Glad kvinde rækker armene i vejret
Armene i vejret! Det er tid til at fejre dig selv og dine succeser.© Getty Images

Coachen forklarer: Derfor skal du stoppe op og fejre dig selv!

Hvornår er det lige, du stiller dig op på en ølkasse og fejrer dig selv? Nej, vel. De dage kan som regel ligge på et ret lille 40+ sted. Men det skal de ikke. For der er jo så meget at sætte højlydt pris på!

3. juli 2019 af Redaktionen

Eksperten

Susan Nielsen er coach og forfatter til bøgerne Find glæden og Med sjælen som coach. Besøg hendes hjemmeside på Intucoach.dk.


Bliver vi dårligere til at fejre egne mærkedage med alderen?

“Ja. Min oplevelse her i min praksis er, at særligt kvinder med tiden bliver mindre gode til at fejre vores egne sejre og mærkedage. Mange af os har liv, der kører på rutinen – også i vores relationer, vores job og vores familie. 

Vi har en tendens til at være opmærksomme på det, der skal løses, og samfundets værdier betyder, at mange kvinder 40+ føler, at de skal være effektive og hele tiden gøre noget – og gerne for andre. 

Det kan også være at fejre familiens mærkedage, men sjældent vores egne,” forklarer coach og forfatter til bogen Find glæden, Susan Nielsen.

Moden kvinde ordner vasketøj
For mange af os kører livet på rutinen – og derfor glemmer vi at fejre vores mærkedage.© Getty Images

Hvorfor er det godt at fejre dage og markere dem som særlige?

“Fordi det, vi giver opmærksomhed, vokser. Hvis du hele tiden ser udfordringer og praktik, så vil det føles, som om dit liv er fuld af det. Men begynder du at få øje på og fejre dine sejre, så vil du føle, at antallet af dem vokser. Glemmer vi at give vores succeser opmærksomhed, så flyder de og vi bare videre med strømmen mod den næste opgave. 

Begynd at markere de skelsættende dage. Dage, hvor du tog vigtige beslutninger eller sagde ja til dig selv. Dage, hvor du forsvarede dig selv. Og fejr dem ikke bare på dagen, men også på årsdagen. Det kan blive en dag, hvor du stopper op og ser tilbage og frem på samme tid.”

Hvordan bliver jeg bedre til at se nye og egne mærkedage?

“Jeg taler med mange af mine klienter om at få opmærksomheden over på, hvad de selv gør, og om at blive bedre til at anerkende sig selv. Jeg opfordrer dem til at vende fokus mod sig selv.

Har du virkeligt svært ved at få øje på dine succeser, så lyt til dine veninder, når de roser dig. Og lad være med at det slå det hen. Nogle gange har vi brug for nogle andre til at se og sige det.

Giv dig selv lektier for. Det kan være at gøre noget godt for dig selv og netop stoppe op. Det er noget med at give opmærksomhed til og anerkende dig selv for det gode, du gør. Det er der mange, der ikke er særligt gode til.”

Tre veninder sidder og griner og drikker vin
Har du svært ved at få øje på egne succeser, så lyt til dine veninder, når de roser dig.© Getty Images

Hvad giver en fejring?

“Det er der heldigvis ingen facitliste på og måske endnu mindre med alderen. Jeg har taget flere uddannelser, og når der var eksaminer, som vi arbejdede op til og var nervøse for, så fejrede vi dem, når de var overståede.

Voksenlivet kører på en anden måde bare ud i en uendelighed, hvis ikke vi lærer at stoppe op. Og der er masser at stoppe op ved, for vi laver lige så mange præstationer nu, som er betydningsfulde at fejre. 

Det handler om at få øje på, når du har gjort noget, du syntes, var svært. At du er kommet i mål med en opgave, eller når du har håndteret noget godt. Når du har taget et langt, sejt træk med et eller andet. Du behøver ikke være ude på den anden side. Du kan også fejre, at du er nået så langt.”

Hvordan fejrer jeg så for eksempel?

“Du gør noget lækkert for dig selv. Drikker champagne, køber blomster, tager en dag på sofaen med Netflix eller plotter lidt stilletid i kalenderen. Det må gerne være noget, der føles unyttigt, fordi vi ellers altid er så effektive. 

Du kan også købe dig selv en gave. Husk at få pakket den ind! Det kan sagtens være en stille fejring. Det vigtigste er, at du giver positiv opmærksomhed til dig selv. Hjemme hos os drikker vi champagne. Hvis der er noget, der kan fejres, noget, vi kan glæde os over, eller som gør os glade, så fejrer vi det. 

Jeg tror på, at det er vigtigt, at vi hylder os selv og klapper os selv på skulderen. Helt grundlæggende mener jeg også, at det handler om glæde. At trække os selv og vores tanker væk fra det, der ikke fungerer, og over på det, der fungerer.

Jeg ser fejring som glæde. Og gerne hverdagsglæde. Hvorfor ikke fejre hver dag, du står op? Eller allerhelst før du står op. For mig virker det at starte morgenen med, at jeg ligger og tænker på det, jeg er taknemmelig for. Ting, vi ofte tager for givet. At vi kan gå, at vi har venner, at vores børn er sunde og raske,” opfordrer Susan Nielsen.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 9. maj 2019.

Du vil (garanteret) også kunne lide