Maria Rich
Maria Rich (45).© Ditte Capion

Maria Rich: “Føles noget lidt farligt, er det en guideline for mig, at jeg skal gøre det”

Du har lige set hende gå fra 0 til 100 på landsdækkende tv som bankrådgiveren Anna i tv-serien Bedrag. Nu får du hende lige så bad ass lige her. Mød Maria Rich, som er en 100% passioneret 40+ kvinde, som kender sin krop, sig selv og sit værd!

16. maj 2019 af Louise Thorsted

Maria Rich (45) er gift med arkitekt David Zahle, som er partner i arkitektfirmaet Big, og som hun har Arthur på 15, Samson på 11 og Gulliver på 7 år med. 

Hun er skuespiller. Som lige er braget igennem igen i rollen som hvidvasker-bankrådgiver Anna Berg Hansen i tredje sæson af DR-tv-serien Bedrag. Maria var inden da blandt andet med til at genskrive og spille teaterstykket Kvinde kend din krop på teatret Mungo Park, hvor hun fra 2005 til 2015 var en fast del af ensemblet. 

Maria Rich fik i sin tid sit gennembrud i Anette K. Olesens film Små ulykker fra 2002 og blev i den forbindelse udråbt til Shooting Star ved filmfestivalen Berlinalen i Berlin. 

Hun er uddannet fra Skuespillerskolen ved Odense Teater i 1999. Og er aktuel med Shakespeares Stort ståhej for ingenting i Ørstedparken i København fra 31. maj til 22. juni. Shakes.nu

Sted: Skuespilhusets tredje sal. På døren ind til garderoben er der skrevet ‘Maria Rich’ og ‘Christine Exner’ med udviskeligt kridt. Lige nu spiller de teaterstykket Mixdouble. Garderoben er indrettet med de forventede spejle, et sminkebord og et tøjstativ, men det er udsigten til Københavns Havn og Operaen gennem det kæmpe vindue for enden af det smalle rum, der løber med opmærksomheden.

Person: Skuespiller Maria Rich, som 10 søndage fascinerede, chokerede og charmerede tv-serien Bedrags millioner af seere. I den spillede hun bankrådgiveren Anna Berg Hansen, som går fra overset papirnusser til hårdkogt hvidvasker med mordforsøg på samvittigheden.

Stemning: Maria Rich er lidt træt, men også meget glad. Hun har fejret tv-seriens sæsonafslutning med sine kollegaer det meste af natten. Nu sidder vi badet i forårssolen med kaffe i krus mellem hænderne.

Åbner 40+ kvinde-ballet

Måske skal vi lige have lyden med. For ud over lyden fra kanalrundfarterne, som sejler frem og tilbage under os, og vingeslagene fra svanerne, som flyver forbi os i øjenhøjde, leverer Maria Richs telefon lydbilledet.

“Min telefon har bippet sådan der hver mandag efter søndagens afsnit af Bedrag. Det har været overvældende og næsten for meget af det gode med alle de glade beskeder. Det er dejligt, at det, jeg laver, bliver set og værdsat, men jeg kan jo slet ikke levere tilbage på det. Alle fortjener, at jeg sender en god besked tilbage, så det kan godt blive lidt omfattende.”

Måske du kan finde en emoji, der udtrykker det, du vil sige?

“Den emoji, jeg bruger allermest, er hende damen, der danser i en tangokjole...” Maria Rich knipser med fingrene og forsøger at sætte ord på sin favoritemoji. “Den røde kjole udstråler power, og så siger den: ‘Giv den gas!’. ‘Let’s do it!’, ‘Tro på det!’, ‘Jeg er med!’ og ‘All in!’. 

For jeg er et menneske med knald på med en positiv indstilling til det meste. Jeg forsøger at løse problemer ved at spørge: ‘Hvad er det gode i det her, og hvordan kan vi få løst det set fra den vinkel?’. Og der passer danseemojien godt.”

Maria Rich
Maria Rich.© Ditte Capion

Først landskendt på tv 

Selv hvis du ikke lige synes, du kendte Maria Rich i forvejen, så har hun altså siden afslutningen af sin uddannelse i 1999 “givet den gas” og været “all in”. Hun har bare mest været det på landets teaterscener.

Hvordan har du det med, at du først bliver landskendt, når du laver tv?

“Det er lidt pudsigt, ikke? Men mit grundlæggende budskab med alt, jeg laver, er, at jeg vil have folk til at se dem, de holder af, i øjnene og få dem til at gøre noget ved livet. Det har jeg kommunikeret fra scenen i mange år. 

Og når jeg så laver Anna Berg Hansen, så når jeg bredere ud, og det er sjovt.” Maria Rich debuterede på film i Små ulykker i 2002. Fagligt blev hun anerkendt med titlen Shooting Star-udmærkelsen i Berlin, men hun oplevede også, at mange opfattede hende som en “freak, der var kommet ind fra gaden”. Eller “kejtet og godhjertet”, som hendes Små ulykker-karakter, Marianne, beskrives på Filmbasen.dk.

“Endelig bliver der fortalt en historie om en kvinde på min alder!”

“Mange troede, jeg var som min karakter, og derfor havde jeg en lille angst i maven med Anna. For sker det nu igen? At jeg bliver landskendt, men at folk tror, at jeg er som Anna. Derfor har det været en stor tilfredsstillelse, at folk anerkender, at det er skuespilarbejde og en karakter – men ikke mig, for det var jeg faktisk lidt bekymret for.”

