Vibeke Lei Stoustrup i den natur, hun nu dyrker professionelt!
Vibeke Lei Stoustrup i den natur, hun nu dyrker professionelt!© Louise Dybbro

Jeg gik fra topchef til studerende som 57-årig!

Vibeke Lei Stoustrup har smidt livremmen og sagt sit chefjob op for at blive studerende. Hun vil noget nyt – og det er livet altså ikke for kort til.

19. maj 2022 af Hanne Vinther Mikkelsen

“I begyndelsen af mit arbejdsliv læste jeg egentlig til læge, men politik og samfundsforhold har altid optaget mig. Derfor trak studiet i samfundsvidenskab mere. Og efter universitetet arbejdede jeg i Sundhedsstyrelsen, men min mand fik et professorat på Aalborg Universitet, og vi besluttede at give det nordjyske en chance.

Jeg søgte job i kommunen, selv om jeg ikke havde forestillet mig en karriere i det offent­lige. Men jeg blev hurtigt ret begejstret for jobbet i analyseafdelingen og senere på borg­mesterkontoret. Jeg kunne lide mulighederne for at påvirke udviklingen i kommunen."

Pludselig chef

"Siden gik det slag i slag. Blandt andet har jeg arbejdet med ledelsesudvikling, men jeg havde egentlig ikke selv ambitioner om at blive chef. Da jeg blev opfordret til at søge stillingen som er­hvervschef, greb jeg alligevel muligheden.

For snart seks år siden blev jeg direktør i Rebild Kommune, og det har været utroligt spændende og givende. Selvfølgelig har det også været svært og krævende, men det har aldrig været arbejdsbyrden eller ansvaret, der fik mig til at overveje min fremtid. Jeg fik flere henvendelser fra headhuntere, og en dag svarede jeg en af dem, at hvis jeg skulle skifte job, var det til noget fuldstændigt andet.”

I 11. time 

“Jeg har arbejdet med vækst og velfærd i kommuner i 25 år og været utroligt glad for det. Det er saftsuseme et vigtigt arbejde. Men jeg kunne mærke, at jeg ikke længere fandt den samme energi og motivation ved det. Når man som jeg har været med længe, gentager det meste sig.

Tanken om at gøre min store interesse for naturen til en levevej havde simret i et stykke tid. Jeg har i mange år været stigende be­ kymret for den naturkrise, vi står over for. Vi er ude i 11. time, men det er svært for os moderne mennesker at forstå, hvor af­hængige vi er af naturen. Jeg vil gerne give naturen en stemme, men det er ikke nok at have holdninger. Jeg vil gerne bidrage med faglig indsigt.”

Gør noget vildt!

“Jeg forestillede mig at tage et kursus i fri­tiden. Men så faldt jeg over uddannelsen til jordbrugsteknolog med speciale i natur, og jeg tænkte pludselig: Livet er jo kort, så hvor­for ikke gå all in og bare gøre noget vildt?

Det er en akademiuddannelse, der tager to år, og det var muligheden for at dykke ned i biologi og biodiversitet, der tiltalte mig. Jeg talte med en studievejleder på uddannelsen, og jeg kunne ikke lade være med at spørge, om det var helt skørt som 57­-årig? Det syntes vedkommende ikke.

Men jeg må indrømme, at jeg på forhånd havde nogle bekymringer. For hvad nu, hvis jeg var for langsom til at lære, eller jeg ikke kunne finde ud af det? Men det værste, der kunne ske, var vel, at jeg så måtte finde mig noget andet at lave.”

Få Vibekes bedste råd til at starte forfra:


“Mit bedste råd er, at du regelmæssigt reflekterer over, om du laver det rigtige i dit liv? Mærk ordentligt efter. Hvis du i længere tid føler, at der er noget nyt, du rigtigt gerne vil prøve af, så gør det. Af med plasteret! Vi ender oftere med at fortryde det, vi ikke gør, end det, vi gør.”

Lyt lige til Vibeke: “Du kan sagtens zigzagge mellem job og fag og gå et skridt tilbage eller sidelæns flere gange i dit arbejdsliv.”
Lyt lige til Vibeke: “Du kan sagtens zigzagge mellem job og fag og gå et skridt tilbage eller sidelæns flere gange i dit arbejdsliv.”© Louise Dybbro

Alt undtagen pubcrawl

“Da først jeg havde bestemt mig, gik det stærkt. Jeg sagde mit job op, og tre dage senere sad jeg på skolebænken.

Mange syntes, det var ret vildt, men der var ingen, der rystede på hovedet af mig. Mine døtre synes, det er fedt. De føler, det er befriende, at jeg har vist, at man godt må skifte bane undervejs. Det kan jeg også høre på de unge, jeg studerer sammen med nu. De synes, jeg er cool, og har sagt til mig, at det er inspirerende, at jeg er begyndt for­ fra. For det viser, at man kan flytte sig, hvis man fortryder eller bliver interesseret i at fordybe sig i noget andet. Jeg er skam også blevet inviteret med til fester. Den første pubcrawl sprang jeg nu over.

Lige da jeg var blevet optaget, lagde jeg et opslag på LinkedIn om mit karriereskift. Og det kom bag på mig, hvor ufatteligt mange der reagerede. Folk skrev: ‘Hatten af, sejt og modigt’. Det gode arbejdsliv er for mig ikke en snorlige vej. Du kan sagtens zigzagge mellem job og fag og gå et skridt tilbage eller sidelæns flere gange i dit arbejdsliv.”

Et enormt energiboost!

“Det har været en virkeligt positiv oplevelse at begynde på uddannelsen. Selvfølgelig hjælper min lange erfaring med at forholde mig til komplekse problemstillinger mig, men jeg er ydmyg over for læringsprocessen og skal virkelig læse for at følge med. Det er fantastisk at få lov til at lære nyt og blive klogere på den naturdagsorden, som optager mig så meget. Det har givet mig et enormt energi­boost, og jeg kan blive helt høj. Jeg plaprer løs om alt det, jeg har fået indblik i, når jeg er ude at gå i naturen med min familie. Jeg føler mig privilegeret over at have mulighed for at følge hjertet og forhåbentligt bruge resten af mit arbejdsliv på noget, der ligger mig på sinde.

Min drøm er at få et arbejde inden for naturpleje og naturgenopretning. Det var blandt andet et jobopslag som projektleder for en nationalpark, som for alvor satte gang i mine tanker om arbejde med naturen. Men det må vi se. Lige nu er jeg bare utroligt glad hver eneste dag for, at jeg turde tage springet.”

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv 10. marts 2022. 

Vibeke Lai Stoustrup (58)

  • er gift og mor til to voksne børn.
  • læser til jordbrugsteknolog med speciale i natur og miljø. Har en kandidatgrad i statskundskab og en international lederuddannelse og har i mange år haft chefstillinger i kommunalt regi.

Du vil (garanteret) også kunne lide