Gry Hartburg-Palmberg (41)
Gry Hartburg-Palmberg (41)© Trine Bukh

“Jeg har lyst til at flytte mit job til Sydfrankrig”

Kan det lade sig gøre at arbejde fra et sommerhus i Frankrig i juni? Det vil Gry Hartburg-Palmberg prøve af, for hun har fået smag for et friere arbejdsliv efter corona-tiden.

18. august 2022 af Karen Greve

Til at begynde med var Gry Hartburg­ Palmberg egentlig ikke sær­ ligt begejstret for at skulle arbejde hjemme, da det meste af kontor­ Danmark blev sendt hjem i den første fase af corona­krisen.

Til at begynde med var Gry Hartburg­ Palmberg egentlig ikke sær­ ligt begejstret for at skulle arbejde hjemme, da det meste af kontor­ Danmark blev sendt hjem i den første fase af corona­krisen.

“Min arbejdsdag blev mere flydende, jeg kunne passe mine opgaver ind uden at være låst af en ramme, der hed 8­16. Det betød for eksempel, at jeg kunne holde fri med min søn om eftermid­dagen, hvor han ellers typisk er alene hjemme og sidder og gamer. Når han så tog til fodbold klokken 18, kunne jeg arbejde videre,” siger Gry Hartburg­ Palmberg.

Familielivet fik bedre betingelser, og hun oplevede det som en stor fordel at være mere hjemme, når hendes søn havde fri.

“Vi gik også ture og fik en is indimellem. De oplevelser, som vi normalt skubber hen til weekenden. Og så synes jeg også, at selv om man er hjemme og arbejder, så er man der jo. Fysisk til stede. Det giver bare noget.” 

Inspireret efter frokost

“Da først jeg fandt min egen rytme i at arbejde hjemme, fik jeg smag for det. Det flydende arbejdsliv kan måske være svært for nogle, men for mig føltes det dejligt frit. Jeg kan godt lide mit arbejde, og jeg opdagede, at jeg blev inspireret på gåture efter frokost. Jeg er ikke nødvendigvis venner med mine kollegaer. Jeg er meget glad for at sparre med dem, men jeg savnede dem ikke som sådan, når jeg arbejdede hjemme.”

Jo mere Gry kom til at holde af den frihed, der ligger i selv at bestemme sin arbejdstid, jo flere tanker kom der også om arbejds­ stedets eller lokationens betydning.

“Sagen er, at vi har et lille sommerhus i Sydfrankrig, og pludselig kunne jeg sagtens se for mig, at jeg kunne arbejde dernede. For eksempel kunne jeg tage derned i starten af juni, min mand og søn kunne følge efter, når de fik ferie i juli, og så kunne vi rejse hjem til skolestart i august. Måske kunne jeg senere på året tage derned en uge hist og pist.”

Gry savner en åben diskussion af, hvilke fordele hjemmearbejde kan have.
Gry savner en åben diskussion af, hvilke fordele hjemmearbejde kan have.© Trine Bukh

GRY HARTBURG- PALMBERG (41)

  • er ERP-konsulent.
  • er gift og mor til Sinus på 12 år.

Nye regler på jobbet?

Ikke alle virksomheder har her post­ corona været lige indstillet på at lade medarbejderne selv strukturere deres tid i kontortid og arbejde hjemme­tid.

“Jeg forstår godt, når der bliver sagt, at vi nu skal være på kontoret så meget som muligt. Men er det ikke gået lidt hurtigt med at glemme, hvad friheden gav os? Jeg er ikke ung og nystartet, jeg er er­ faren, og jeg holder jo ikke fri, når jeg arbejder hjemme. Langt de fleste af os vil gerne levere varen. Fordi jeg har smagt friheden, føles det snævert nu, at jeg skal spørge om lov til at arbejde hjemme.” 

Hun savner en lidt mere åben diskussion af, hvilke fordele hjemme­ arbejdet kan have.

“Det kræver meget at omstille hele organisationen til at gøre noget andet, end vi plejer. Det ved jeg godt. Men for eksempel viste alle de virtuelle møder, at det sagtens kan lade sig gøre ikke at sidde i samme rum og alligevel nå i mål. Det afhænger selvfølgelig af, hvilken branche man er i, nogle møder fungerer bedst med fremmøde, men i mit job er det ikke absolut nødvendigt.” 

Læring efter corona?

Ligesom det heller ikke er nødvendigt at tilbringe meget tid på landevej eller togskinner på vej til og fra arbejde, hvis det kan undgås.

“Jeg bruger halvanden time pr. dag for at komme frem og tilbage – og det er faktisk en stressfaktor, som betyder enormt meget at kunne komme af med.”

Et fleksibelt arbejdsliv med plads til at tage et møde fra terras­ sen i Saint Maxime – for hvorfor skulle det egentlig ikke kunne fungere? Er det ikke en fælles læring efter corona, at vi kan ændre vaner meget hurtigt, hvis vi skal?

“I virkeligheden har jeg nok altid vidst, at jeg trives godt med at arbejde en del alene. Ikke hele tiden. Jeg har ikke lyst til at blive selvstændig, for jeg holder af sparring med mine kollegaer, men jeg havde det fint derhjemme, og at jeg har arbejdet sådan i to år har gjort, at jeg er bedre til at stå ved det. Jeg trives godt med stor frihed og selvstændighed, og jeg håber, at flere arbejdsgivere bliver opmærksomme på, at vi er mange, der har det sådan.” 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i juni, 2022.

Du vil (garanteret) også kunne lide