Martine Munksø (42)
- er gift og mor til Luna på 14 og Bella på 12 år.
- er indehaver af butikken Designbykalleshop og tidligere skolelærer.
Da Martine Munksø skulle vælge sin første uddannelse som ung, slog hun op i Politikens Hvad kan jeg blive?
Hun faldt for fysioterapeut, sagsbehandler og skolelærer, søgte alle tre uddannelser og kom ind på seminariet. Og sådan blev hun skolelærer.
“Jeg var rigtigt glad for mit arbejde, men allermest den del af det, der handlede om relationer, personlig udvikling og fællesskab.”
Der var også noget andet, der krillede i maven. I dag tør Martine kalde det kreativitet.
“Jeg har bare aldrig rigtigt turdet sige det højt, fordi jeg tænkte, at det hang sammen med noget mere håndgribeligt, som for eksempel at kunne male, skrive eller noget andet med hænderne. Da jeg mødte min mand, Kalle, der er autodidakt designer og håndværker og indbegrebet af kreativitet, blev den fortælling styrket. Jeg blev bekræftet i, at jeg ikke var kreativ, for jeg kunne jo ikke det samme som ham.”
Martine og Kalle får to piger sammen. Da den yngste, Bella, er bare to år, får hun kræft. Kalle er lige sprunget ud som selvstændig, og Martine går hjemme med Bella i tre år.
“Der sker meget, når dit barn bliver alvorligt sygt. Helt konkret fik jeg tid til at tænke over, hvor jeg var i livet, og hvor jeg ville hen. Den sidste del var ikke særligt tydelig for mig, blot en fornemmelse i maven og en masse tanker i hovedet.”
Bella blev lykkeligvis rask, og Martine startede som skolelærer igen i et job med masser af selvbestemmelse og mulighed for at skabe nyt. Hun var glad for jobbet, men tankerne om at lave noget andet – uden overhovedet at vide hvad – rumsterede fortsat.
“En aften i 2012 siger jeg til Kalle, at jeg har tænkt på at tage en zoneterapeutuddannelse. På den ene side helt vildt mærkeligt og på den anden side også logisk. I min familie har vi altid givet hinanden fodmassage, og jeg er den første til at gribe mine veninders fødder, når vi er sammen.”
Min begejstring smitter!
Set i bakspejlet forstår Martine, at det var et udtryk for, at hun var klar til at gøre noget andet. For nogle dage efter tager hun til et introarrangement hos Joan Ørting og melder sig i stedet til en toårig sexologuddannelse, som hun tager sideløbende. Da hun er færdig med den, er hun også færdig med at være skolelærer.
“Jeg drømmer om at finde min passion og mission i livet, men allermest om at skabe noget selv og at være min egen. Sammen med fem andre kvinder åbner jeg et terapeutisk fællesskab i Brønshøj. Og kontakter et forlag med min idé om at lave undervisningsmateriale til seksualundervisningen i folkeskolen.”
Martine er overrumplet og helt høj over at få kontrakt på lærebøgerne, men da hun skal i gang med at skrive, starter overspringshandlingerne.
“Big time! I mit hoved gav det hele ellers mening. Jeg er skolelærer og sexolog. Jeg har en skidegod idé og har fået et forlag med på ideen. Jeg skal bare i gang.”
Der går en måned, uden at Martine får skrevet et ord. På sin 40-års fødselsdag, over en kop formiddagskaffe med Kalle på en lille kaffebar, bryder hun sammen.
“Jeg knækker ellers aldrig, men lige der får jeg et kvarters 40-års krise. Indtil jeg udbryder: ‘Vi kan da også bare lave en butik’. Heldigvis er Kalle med på den. Vi er hinandens allerbedste tilskuere. Når den ene siger noget, klapper den anden begejstret. I løbet af eftermiddagen står butikken meget klart for mig. Jeg ved præcis, hvor den skal ligge, hvilket udtryk den skal have, og hvilken type butiksejer jeg vil være.”
Efter 14 dage er lokalet fundet, to måneder senere får de nøglerne, og i august 2015 slår parret dørene op til Designbykalleshop. En shop med unikakeramik og strik. Blandt andet. I Brønshøj i kanten af København, hvor de bor.
“Endelig har jeg fundet min kreativitet. Den ligger i mine ideer og min evne til at føre dem ud i livet. I det her tilfælde at bygge en anderledes forretning op. Det har vist sig, at jeg har sans for det. Jeg tror, det hænger sammen med min begejstring og vores mod til at åbne her i vores lokalområde. Jeg er landet lige der, hvor jeg skal være, samtidig med at jeg hele tiden er på vej ud i nye spændende projekter. Jeg vil gerne give mine kunder oplevelser også. Vi har foredrag i butikken om aftenen og koncerter på fortorvet sommeren igennem. Jeg har en kaffeklub sammen med en håndfuld andre lokale. Vi arbejder på at lave et madmarked til sommer og på, at bydelen får en samlet kulturkalender over, hvad der sker lokalt. Og jeg tør tro på det hele, for jeg oplever, at når jeg gør det, så sker tingene.”
Mangelvaren i Martines butik er tid, for hun gad også godt at designe T-shirts, åbne en vinbar og rådgive andre i håb om at trække endnu mere iværksætterånd til sit kvarter. Til gengæld er hun i dag helt sikker i sin smag. De tre største fejlkøb til butikken var, da fornuften kom før hjertet. Hun gider ikke at bruge energi på at forudse problemer, som kun er hypotetiske.
“Mens vi tænker på noget, som kun måske sker, spilder vi virkelig god tid. Det seneste halvandet år har været ren fest. Familien siger også, at jeg er blevet mere sprudlende, selv om jeg arbejder mere end nogensinde. Det er også nemt at være rigtigt glad, når det, du satser på, bliver en succes. Og det er butikken hurtigt blevet.”
Er der noget, du gerne ville have vidst, inden du gik i gang?
“Min succes hænger helt sikkert sammen med en evne til hurtigt at gå fra idé til handling. Frem for at bruge et halvt år på at udvikle logo og brevpapir. Det er værd at huske på.”
Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nummer 78.