Dicte: “Tidligere sagde jeg nej. Nu gør jeg, hvad jeg vil”

Alderen har gjort sangerinden Dicte modigere, men hun kan godt ærgre sig over, hvad hun mon er gået glip af. Her er 10 ting, sangerinden ville ønske, nogen havde fortalt hende

9. september 2017 af Redaktionen

1 ... om venskaber

“Der er en stor forskel på, hvordan du har venner som ung, og når du bliver ældre og får børn. Jeg synes altid, jeg har været god til at passe på mine venner. Men når du får børn og har en travl hverdag, bliver det endnu vigtigere, at du er opmærksom på at passe godt på vennerne, og du har også mere brug for dem. Som ung har du et større flow af venner. Alting bliver mere alvorligt med alderen, og det er helt naturligt, fordi der kommer mere på spil. Børn, job, hus. Derfor er det også nogle større emner, jeg taler med mine venner om nu.”

2 ... om familie

“Familie kan ikke købes for penge. Det er noget, du har eller ikke har. For mig, der er enebarn og ikke har ret megen familie, kunne det være rart, at nogen havde fortalt mig, at ens veninder godt kan gøre det ud for en slags familie. Jeg har et par gode veninder, som jeg deler alt med, og som er pseudosøstre for mig. Jeg ville også gerne have været bedre forberedt på, hvor hårdt det kan være at miste ny familie. Det kom bag på mig, da mine børns far og jeg splittede, hvor svært det var at miste den andens familie, fordi det jo er mennesker, du er kommet virkelig tæt på, og som er kommet tæt på dig. Og selv om man stadig mødes, er de ikke ligesom dine længere.”

3 ... om kærlighed

“At kærlighed er så sindssygt mange ting, og at kærlighed kommer i mange former, så pas på med at lægge dig for fast på en bestemt form. Med alderen er jeg blevet mere bevidst om, hvor meget kærlighed handler om at se og blive set. Jo mere du er i stand til at se et menneske - og at se dem i lyset af deres historie - des mere er du også i stand til at tilgive. Du er nødt til at turde elske, ellers oplever du det ikke. Selv om du får et chok, som mit eget split var for mig, og selv om man aldrig bliver far, mor og børn igen, så kan du jo sagtens finde kærligheden igen. Da jeg mødte min nuværende kæreste, havde jeg langt færre parader, end jeg havde som ung. Når man møder hinanden i min alder, har man ofte forlis bag sig og børn med sig. Det giver en større forståelse og rummelighed.”

4 ... om sex

“Det koster ingen penge, det feder ikke, og du bliver høj af det. Og nydelsen bliver større med evnen til fortabelse. Som yngre er du mere optaget af teknikken, og om du ser godt ud. Med alderen og med det at blive et sikrere menneske kommer der også en større modighed til at lege, synes jeg. Som ældre er sex med til at give dig en større glæde ved din krop.”

5 ... om børn

“Hvis jeg havde vidst, hvor vildt og fantastisk det er at få børn, havde jeg fået 10. Også selv om der konstant er glimmer og tuschmærker på mit art deco-skrivebord. Jeg har flere veninder, der af karriereårsager har udskudt at få børn, og da de så var klar, viste det sig at være svært for dem. Derfor: Lad være at vente for længe! Jeg ville også gerne have vidst, at det at få børn ville gøre mig bedre til mit arbejde. Førhen kunne jeg vende og dreje ting tusind gange i forhold til min musik. Det er der ikke tid til længere, og det har været positivt. For nu stoler jeg meget mere på min intuition og mine 20 års erfaring. Det er også hårdere, end jeg havde troet, at skulle dele sine børn. Som yngre tror jeg, mange forestiller sig, at det må være ideelt for fraskilte: En uge, hvor de har tid til sig selv, og en uge med børnene. Men det er svært at undvære dem.”

6 ... om mænd

“At det er vigtigt for mænd at opleve længslen efter - whatever … at blive far, få et hus. Mænds tempo er et andet end kvinders. Mænd har brug for længere tid til at omstille sig, og hvis kvinden bliver for hurtig på aftrækkeren i forhold til, at nu skal vi have børn, og så skal vi gøre det og det, så går det tit galt. Vi siger så ofte, at vores mænd ikke ser os, men faktisk tror jeg ofte, at det er kvinden, der ikke ser manden. Jeg læste for nylig om en undersøgelse, hvor kvinder og mænd var blevet sat til at vurdere forskellige ansigtstræk i forhold til, om de var glade eller sure. Det viste sig, at mændene brugte halvdelen af deres hjerne til at vurdere det, imens kvinderne kun brugte svarende til en ært. Det siger jo noget om, at mænd lever i et land, hvor de konstant er utrygge. Jeg forsøger selv at være meget konkret over for min kæreste og sige: ‘Prøv og hør - jeg har det sådan her’.”

7 ... om kroppen

“At kroppen er den vildeste opfindelse. Den overhaler computeren med tusind længder. Jeg havde to forfærdelige fødsler med komplikationer, men tænk sig, efter en fødsel begynder hjernen at producere et glemmestof, der gør, at du glemmer smerterne og alt det hårde og kommer op på hesten igen. Den rydder også selv op efter fødslen, og så producerer den mad til barnet. Jeg synes, kvinder, der har født børn, er de sejeste motherfuckere. Forfaldsangst lider jeg ikke af. Jeg har det fint med min krop. Hvis du hviler i dig selv, så er der ingen, der skænker dine lår en tanke. Det blokerer for nydelsen at løbe efter den perfekte krop.”

8 ... om forældre

“At du bliver ved med at være deres børn, selv når du selv får børn, og det kan give nogle meget besynderlige sammenstød. Men det er også en fantastisk styrke, du kan læne dig tilbage i. Det er her, du har fået en pæn del af værktøjerne til selv at sørge for, at det rør, du er for dine børn, leder dem ud i den anden ende som smukke og lykkelige voksne mennesker.”

9 ... om karriere

“At det ikke er så farligt at sige ja til ting, og at det ikke behøver at blive på bekostning af din kunstneriske integritet. Da jeg optog Toppen af poppen, var der flere af de andre kunstnere, der gav udtryk for, at de i løbet af deres karriere havde haft svært ved at sige nej til ting, og at de indimellem havde deltaget i ting, som lå langt fra dem og deres musik. Men for mig har det været lige omvendt. Jeg har sagt utrolig meget nej, og dermed har jeg helt sikkert også sagt nej til nogle spændende veje, der kunne have åbnet sig. Men på det punkt er jeg blevet modigere. For 15 år siden havde jeg nok ikke sagt ja til at være med i Vild med dans, men det var jo en fantastisk oplevelse. I dag gør jeg mere, hvad jeg har lyst til. Hvis du tror på det, du gør, så skal der nok også være andre, der gør det.”

10 ... om livet

“Du er nødt til at forholde dig til de kort, du er givet lige nu og her, også selv om de er pisse tarvelige. Og så kan du lige så stille flytte dig derfra. Da jeg lige var blevet alene og var utrolig ked af det, sagde en af mine gode venner: ‘Der er ikke andet at gøre, end at du må læne dig tilbage i din humor og musikken’. Og han havde ret. Det er også vigtigt at være til stede i dit liv. Min erfaring er, at jo mere jeg er til stede, des bedre har folk omkring mig det. Det tager 100 år at blive 18, det tager 10 minutter at blive 30. Jeg er blevet mere afslappet efter de 40 og i takt med, at spurten er gået. Jeg tænker meget i, hvordan jeg kan gøre tingene sjovest muligt.”

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 56.

Du vil (garanteret) også kunne lide