Moden karrierekvinde tænker
Et oprør er på vej mod job, der strammer om os. © Getty Images

Fremtidens 40+ kvinder gør oprør og skaber sig selv et godt arbejdsliv

Der er et oprør på vej mod job, der strammer om os. Et brud med fast arbejdstid og fast arbejdssted. Fremtidsforsker Anne Skare kalder det et skift fra pedel til rebel

8. oktober 2019 af Karen Greve

Eksperten: Anne Skare er fremtidsforsker, forfatter, provokatør og partner i Future Navigator.

Relationsnørd, er det et job? Og hvad med digital nomade? Du kan ikke slå de to titler op i den gode, gamle uddannelsesguide Hvad kan jeg blive? Der findes ikke svar på, hvor du kan læse til relationsnørd, eller hvor meget en digital nomade normalt tjener. Men ikke desto mindre er disse titler, ifølge fremtidsforsker Anne Skare, gode eksempler på, hvordan mange af os kommer til at arbejde i fremtiden.

Et skift fra pedel til rebel

Anne Skare mener, at hele tankegangen om kun at arbejde for at tjene penge og så have det sjovt i fritiden, og i sidste ende nyde et velfortjent otium, hører en anden generation til. 

Vi 40+ kvinder er vant til, at vores arbejde skal støtte vores personlige udvikling. Vi er vant til at identificere os med vores job, og hvis vi hele tiden skal gå på kompromis med personlige værdier, fordi vi skal passe ind i en organisation eller en koncern, får vi enten stress eller bliver syge eller også gør vi oprør. Måske sker lidt af det hele.

“Jeg kalder det et skift fra pedel til rebel. Som pedel vedligeholder du det eksisterende. Maler, reparerer og sætter i stand, men du har ikke nogen forestilling om at skulle lave om på tingene.

Men det vil rebellerne. Som for eksempel de sygeplejersker og pædagoger i den offentlige sektor, der protesterer over forholdene og siger: ‘Vi kan ikke blive ved at løbe stærkere. Så bryder tingene sammen. Vi vil ikke være med til flere stramninger’.”

Ingen knibeøvelser

Fremtidens kvinder kommer ikke, som tidligere generationer, til at knibe balderne sammen på jobbet for at prøve at nå det hele på den halve tid, og de finder sig heller ikke i at få beslutninger trukket ned over hovedet. Vi har alt for meget dårlig erfaring med den strategi.

“Vi har haft mindst 10 år, hvor vi har været bange for ny teknologi, været ensomme og stressede. Vi har dagligt lavet en virkelighedsflugt, hvor vi kører hjem og ser Den store bagedyst eller en lang serie på Netflix. 

Ro og fred har været noget, vi har fundet i os selv, for eksempel ved at træne eller lave mad. Vejen væk fra stress har for mange handlet om selvrealisering, og blandt kvinder over 40 finder du mange selvstændige, som laver noget med at coache på en blanding af faglige og personlige erfaringer.”

Moden kvinde på en arbejdsplads
Fremtidens kvinder protesterer og finder sig ikke i at få trukket beslutninger ned over hovedet.© Getty Images

Flere freelancere end fastansatte

Det at blive selvstændig og skabe sit eget job har for en del været første skridt mod en anden måde at organisere arbejdet på, som føles mere meningsfuld. Men som også kræver is i maven i forhold til at forlade den tryghed, der ligger i at have et fast job, en fast løn og at kunne holde fri på faste tidspunkter.

Som selvstændig skal alt komme fra dig selv, og grænsen mellem fritid og job bliver typisk udvisket. Men Anne Skare spår, at vi i fremtiden vil se flere freelancere og selvstændige enkeltmandsvirksomheder inden for forskellige fag.

“Det er en tendens, at der kommer flere freelancere end fastansatte. Tidligere har det at være freelance ofte været noget, du var af nød, men i fremtiden vil vi se fællesskaber, hvor vi går sammen om at give hinanden fede opgaver og forhandler løn.

Det handler om, at vi vil gå på arbejde for at løse problemer. Det er det, folk gerne vil. For hvis du ikke føler, at du gør en positiv forskel, bliver du trist.”

Pauser i stedet for pension

I stedet for at tænke på vores liv som opdelt i arbejde, fritid og ferie skal vi tænke i overskud og underskud. Det er ikke sikkert, det gør noget, at du skal tjekke din arbejdsmail i weekenden, hvis du arbejder med noget, som gør en forskel. 

Måske kan du også sagtens arbejde, til du bliver 80 år, hvis du holder nogle gode pauser undervejs i stedet for at se frem mod den ultimative pause, pensionen.

“I stedet for at snakke om, hvordan vi får den der work-life-balance til at fungere, og i hvilken alder vi skal på pension, skal vi snakke om, hvordan vi får skabt overskud i vores liv. Nærmest som en konto, hvor vi sætter ind og trækker ud. 

I stedet for at hver dag skal have den der balance, har vi et liv, hvor vi peak-performer, og så skal vi sætte ind på familiekontoen og kropskontoen.”

Moden kvinde slapper af i sofa og hører musik
I stedet for at se frem mod den ultimative pause, pensionen, handler det om at holde mindre pauser undervejs. © Getty Images

Fællesskabsorienteret fremtid

Anne Skare mener også, at vi er ved at bevæge os væk fra, at spændende og tilfredsstillende arbejde mest handler om en individuel personlig udvikling. Fremtiden bliver mere fællesskabsorienteret.

“Vi kan se, at ved at støtte hinanden kan vi meget mere. I fremtiden handler det ikke kun om at udnytte eget potentiale, men mere om at forandre noget større i verden.

Kvinder er gode til at kigge i helheder og til at få folk til at arbejde sammen om at løse problemer, så jeg tror, vi kommer til at se nogle helt nye job i fremtiden, som går på tværs og minimerer ressourcespild.

Meget mere i retning af at gøre en positiv forskel for andre mennesker og ikke så meget vores egen udvikling, og det behøver ikke være et livsprojekt. Det kan sagtens være noget, du laver i to år. Fordi du ser på livet som en buffet.”

Aktuelle tendenser, der påvirker fremtiden

  • Flere selvskabte job: Ifølge Danmarks Statistik fik vi i 2016 34.100 reelt nye firmaer i Danmark. Næsten alle brancher har oplevet en stigning i forhold til året før. Den tendens fortsætter sandsynligvis.
  • Stress-statistik: For kvinder mellem 35 og 44 år føler 22 % sig stressede i dagligdagen. For de 45- til de 54-årige er det 19,8 %, og for de 55- til de 64-årige er det 15,7 %. Ifølge tal fra 2017 fra Statens Institut for Folkesundhed.
  • Usikker pensionsalder: På Borger.dk kan du tjekke, hvornår du har ret til folkepension. Jo yngre du er nu, jo ældre skal du være for at få folkepension. Det er et vilkår, som fremtidens arbejdsmarked påvirkes af.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 8. august 2019.

Du vil (garanteret) også kunne lide