Portræt af Heidi Maxmiling
Heidi Maxmiling (52) har gennem otte år fotograferet helt almindelige kvinders kroppe. © Heidi Maxmiling

Derfor skal vi se flere naturlige kvindekroppe

Okay, nyd lige den her bog. Fotograf Heidi Maxmiling har gennem otte år fotograferet helt almindelige kvinders ualmindeligt dejlige og helt almindelige kroppe. I alle størrelser, nuancer og aldre. Bliv glad og stolt – se her!

15. december 2022 af Louise Thorsted

Hvorfor har du lavet bogen Ærlige kvindekroppe

“Fordi jeg blev enormt provokeret af, hvordan vi kvinder taler om hinanden og om os selv. Og helt konkret en aften for otte år siden, hvor der var Melodi Grand Prix på tv, og en kvinde fra en netværksgruppe, jeg er med i, skrev på Facebook, om ikke nogen kunne putte en sok ned i værtens bh, så hun fik kavalergang.

Jeg blev så harm over, at hun, kvinde og mor til to piger, skrev sådan i det offentlige rum, så jeg lavede et opslag på min Facebook-side og efterlyste kvinder, der havde lyst til at stille op med deres nøgne kroppe til ærlige fotografier. Jeg ville vise, hvor smuk kvindekroppen er, når den bare får lov til at stå, som den er.

Dengang var det modigt, nu er det rigtigt! For vi ser heldigvis allerede mange flere deller og mere appelsinhud i det offentlige rum i dag end for otte år siden,” siger fotografen bag bogen Ærlige kvindekroppe – i tekst og billeder, Heidi Maxmiling.

Hvem er kvinderne på billederne?

“De er nogle af de over 100 kvinder, der svarede på min efterlysning. I alt 49 modeller, hvor den yngste er 24 år, og den ældste er 84 år, som har det til fælles, at de er modige og har samme mission og holdning, som jeg har: At vi ikke skal skamme os over vores kroppe. Det var afgørende for mig at finde kvinder i alle aldre, farver og størrelser,” siger Heidi Maxmiling. 

Kvinder uden tøj på strand
© Heidi Maxmiling

Fotograf Heidi Maxmiling:

“Mit indtryk er, at min bog har skubbet til noget, en udvikling for de kvinder, der er med. Det at klæde sig af foran et kamera, men også at gøre det i overført betydning, som skribenterne gør det. Det har sat tanker i gang hos dem og mig, og det vil det forhåbentlig også gøre hos mine læsere, unge som gamle, drenge som kvinder.”

Kvinder uden tøj på badeanstalt
© Heidi Maxmiling

Har din egen kropsopfattelse ændret sig med bogen?

“Ja, uden tvivl. Dels fordi jeg har set flere nøgne kvinder end nogensinde før. Mange forskellige kroppe, som på hver deres måde er flotte. Men jeg har også fået skuldrene mere ned med alderen.

Jeg har været fitnesstræner i mange år, men i dag er jeg mindre trænet og slapper meget mere af både oppe i hovedet og med min krop, og det har det her projekt helt klart hjulpet mig til. Jeg har taget på – nok fordi jeg er gået i overgangsalderen og drikker mere rosevin end for fem år siden. Jeg nyder livet på en anden måde.

Det samme siger de fleste af de kvinder over 40, som jeg fotograferer. Og det kan ses, for der er ikke noget dejligere end kvinder, der slapper af! Det er også mange mænds reaktion, når de ser billederne. Tag ikke fejl, de fleste mænd foretrækker former, og når vi kvinder udstråler, at vi har det godt med den krop, vi nu har,” siger Heidi Maxmiling, fotografen bag bogen Ærlige kvindekroppe – i tekst og billeder.

Og med det så lader vi altså lige billederne stå og tale for sig selv i en stund. For enig. I alt. 

Kvinder uden tøj på i omklædningsrum
© Heidi Maxmiling

Fotograf Heidi Maxmiling:

“Hvor kunne det være sjovt bare at få lov til at kigge gennem et nøglehul. Bare kigge, tænkte jeg.”  

Kvinder uden tøj på strand
© Heidi Maxmiling
Kvinde står på hænder uden tøj på
© Heidi Maxmiling

Fotograf Heidi Maxmiling:

“Jeg har udstillet flere steder og oplevet alt fra en mor og hendes unge datter, der brød ud i tårer og sagde tak, til en muslimsk kvinde, der først havde modstand på billederne, men som kiggede nysgerrigt på dem i 15 minutter. Til én, der spyttede på mine billeder.”

Portræt af Heidi Maxmiling
Heidi Maxmiling selv: “Jeg har fået skuldrene mere ned med alderen.”© Heidi Maxmiling

Heidi Maxmiling (52)

  • er gift og mor til tre.
  • er freelancefotograf.
  • er aktuel med bogen Ærlige kvindekroppe – i tekst og billeder. Som indeholder 60 billeder af kvindekroppe og 13 tekster af kendte danske kvinder i alle aldre. Fra Gads Forlag, 300 kr.
Bog om ærlige kvindekroppe
Heidi Maxmilings fotobog om kvindekroppe uden filter. © Heidi Maxmiling

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i november 2022.

Du vil (garanteret) også kunne lide