ville jeg udfordre angsten ved at tage til Cuba alene. 

Det kan måske lyde paradoksalt, men for mig hænger angsten ikke sammen med at rejse, den er en følelse, som kan vise sig i hverdagslivet. Selvfølgelig var jeg ængstelig for, hvordan det ville gå. Men de to uger på Cuba blev lige præcis den kur, jeg havde håbet på. Det var rendyrket power. Jeg følte, at jeg kunne klare alt, både undervejs og hjemme igen. 

Jeg fandt jo ud af, at uanset hvor sårbar jeg kan føle mig, er jeg stærk nok til at tage om på den anden side af kloden og have min egen ryg. Det er den oplevelse, som rejserne på egen hånd efterlader mig med – fuldstændig empowerment.”

Christina tager på solorejse
Christina Vedel Jensen (48).© Thomas Dahl / Hår og makeup: Mille Ree

Christina Vedel Jensen (48)

  • har en kæreste og to børn på 21 og 19 år.
  • er indehaver af et PR- og kommunikationsbureau og er også uddannet psykoterapeut.
  • deler sine rejser på Misspencil.dk.

FØR DU REJSER UD ALENE

“Så husk på, at det kun er en promille af de bekymringer, vi gør os på forhånd, der bliver til virkelighed! Booker du ture undervejs sammen med andre turister, så lærer du med stor sandsynlighed nogle at kende.” 

Genvej til nuet

“Det er svært at forklare, men jeg føler mig så meget i live, så meget til stede i nuet, når jeg rejser alene. Alle mine sanser står på vid gab, jeg suger til mig og mærker omgivelserne på en mere intens måde, end hvis jeg er sammen med andre. Det er som at sætte stikket i en kontakt og blive ladet op på fuld styrke igen. 

På rejserne kan jeg dyrke de interesser, som jeg ikke deler med andre i familien eller mine veninder. På Cuba fik jeg lyst til at lære at danse salsa, og det kunne jeg kaste mig ud i uden at skulle spørge nogen. Jeg elsker også at fotografere. Det er på den ret nørdede måde, hvor jeg kan blive ved og ved, indtil det er helt rigtigt. Og det kan godt vare længe, for jeg kan blive opslugt af detaljer. Det er jo anstrengende for andre at stå og vente på. 

I dagligdagen er jeg vant til at tilpasse mig andres behov, og det vil jeg også gerne. Men en gang imellem er det altså fantastisk selv at få lov til at bestemme, hvad mine dage skal indeholde," siger Christina Vedel Jensen.  

At rejse uden min kæreste

“Jeg kan godt mærke, at mit valg udfordrer konventionerne og ikke mindst dem, som lever i fast forhold med mor, far og børn. Da jeg kom hjem fra Zanzibar, blev jeg spurgt mange gange, om jeg ikke var sammen med min kæreste mere? Der var mange, der troede, vi måtte være gået fra hinanden, når jeg rejste uden ham.

Måske er det, fordi folk vokser så meget sammen, at de ikke tænker, at det er en mulighed at rejse hver for sig, og at det i virkeligheden kan give noget værdifuldt til parforholdet at gøre noget hver for sig. 

Jeg kan i hvert tilfælde kun anbefale at prøve det. Det er simpelthen så livsbekræftende at få lov til at mærke sig selv. Efter sådan en rejse glæder jeg mig endnu mere til at komme hjem og være sammen med dem, jeg elsker,” siger Christina Vedel Jensen. 

MIN NÆSTE REJSE

“Må gerne gå til Jamaica og Aruba, men jeg drømmer også om at komme til Pamukkale og Kappadokien i Tyrkiet.” 

Du vil (garanteret) også kunne lide