Også de mest skeptiske anmeldere overgav sig til Maria Richs Anna. Og selv efter at Anna slår sin kvindelige chef ned med en hammer, fik Maria Rich skulderklap af damer, som sagde: “Jeg holder jo stadig med dig”. Fordi de forstår Anna, er Maria Rich overbevist om. 

Hun oplever det som en sejr for sit fag ikke længere at blive sammenlignet med sin karakter, men en endnu større sejr at have givet stemme til en kvinde midt i livet. “Endelig bliver der fortalt en historie om en kvinde på min alder!”

Maria Rich
Maria Rich.© Ditte Capion

Et fysisk sug fra seerne

“Normalt repræsenteres kvinder midt i 40’erne af en statist i et hjørne, og vi følger enten den unge kvinde eller en eller anden mand. Det er stort set ikke sket før, at en kvinde, der er blevet helt grå og sammensunken, fordi hun har siddet 30 år i den samme stol, får lov til at fortælle sin historie.

Jeg har nærmest oplevet det som et fysisk sug fra seerne at få lov til at se sådan en historie, for vi kender hende jo alle sammen, og halvdelen af os er sådan! Der ligger en uhøstet mark af fantastiske historier om kvinder, som er hele mennesker, der vælger og gør og handler, afstår og er i tvivl.

Vi kvinder foretager også usympatiske handlinger og vender og drejer os i sengen med tvivl. Men den viden er først nu kommet ind i de forskellige maskinrum, hvor producenter, forfattere og instruktører sidder. Og så er det bare heldigt, at jeg er med til at åbne det bal, for det bliver godt!”

Nervøs for ikke at være nervøs

Historien om Anna Berg Hansen er en udviklingshistorie om den stille, pligtopfyldende kvinde, som føler sig mere og mere i live, jo mere kompromisløst hun lever. Men – uden sammenligning i øvrigt – får Maria Rich så også selv et kick ud af at kaste sig ud i ting, som føles lidt farlige?

“Det er min motor! Bliver jeg bange eller nervøs, ved jeg, det er, fordi det betyder noget for mig. Føles noget lidt farligt, er det en guideline for mig, at jeg skal gøre det.” Det føltes blandt andet lidt farligt at drømme om og presse på for at få barn nummer tre.

Og “sindssygt farligt”, da manden David endelig gav efter. Men de gjorde det. “Men det kan også bare være i hverdagen, hvis jeg vågner og tænker: Kan den her dag overhovedet hænge sammen? Jeg har alle de her aftaler, og kan jeg præstere? 

Så får jeg lyst til at trække dynen op over hovedet eller aflyse, men jeg gør altid det modsatte: Jeg går derhen, hvor jeg kan mærke, at det der, det er dagens største udfordring, så den tager jeg på mig først.”

Kan du så blive nervøs, hvis du ikke er nervøs? “Ja, for hvad handler det så om? Og så bliver jeg straks nervøs for, om det, jeg har gang i, ikke længere betyder noget for mig.

Efter at have været på teatret Mungo Park i otte år, kunne jeg til sidst de 10 forskellige forestillinger, jeg spillede i repertoiret, i søvne. Jeg var ikke nervøs mere, for jeg havde ikke noget nyt på spil længere. Og så var jeg nødt til at komme videre.”

Maria Rich
Maria Rich.© Ditte Capion

Ingen rutiner i privaten

Samme rutiner er der ingen risiko for at få i hjemmet på Vesterbro, som også tæller arkitektmanden David og deres tre sønner fra syv til 15 år. “Hos os er hver dag sat sammen på en ny måde. Plejer eksisterer ikke. Og det trives vi utroligt godt i.

Men det kræver en konstant udveksling at holde hinanden opdateret på, hvor vi er. Vi er begge arbejdsomme, kærlige og rå som i ærlige. Der bliver snakket om tingene med det samme, og på den måde bliver vores forhold justeret dagligt.”

Maria Rich mødte sin mand på Filmskolen til en fest, hvor hun egentlig havde “ambition om at score en instruktør, så jeg havde sikret min fremtid”.

Bedsteforældrene var bedstevenner

“Men så faldt jeg over David. Det var et stormende møde, vi havde, og vi flyttede sammen fra day one. På dag to sad jeg og kiggede i nogle af hans fotos og spottede Åse, som var min mormors bedste veninde, og som jeg havde drukket te med onsdag efter onsdag i min barndom. Åse er så Davids farmor!

Da vi efter tre uger introducerede vores forældre for hinanden, faldt Davids far min mor om halsen, da han kom ind ad døren. Jeg stod bare og gloede. Jeg syntes, jeg havde været ude og finde en mand, som var langt fra mig, og så viser det sig, at vores bedsteforældre var bedstevenner.

Og at Davids far igennem en længere periode boede hos mine bedsteforældre og altså lidt var en slags ekstrasøskende med min mor. Jeg kan finde billeder af ham i mine bedsteforældres fotoalbum!”

Læs resten af interviewet i Magasinet Liv 

I Magasinet Liv, der nu er på gaden, kan du læse resten af interviewet med Maria Rich, som blandt andet fortæller om opvæksten i en kernefamilie med klaver og guitar og deler sine tanker om fremtiden. 

Så skynd dig ned og få fingrene i det nye Magasinet Liv! 

Magasinet Liv nummer 6.
Magasinet Liv nr. 6© Ditte Capion

Du vil (garanteret) også kunne lide