Teenageårene er ikke bare svære for din teenager. Som mor kan det være en stor udfordring at tackle de forandringer, som ens datter går igennem, og ikke mindst vænne sig til den nye relation, man får, når ens barn langsomt bliver mere og mere selvstændig.
Selvom der kan være lighedspunkter fra dengang du selv var teenager, er der også en del, der har forandret sig markant for nutidens unge. Derfor har vi samlet tre afgørende punkter, som har ændret sig siden mor var ung og et par gode råd til, hvordan du bedst muligt tackler det. Bliv klogere her.
1. Din datters digitale liv fylder i hverdagen
Hver fjerde pige i 15-årsalderen bruger mindst fire timer hver dag på sociale medier. Det viser en undersøgelse fra 2019, som Statens Institut for Folkesundhed står bag. Derfor er der god grund til at følge med i, hvad der sker i din datters digitale liv.
Det kan være svært at vide alt, hvad der sker. Har din datter fået en tæt relation til en person på nettet – for eksempel en veninde, ven eller kæreste – er det vigtigt at engagere sig i den relation. Er du usikker på, hvem personen er, og har du svært ved at vurdere, om det er en sund relation, kan du overveje at invitere vedkommende hjem til middag, så du kan danne dig et indtryk.
Hvis du er bekymret for, at din datter bruger for meget af sin fritid foran en skærm, så hjælp hende med at skabe strukturer i hverdagen og sørg for, at hun har aktiviteter udover den digitale virkelighed. Måske dyrker hun en hobby, hvor hun kan få sunde relationer og blive stimuleret uden at have en skærm foran sig.
2. Sociale medier skaber ekstreme kropsidealer
Kropsidealer har altid været tilstede, men i dag eksponeres unge piger i ekstreme mængder - særligt via sociale medier.
Flere undersøgelser har over de senere år vist, at teenagepiger påvirkes negativt af sociale medier. Nogle oplever stress, mens andre får lavere selvværd, fordi man bevidst som ubevidst sammenligner sig med andre.
Sociale medier påvirker vores kropsidealer. Vi tager mange billeder, uploader dem og kigger meget på hinanden. Samtidig har alle og enhver adgang til diverse apps, der kan redigere og manipulere billeder, så man får perfekt hud, hår eller ser tyndere hud.
Det er altså ikke længere kun i reklamer og magasiner, vi bliver eksponeret for det perfekte udseende. Veninder, klassekammerater kan lige så vel lægge billeder op, hvor de ser perfekte ud. Det kan skabe en følelse af utilstrækkelighed og få unge piger til at vurdere deres krop mere negativt end de ellers ville.
Faktisk viser en undersøgelse af 7.-9. klasses elever fra Sex og Samfund, at 44 procent af de elever, der ikke er tilfredse med deres egen krop, mener, at sociale medier påvirker deres syn på egen krop. Og særligt pigerne er udsatte. Samme undersøgelse viser, at hele 76 procent af pigerne er utilfredse med deres egen krop, hvorimod det kun gælder 43 procent af drengene.
Forældre har stor betydning for unge pigers selvværd
Undersøgelser viser, at teenagepiger får mindre selvværd i puberteten på grund af de mange forandringer, der sker mentalt og fysisk. Derfor spiller forældre en vigtig rolle i, at unge piger kommer bedst muligt igennem de udfordringer, der opstår. For eksempel er det afgørende at skabe tryghed og åbenhed omkring det at have menstruation, da det kan have stor betydning for selvværdet. Puberteten er fyldt med usikkerhed for mange unge piger, og derfor er god beskyttelse en vigtig faktor. Med Always Ultra får du op til 100 procent beskyttelse mod lækage. Undgår du lækage, er der overskud til at fokusere på de mange andre ting, der sker i puberteten. Se mere her.
3. Unge piger skal være perfekte på alle parametre
Det er kendt, at unge piger bliver påvirket negativt af den perfekthedskultur, der hersker på de sociale medier. Det afspejles også i deres forhold til skole.
I en præstationskultur fremhæver vi nemlig dem, der gør det godt. Når forældre stolte deler deres børns karakterer på sociale medier, skaber det et indirekte pres på ikke bare ens egne børn, men også på de klassekammerater, der måske ikke er gode fagligt i skolen, men i stedet har nogle andre styrker.
Samtidig skaber vores digitale tilstedeværelse, hvor vi for det meste deler succeshistorierne frem for nedturene en kultur, hvor unge piger føler, at de skal se godt ud, have en flot instagramprofil, have de rigtige venner og være gode mennesker med et formål i livet.
