Moden kvinde med havkajak
Grethe Bøgh (70). © Thomas Dahl

Hvad er det, jeg er for gammel til?

Som 68-årig fik Grethe Bøgh et nyt job på fuldtid. Hendes chef havde aldrig ansat en på hendes alder før. Sideløbende har hun et liv, der involverer en havkajak, frivilligt arbejde og venner i alle aldre.

24. november 2022 af Karen Greve

Grethe Bøgh (70)

  • er tidligere pædagog og revisorassistent, i dag bogholder på fuldtid i et advokatfirma.

  • er gift, men bor ikke længere sammen med sin mand, og er mor til en datter og mormor til to børnebørn.

Ved du, hvor stor en havkajak er? Den måler cirka fem meter og vejer omkring 25 kilo. Ergo er den ikke sådan lige at håndtere, når den skal frem og tilbage til stranden. Grethe Bøgh har sejlet havkajak med gode venner i godt otte år og har været på ture i både Sverige og Grækenland for at padle gennem smukke landskaber.

Ture i de danske farvande er en fast del af hendes fritidsliv, og eftersom hun altid virkelig gerne vil klare ærterne selv, bruger hun et sindrigt system, hvor hun ved hjælp af et sammenrullet tæppe bag i bilen kan skubbe sin havkajak op på og ned fra tagbøjlerne på sin bil uden hjælp fra andre.

“Jeg sætter en stor ære i at være selvhjulpen. Jeg tager da gerne imod hjælp fra andre, men jeg kan ikke fordrage at være afhængig af den hjælp,” siger hun.

Ture i havkajak er en hobby for Grethe, der lige har rundet 70 år. Men det er hendes fuldtidsarbejde som bogholder i virkeligheden også.

Som 68-årig landede Grethe et nyt job, som hun er rigtigt glad for. Hun blev ansat på fuldtid som bogholder i et advokatfirma, og hun har ingen planer om at gå på pension foreløbig.

Hvordan begyndte dit arbejdsliv?

“Jeg er oprindeligt uddannet pædagog. Det blev jeg lidt tilfældigt, fordi jeg fik job som assistent i en børnehave, da jeg som ung flyttede til Helsingør fra min fødeby, Aarhus. I folkeskolen var jeg ellers en rigtig matematiknørd og overbevist om, at jeg skulle være matematikprofessor, men i gymnasiet mistede jeg lidt modet. Jeg var for umoden til at kunne styre lektierne selv, så jeg kom bagud, og bagefter ville jeg noget helt andet.

Men efter 10 år i en daginstitution dukkede min gamle interesse for matematik op igen, da jeg tog et duelighedsbevis. Derfor begyndte jeg at tage bogholderi og virksomhedsøkonomi på aftenskole og sende nogle uopfordrede ansøgninger ud i lokalområdet. Et revisionsfirma søgte en tastedame, de gav mig chancen, og min chef så hurtigt, at jeg havde potentiale. Jeg endte med at være der i 33 år som revisorassistent,” fortæller Grethe Bøgh. 

Hvordan er dit arbejdsliv organiseret i dag?

“Da jeg skiftede job for to år siden, var det faktisk min måde at drosle lidt ned på, selv om jeg stadig arbejder på fuldtid. For i det advokatfirma, hvor jeg er nu, har jeg ikke overarbejde, og der er ikke spidsbelastede perioder omkring årsopgørelse og momsindberetning, som du ikke kan undgå som revisor.

Min nuværende chef havde ikke prøvet at ansætte en på min alder før, men han kendte mig, fordi jeg har arbejdet for firmaet som revisor, så jeg blev ansat på en treårig kontrakt, og så ser vi lige tiden an,” siger Grethe Bøgh.

Hvad er din drivkraft?

“For det første er det bare godt for mig at komme ud. Jeg ville ikke trives med at sidde for meget hjemme.

Og jeg elsker simpelthen mit arbejde. Jeg er en rigtig talknuser og føler mig som en detektiv, når jeg skal få et regnskab til at stemme. Den opgave, hvor jeg går på jagt efter den brik, der betyder, at det ikke går op. Og så finde den og løse gåden. Det kan jeg lide.”

Moden kvinde med havkajak
“Min nuværende chef havde ikke prøvet at ansætte en på min alder før.”© Thomas Dahl

Hvad tænker du om din alder?

“Jeg hører indimellem andre på min alder, der siger ting som ‘det er vi også for gamle til’, og jeg har aldrig forstået det. Hvorfor?

Jo, der kan da måske være noget, som kroppen efterhånden er for gammel til, nogle ting bliver sværere, min balance er ikke altid så god længere. Men langt det meste føler jeg mig ikke for gammel til. Jeg føler stadig, at jeg kun er cirka 40 år.”

Hvad er det bedste i dit liv lige nu?

“Jeg nyder min frihed til at gøre, præcis hvad jeg vil. Jeg har en god økonomi og er ikke afhængig af nogen.

Jeg nyder, at jeg har mange venner i alle aldre. At have et spænd i aldersgrupper fra de yngste midt i 30’erne og til min egen alder, det giver et dejligt samvær,” siger Grethe Bøgh.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i november 2022. 

Du vil (garanteret) også kunne lide