Portræt af Gretelise Holm
Gretelise Holm (76). © Thomas Dahl

Hvorfor skulle jeg gå på pension?

Hun har udgivet bøger i 40 år og får stadig hjertebanken, når en ny titel lanceres. Så hvorfor ikke fortsætte på den mest muligt komfortable måde? Senest har Gretelise Holm lagt vores nye pardannelser under sin lup.

24. november 2022 af Karen Greve

Gretelise Holm har svært ved at løsrive sig fra computeren. For få dage siden udkom hendes nye roman Smukke mand hos Mofibo, og det er første gang, hun oplever at udkomme digitalt på den måde. Hun føler sig med egne ord “helt oppe på beatet” og følger ivrigt med i, hvordan romanen klarer sig.

“Det er rigtigt spændende, for jeg kan følge udviklingen minut for minut, men – hm, hm – så sidder man jo klæbet til skærmen for at se, hvilken karakter jeg nu har fået af en eller anden læser – det bliver hurtigt lidt fjollet. Jeg må hellere holde mig til, at en redaktør hos Mofibo har sagt, at det går rigtigt godt,” siger hun (i skrivende stund ligger romanen Smukke mand nummer to på Mofibos liste over mest lyttede).

Gretelise er 76 år. Hun arbejder ikke i helt samme tempo, som dengang hun som 17-årig begyndte som journalistpraktikant, og heller ikke som dengang hun var sidst i 30’erne og debuterede som forfatter, samtidig med at hun arbejdede fuldtid som journalist og passede sin familie. Men hun arbejder stadig. Hun kan ikke rigtigt forestille sig at lade være.

“Vinteren skal jo gå med noget. Det er min plan at arbejde tre måneder i vinterhalvåret, og så holder jeg ferie resten af året. 

Når jeg skriver, lægger jeg alt andet til side, lukker mig ude fra verden. Jeg skal blive i det univers, for det er for hårdt at springe ind og ud, og jeg tør ikke lade et halvskrevet manus ligge i 14 dage, så er jeg bange for, at det dør. 

Jeg kan typisk skrive tre-fire timer, og så går jeg en lang tur. Jeg har også en stor familie, og den passer jeg også,” fortæller Gretelise Holm. 

Portræt af Gretelise Holm
“Jeg føler mig helt oppe på beatet.”© Thomas Dahl

Hvad er din drivkraft?

“Jeg er meget nysgerrig og har altid engageret mig i ting. At skrive en roman er at diskutere et emne med sig selv. 

Min nye roman handler om køn og kærlighed og sex. Alt det, vi godt kan lide, og emner, jeg altid har været optaget af. 

Det er et tema i romanen, hvordan vi danner par i dag, for det er jeg nysgerrig efter at undersøge. Traditionen har været, at kvinder skulle gifte sig opad, men det holder ikke længere, fordi kvinder tit er bedre uddannede og i det hele taget bedre stillede end mænd, så vi skal vænne os til nogle andre mønstre. 

Kvinders ligestilling har omkalfatret parforholdet i løbet af min levetid. Jeg kan huske brevkassesvar fra min ungdom i retning af, at det er bedre at have en dårlig mand end ingen mand. Sådan ville ingen jo skrive i dag. Mænd har ikke en automatisk magt,” siger Gretelise Holm. 

Hvordan fik du ideen til din aktuelle bog?

“Den har ligget i mit baghoved siden starten af dette årtusind, hvor jeg var med min mand på ferie i Australien. Vi fejrede nytår på en bar i Sidney sammen med tre-fire andre par, vi havde mødt dernede. Et par skilte sig ud. Han var sund, stærk og solbrændt, og hun sad i kørestol og havde i øvrigt en forskerstilling. 

Da vi i almindelig selskabelighed talte om, hvordan vi hver især havde mødt hinanden, ventede alle spændt på det pars historie. Og så sagde han, at hun havde købt ham. Hun hyrede en mand, en escort, som skulle tage med hende til en fest, fordi hun var så træt af medlidende blikke fra andre. Og så blev de forelskede. Og gift nogle år senere. Den historie fik jeg lyst til at digte videre på,” fortæller Gretelise Holm. 

Hvad er det bedste ved at være forfatter?

“Jeg nyder at skrive – eller jo altså ikke altid. Det kan også være tung pligt. De første 20-30 sider er altid vanskelige, jeg kaster mig ikke syngende over min computer hver morgen. 

Men at skrive er fleksibelt og foregår ikke fra klokken otte til klokken 17, det har jeg prøvet i mange år. Det giver det mig et liv, som er anderledes, det giver mig noget ekstra også i forhold til min familie, jeg hænger ikke over dem hele tiden – og jeg kan også godt lide, at de er lidt stolte af mig.”


Hvad tænker du om din alder?

“Jeg føler mig gammel indimellem, for der kommer jo lidt gebrækkeligheder – min krop er mere stiv, jeg har lidt ondt forskellige steder og bliver hurtigere træt. Om morgenen tænker jeg, hm, hvor mon jeg har ondt i dag? 

Men jeg er heldig stillet i forhold til andre. Jeg føler mig heldig på enhver måde. Det er ikke en viljesag. Men det er en viljesag, om du holder dig i gang i nogen grad. Men det er da sjovere at være ung og stærk, det vil jeg ikke lægge skjul på,” siger og slutter Gretelise Holm.

Gretelise Holm (76)

  • er forfatter til mere end 40 bøger, herunder den populære Sommer-krimiserie. Uddannet journalist og har blandt andet været redaktør for Dansk Kvindesamfunds tidsskrift Kvinden og Samfundet.
  • er aktuel med romanen Smukke mand, som kan lyttes til hos Mofibo.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i november 2022.  

Du vil (garanteret) også kunne lide