Ting du skal overveje inden du bliver selvstændig
© iStock // Privat

Drømmer du om livet som selvstændig? Få råd fra to kvinder, der har taget springet

Og læs også, hvad iværksætter-eksperten Jonathan Løw råder dig til at være opmærksom på

28. december 2016 af Redaktionen

Kribler det lidt i din mave ved tanken om at skifte dit faste job ud med en ny hverdag og dit eget firma? Det nye år står for døren, og måske skal det være i år, at din drøm om at blive selvstændig bliver til virkelighed? 

Men hvad kræver det egentlig at være iværksætter? Både af dig personligt, men også af dit familieliv? Og hvordan tager du lige skridtet fra idé til virkelighed? 

Her i artiklen kan du møde to inspirerende og ikke mindst modige 40+ kvinder, der er gået planken ud og er blevet selvstændige. Den ene står midt i drømmen, og den anden kan se tilbage på tilværelsen som selvstændig.

Læs kvindernes erfaringer, og få samtidig tre gode råd fra serie-iværksætter og foredragsholder Jonathan Løw. 

Lis Gellert Kätow | Selvstændig
© Privat

“Hvis det havde været for pengenes skyld, var jeg slet ikke startet”

Lis Gellert Kätow er 55 år, gift, har fire børn, og i 2015 åbnede hun webshoppen Holmslandshomeshop.dk.

Lis er uddannet folkeskolelærer, men har altid været passioneret omkring brugskunst og været interesseret i webhandel. Derfor var det ikke et svært valg at skulle starte en webshop. 

“Jeg havde været lærer i 30 år, men havde altid haft lyst til at udnytte min foretningsmæssige uddannelse – og hvis min drøm skulle prøves af, var det nu, det skulle ske.”

Selvom det kan være hårdt at starte en webshop op fra bunden, har Lis stadig blod på tanden, og hun står selv for alt – lige fra ordrer, der skal sendes afsted til kunderne, ajourføring, indkøb og regnskab. 

“Det mest udfordrende ved at blive selvstændig har været at sætte sig ind i de love og regler, man som selvstændig skal forholde sig til,” siger Lis og tilføjer: “Men hverdagen er blevet meget mere alsidig.”

Lis nyder sin tilværelse som selvstændig, der i forhold til livet som lærer er meget mere varierende og meget mindre skemalagt.  

“Hvis det havde været for pengenes skyld, var jeg slet ikke startet,” siger Lis og fortsætter: “Jeg finder glæde i at gøre kunder glade, når de køber ting, jeg selv kan lide. Jeg har egentlig ikke oplevet noget negativt endnu, og jeg ser de nye opgaver som udfordringer og ikke som problemer.”

Lis' tre råd: 

“Tro på din idé, forbered dig godt og vær tålmodig. Sørg desuden for, at din kapital kan bære den første opstartsfase, da du må påregne, at det kan tage tid at etablere og få sit navn kendt på markedet.”

Linette Solvig | Tidligere selvstændig
© Privat

“Jeg vidste på forhånd, hvad jeg gik ind til på godt og ondt”

Linette Solvig er 49 år, gift, har to børn, og i 2003 åbnede hun børnetøjsbutikken Freja & Felix i Stege på Møn. 

Linette er uddannet i tøjbranchen og havde stået i butik i mange år, inden hun valgte at tage springet som selvstændig efter at have været på barsel med sin yngste datter.

“Jeg ville gerne skabe noget fra bunden af og samtidig lave det, jeg brænder for – det kom der Freja & Felix ud af.”

Linette havde, inden hun sprang ud som selvstændig, gjort sig mange tanker og overvejelser. Hun vidste, at hun brændte for sit fag som butiksansat og for det at sælge tøj, men kendte også til branchens "bagsider" med lange arbejdstider og ingen tid til ferie. 

“Alligevel var der noget i mig, der sagde, at jeg blev nødt til at prøve det, tage skridtet og kaste mig ud i det.”

