Eksperterne
Helle Jensen er personlig matchmaker. Besøg hendes hjemmeside på Myperfectmatch.dk.
Sara Skaarup er sexolog, forfatter og journalist. Besøg hendes hjemmeside på Saraskaarup.dk
“Kan du ikke skrive en artikel om Tinder?” Det er en veninde, der spørger. Hun er i slutningen af 40’erne, blev skilt for et par år siden, og hun er på Tinder.
Hvilket er et helt andet dating-game i forhold til sidste gang, hun var single for over 20 år siden, hvor en potentiel kæreste typisk var en, du mødte på en bus til Costa del Sol, på et hektisk dansegulv, til en vennefest (med et mindre hektisk dansegulv) eller simpelthen på studiet eller kontoret. Ikke på noget, der kan minde om en virtuel bar fyldt med mænd og kvinder i alle aldre og forfatninger. På samme tid.
Sådan fungerer Tinder
På Tinder kan du swipe folk til højre eller til venstre, alt efter om de virker spændende eller uinteressante (til højre er spændende). Tinder har, ifølge appen selv 26 millioner matches om dagen på verdensplan. Og et match er altså, når to mennesker har set et foto af hinanden, og begge har swipet til højre.
Især unge i 20’erne har taget Tinder til sig. Tal fra Danmarks Statistik viser, at 16 procent af de unge bruger onlinedating, mens tallet hedder fem til seks procent kvinder og otte procent mænd i aldersgruppen 35-54 år. Når vi selv skal sige det. Undersøgelsen er baseret på 5.504 svar.
Ikke så tosset
Det lidt langsommere optræk hos os i 40+’erne kan vel ikke handle om, at der stadig er lidt Ensom dame, 40 år over en datingprofil? Findes myten om den desperate kvinde fortsat?
Jeg spørger Sara Skaarup, som om nogen har fingeren på pulsen, når det gælder vores kærlighedsliv. Hun skriver om sex og samliv for Politiken og sine egne bøger, holder foredrag og rådgiver om, hvad det vil sige at elske.
Hun synes ikke, at Tinder er så tosset. “Voksne danskere har vænnet sig til onlinedating. Det er ikke en desperat måde at møde nogen på, og det er heller ikke én ting. Der er flere måder, og Tinder har, måske lidt med rette, et skær af noget overfladisk.”

Fordelen ved Tinder
Sara Skaarup mener, at vi er lige så forskellige i vores tilgang til dating online som ude i virkeligheden. “De 40+ kvinder, jeg møder, er meget forskellige. Nogle har vænnet sig til formen på Tinder og bruger den med fornøjelse. Nogle går lidt til og fra. Nogle har brændt sig og tænker, at det ikke er den vej, de skal.
Jeg møder også en snert af fordømmelse, men det er typisk fra folk, der ikke kender det – og måske selv sidder i et langt, kedeligt forhold.”
Fordelen ved Tinder er, at det er så nemt, at du som Sara Skaarup siger: “Kan møde en kæreste, mens du står i pyjamas og laver tortilla.” Og så er der det med bekræftelsen...
“Det er et gevaldigt boost til selvtilliden at blive matchet. Pludselig bliver du synlig. Hvis du har oplevet at blive lidt usynlig med alderen, kan det være rart. Der er bejlere til alle kvinder, og det er slet ikke så lille en oplevelse. Især hvis du er blevet skilt og har en smule desillusion med i posen.”
Og bagsiden
Men der er selvfølgelig også en bagside. “For det første kan du let blive lidt afhængig. Det er præcis det samme som at blive afhængig af likes på andre sociale medier. På Tinder er der desuden en risiko for at blive kynisk. Hvor du for eksempel kan lege med billeder og gerne vil parre det her hoved med denne krop og en tredje mands interesser, for så ville du have den perfekte mand.
Blandt de mere alvorlige udfordringer, som nogle har slået sig på, er at blive ghosted – hvor en, du haft haft kontakt med, pludselig bare forsvinder.”
“Tinder er ikke sagen, hvis du er meget sårbar, eller hvis du ikke rigtigt ved, hvad du vil have,” siger Sara Skaarup. “For så lader du dig nemt trække rundt i manegen af nogle, som måske vil noget helt andet end dig.”
Det sidste er også Helle Jensens pointe. Hun lever af at være personlig matchmaker og tager sig således af at hjælpe kvinder og mænd, som ikke bryder sig om Tinder og gerne vil have professionel hjælp til at tage det første og et andet skridt hen imod en ny kæreste.
Læs også: Hvad er gaslighting? Sådan genkender du faresignalerne.

Kom hurtigt ud i virkeligheden
“Tinder kan som et instant fix være et sted at starte efter en skilsmisse. Det giver et adrenalinsus at blive bekræftet, men det, jeg hører fra klienter, er, at når det udvikler sig, så får du ofte ikke det igen, som du investerer.”
Helle Jensens erfaring er, at kvinder i højere grad end mænd har en tendens til at analysere hver sætning, der bliver skrevet, og hun opfordrer os derfor til hurtigst muligt at komme ud i virkeligheden.
Sara Skaarup mener det samme. For ikke “at falde i fælden om den romantiske drøm”. “Kvinder kan være gode til at bygge romantiske luftkasteller. Det er et faresignal, hvis du allerede, mens I skriver sammen, begynder at tænke på, om han vil kunne lide dit sommerhus eller på andre måder forestiller dig jeres fremtid sammen. Hold dig til nutiden.”

Sexologens 3 tips til at være på Tinder
- Hurtigt møde: “Lad være med at skrive for længe. I skal mødes, før du kan afgøre, om I har kemi, og en lang optakt gør dine forventninger større og dig dermed mere sårbar.”
- Vær her nu!: “Vær opmærksom på ikke straks at romantisere et møde. Tænk ikke for langt frem.”
- Gå i specifikke detaljer: “Gør noget ud af din tekst. Det gælder om at forklare ret præcist, hvem du er, og det gør du ikke med floskler om (k)ærlighed. Skriv, at du spiser dine cornflakes med karry eller noget andet specifikt, som er lige præcis dig. Skriv, hvem du er, frem for at lave en liste over, hvem din kæreste skal være.”
Kilde: Sexolog Sara Skaarup
Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 11. april 2019.