En af Linettes overvejelser gik dog på, hvordan det ville påvirke familielivet, men her blev hun positivt overrasket over, hvor meget sjæl der blev lagt i butikken fra familiens side:

Freja & Felix blev ikke bare mit, men hele familiens ekstra barn. Uden deres opbakning, havde jeg aldrig kunne gøre det.”

“Hvis jeg ikke havde taget chancen...”

Selvom butikken betød, at hun havde meget faste arbejdstider, ingen weekender og ferie med familien, blev det alligevel til en naturlig del af familielivet, hvor hendes ældste datter, der var 10 år, da hun åbnede butikken, ofte kom ned i butikken efter skole.

“Det bedste har været at udleve min drøm. Havde jeg ikke taget chancen dengang, havde jeg siddet den dag i dag og sagt til mig selv: Hvorfor gjorde du det ikke?” siger Linette.

Hun tog valget om at lukke butikken, da finanskrisen brød ud i 2009.

“Det var ikke nogen nem beslutning, men set i bakspejlet er jeg glad for, at jeg så realistisk på det. Også selvom jeg ofte savner butikken og mine kunder rigtig meget – det var jo min drøm.”

I dag er Linette bladchef på en lokalavis, og hun sætter stor pris på at have mere tid til sin familie.

“Det var først da jeg lukkede butikken og prøvede at holde ferie igen, at jeg mærkede, hvor meget det egentlig betød. For selvom vi fik det til at fungere som familie, og alle sammen ser tilbage på det som et godt kapitel, så er det guld værd at kunne holde ferie i skolernes sommerferie og være den forælder, der kan hente børnene, når de har fri fra skole.”

Linettes tre råd:

“Tro på det, tag familien med på råd, og bare gør det! Freja & Felix vil være en evig reminder til mig selv om, at vi skal huske at leve livet, prøve chancer og følge vores drømme – der er ikke noget værre end at fortryde det, man ikke gjorde.”

Hvordan fører du idéen ud i livet? 

Begge kvinder er enige om, at det var det rigtige valg, og at det har været og er det hele værd. Men hvordan når du til denne beslutning og fører idéen ud i livet? 

Jonathan Løw er serie-iværksætter og holder foredrag om innovation og iværksætteri. Han er tidligere kåret af Berlingske som én af Danmarks 100 mest lovende ledere, og i 2014 udgav han bogen Listen Louder, der omhandler iværksætteri og innovation. Derudover er han redaktør på GURUBOGEN fra 2016. 

Nedenfor kan du læse Jonathan Løws tre bedste råd til at blive selvstændig. 

Jonathan Løw


© Jonathan Løw

Jonathans' 3 råd:

1. Vær klar over, HVORFOR du gerne vil være selvstændig

Hvad brænder du så meget for, at du også vil brænde for det, når du oplever modgang? Alle iværksættere vil opleve med- og modgang. Det er sjældent nok blot at tænke, at man enten vil være rig eller være sin egen chef. Find noget, der er vigtigere end det, og hold fast i det, når det at være selvstændig opleves som et maraton frem for en sprint.

2. Spørg om HJÆLP 

De mest succesfulde iværksættere er dem, der ikke er for stolte til at spørge andre om hjælp. Du kan umuligt gøre eller vide alt, så skab forbindelser og netværk med andre dygtige mennesker. Søg råd, inspiration og så videre hos dem. Brug eksempelvis LinkedIn til at vedligeholde dette netværk udover face-to-face.

3. DEL dine idéer

Drop tanken om, at andre vil stjæle dine idéer. Tænk i stedet sådan, at hvis folk ikke vil stjæle dine idéer, så er det nok meget godt med den feedback i tide. Når du begynder at tale åbent om dine idéer, så vil dem, du deler dem med, kunne blive alt fra dine kommende kollegaer til investorer, kunder, sparringspartnere og så videre. Så del og stjæl med glæde.

Du vil (garanteret) også kunne lide